Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τράπεζα Πειραιώς: Η εμπιστοσύνη των αγορών στην ετοιμότητα της ΕΚΤ «να κάνει ό,τι χρειαστεί» στηρίζει την ελληνική αγορά ομολόγων

Τράπεζα Πειραιώς: Η εμπιστοσύνη των αγορών στην ετοιμότητα της ΕΚΤ «να κάνει ό,τι χρειαστεί» στηρίζει την ελληνική αγορά ομολόγων
Οι προσδοκίες για ενίσχυση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα το 2023 επαναξιολογούνται σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στο διεθνές σκηνικό με τον οίκο Moodys να κρατά στάση αναμονής και την DBRS να αναβαθμίζει την πιστοληπτική της αξιολόγησης σε BB (high) αλλά να υποβαθμίζει τις προοπτικές σε σταθερές.
Σχετικά Άρθρα

H καθοδική τάση των ομολόγων στις διεθνείς αγορές, το κλίμα αβεβαιότητας και οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να ωθούν την ελληνική αγορά ομολόγων προς τα κάτω με την πτωτική τάση να διευρύνεται για 4ο συνεχόμενο μήνα, σημειώνουν οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς στην επισκόπηση των ελληνικών αγορών ομολόγων μηνός Μαρτίου.
Ενδεικτικά, ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,69% στα τέλη Μαρτίου φτάνοντας τις 628 μονάδες ενώ η μέση απόδοση του δείκτη ενισχύθηκε άνω του 2%. Επιπλέον, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Απριλίου οι τάσεις είναι μικτές καθώς την πρώτη βδομάδα του μήνα ο δείκτης κατέγραψε κέρδη με την απόδοση του να φτάνει το 1.88% τα οποία ωστόσο αντισταθμίστηκαν το επόμενο διάστημα όπου η μεσοσταθμική απόδοση των ομολόγων του δείκτη έφτασε σε υψηλό έτους στο 2,06% (08/04/2022).
Στα επιμέρους ομόλογα του δείκτη, η απόδοση της 10ετίας αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 14 μονάδες βάσης (μβ) στο 2,65% με αντίστοιχη άνοδο να καταγράφεται και για το μεσοπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων (2ετία – 5ετία). Είναι χαρακτηριστικό πλέον ότι οι αποδόσεις των πιο βραχυπρόθεσμων ομολόγων της καμπύλης έχουν περάσει σε θετικά επίπεδα μετά από σχεδόν ένα χρόνο αρνητικών αποδόσεων ενδεικτικό του τερματισμού της αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP τον Μάρτιο.

Παραμένει χαμηλό το κόστος δανεισμού, λόγω εμπιστοσύνης των αγορών στην ετοιμότητα της ΕΚΤ

Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε ότι η αύξηση των αποδόσεων οδήγησε περισσότερο σε ομαλοποίηση της καμπύλης παρά στην εκτόξευση του κόστους δανεισμού. Ένας σημαντικός υποστηρικτικός παράγοντας είναι οι προσδοκίες των αγορών για την ετοιμότητα της ΕΚΤ ως προς την κατάρτιση ενός προγράμματος τύπου PEPP σε περίπτωση ραγδαίας ανόδου των κρατικών ομολογιακών αποδόσεων της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το μοντέλο εκτίμησης των αποδόσεων του Δείκτη Κρατικών Ομολόγων οι αγορές έχουν τιμολογήσει σε μεγάλο βαθμό τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αυτά της Γερμανίας. Παρά την αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ του 2021 αλλά και της ενδεχόμενης επίδρασης των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομική δραστηριότητα η αποκλιμάκωση του 10ετούς spread στα τέλη Μαρτίου κατά 26 μβ στις 212 μβ δικαιολογείται από την σχετική οικονομική δραστηριότητα, την ανταγωνιστικότητα, την δημοσιονομική ευελιξία και την διάθεση ανάληψης ρίσκου των αγορών.

Η δίκαιη τιμή του δεκαετούς spread στις 191 μονάδες βάσης

Συγκεκριμένα, το στατιστικό μοντέλο για την αποτίμηση του επιπέδου του spread καθορίζει μια δίκαιη τιμή στις 191 μβ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την ίδια ποσοτική ανάλυση ο Δείκτης Ισορροπίας Κινδύνου (Risk Balance Indicator) πέρασε για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες σε θετικό επίπεδο αντικατοπτρίζοντας την μεγαλύτερη πιθανότητα το spread να διευρυνθεί έναντι της πιθανότητας για ενδεχόμενη μείωση.
Οι προσδοκίες για ενίσχυση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του επόμενου έτους επαναξιολογούνται σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στο διεθνές σκηνικό με τον οίκο Moodys να κρατά στάση αναμονής και την DBRS να αναβαθμίζει την πιστοληπτική της αξιολόγησης σε BB (high) από BB αλλά να υποβαθμίζει τις προοπτικές σε σταθερές. Παρόλα αυτά, η πιστοληπτική αξιολόγηση που τιμολογείται από τις αγορές CDS συνεχίζει να βρίσκεται άνω της επενδυτικής βαθμίδας με την απόκλιση από τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου να ενισχύεται οριακά.

Μικρές ζημιές στα εταιρικά ομόλογα

Οριακά χαμηλότερα κινήθηκε ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων για τον Μάρτιο με κάποια σημάδια μικρής ανάκαμψης το πρώτο 15ήμερο του παρά την επιδείνωση των δεικτών οικονομικού κλίματος και του δείκτη PMI στην μεταποίηση. Συγκεκριμένα ο δείκτης κατέγραψε ζημιές στα τέλη Μαρτίου μειωμένος κατά 0,69% σε μηνιαία βάση, φτάνοντας το επίπεδο των 140.4 μονάδων. Αντίθετα, μικρή ανοδική κίνηση κατέγραψε ο δείκτης τις πρώτες δύο βδομάδες του Απριλίου φτάνοντας τις 140.8 μονάδες στα μέσα του μήνα. Η σταθμισμένη διάμεση απόδοση στην λήξη του δείκτη στα τέλη Μαρτίου έκλεισε στο 3,51% αυξημένη κατά 11 μβ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα με τις μεγαλύτερες ζημιές να καταγράφονται στα ομόλογα της Frigoglass (λήξη το 2025), Intralot (λήξη το 2024) και Coca-Cola (λήξη το 2031).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης