Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άλμα 31,5% στις ελληνικές εξαγωγές τον Ιούνιο του 2021

Άλμα 31,5% στις ελληνικές εξαγωγές τον Ιούνιο του 2021

Καταλυτικό ρόλο στη νέα μεγάλη άνοδο έπαιξαν όλοι οι κλάδοι ανεξαιρέτως. Πηγή προβληματισμού εξακολουθεί να αποτελεί το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο για ακόμη ένα μήνα αυξήθηκε κατά 37,5%, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

Νέα μεγάλη άνοδο 31,5% σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιούνιο, διατηρώντας το ανοδικό μομέντουμ που ανέπτυξαν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την σταδιακή επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότητα.

Εξίσου σημαντική είναι η αύξηση χωρίς τα πετρελαιοειδή, η οποία διαμορφώθηκε στο 21,4%. Όλα δείχνουν πως -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- η ανοδική πορεία θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, παρά
τα προβλήματα που εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες.
Πηγή προβληματισμού εξακολουθεί να αποτελεί το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο για ακόμη ένα μήνα αυξήθηκε κατά 37,5%.
Καταλυτικό ρόλο στη σημαντικότατη ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών έπαιξαν όλοι οι κλάδοι ανεξαιρέτως.
Πιο συγκεκριμένα, η σημαντικότερη ποσοστιαία αύξηση τον Ιούνιο του 2021 καταγράφεται στα Πετρελαιοειδή & καύσιμα (+74,6%), στα Βιομηχανικά (+31%), στα Τρόφιμα (+10,2%), στα Χημικά (+21,9%), στα Μηχανήματα (+18,1) και στα Διάφορα Βιομηχανικά (+20,4%) που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε τα εξής:
«Τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου δείχνουν πως οι ελληνικές εξαγωγές έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή, και ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα.
Η στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στη διεθνή αγορά αποδίδει καρπούς ενώ μπορεί να πάνε ακόμη ψηλότερα με την ενεργό στήριξη της ελληνικής πολιτείας, μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή του ΕΟΤ για την προώθηση και προβολή των ελληνικών προϊόντων διατροφής».
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, πολύ μεγάλη άνοδο καταγράφει η πορεία των εξαγωγών κατά το μήνα Ιούνιο του 2021 καθώς αυξήθηκαν κατά 810,8 εκ. ευρώ ή κατά 31,5% και ανήλθαν σε 3,38 δισ. ευρώ έναντι 2,57 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020.
Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση είναι μικρότερη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ανήλθαν στα 2,52 δισ. ευρώ από 2,07 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 443,6 εκατ. ευρώ ή κατά 21,4%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία που διαδραματίζει η σημαντικότατη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά 46,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης