Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα SOS της νέας ρύθμισης για τα κορωνο - χρέη 2,6 δισ από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021

Τα SOS της νέας ρύθμισης για τα κορωνο - χρέη 2,6 δισ από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021

Κοωονο- χρέη 2,6 δισ. προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία δημιουργήθηκαν από Μάρτιο 2020 έως και Ιούλιο 2021 έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν από το 2022 σε πολλές δόσεις περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι.

Σχετικά Άρθρα

Κορωνο - χρέη 2,6 δισ. ευρώ προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν από το νέος έτος και σε πολλές δόσεις περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι.
Συγκεκριμένα μπορούν να επιλέξουν 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5% ενώ για τις παλαιές οφειλές, που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και το 2019, ισχύουν οι ρυθμίσεις που προβλέπουν αποπληρωμή έως και σε 120 δόσεις, οι οποίες τίθενται και πάλι σε ισχύ για τους οφειλέτες που τις έχασαν στην διάρκεια της πανδημικής κρίσης.
Το «BN» έχει ετοιμάσει έναν οδηγό με τα κυριότερα σημεία της νέας ρύθμισης που ενεργοποιείται από 1ης Ιανουαρίου του 2022.

Αναλυτικότερα:

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εντάσσονται στη ρύθμιση είναι αυτές που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 και ο οποίες είναι:

  • Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες εντός του Ιουλίου.
  • Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές.
  • Ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι, δηλαδή βρίσκονται σε αναστολή.
  • Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.
Η νέα ρύθμιση για τα πανδημικά χρέη αφορά
  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-εργασία».
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
  • Ανεργoι, εγγεγραμμένοι για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης στον ΟΑΕΔ.

Οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν

Σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%.
Δηλαδή εάν ο φορολογούμενος επιλέξει αποπληρωμή της οφειλής σε 40 δόσεις αυτές θα είναι έντοκες.
Επίσης η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.
Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης.
Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.
Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθούν δύο δόσεις, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια και όλων των ευεργετημάτων, ενώ το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής θα καθίσταται άμεσα απαιτητό.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης

Για την διευκόλυνση των πολιτών ορίζεται ελάχιστο ποσό 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

Στη ρύθμιση αποπληρωμής ασφαλιστικών εισφορών μπορούν να ενταχθούν

Τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές που δημιουργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021, ρυθμίζονται σε έως 72 δόσεις.
Στο νέο καθεστώς ρυθμίσεων μπορούν να ενταχθούν τόσο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές είχαν ήδη λάβει παράταση καταβολής έως 31 Δεκεμβρίου 2021, όσο και οφειλές οι οποίες κατέστησαν απαιτητές από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31η Ιουλίου 2021 και αφορούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ΚΑΔ που θα οριστούν σε σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές σε έως 72 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ. Οσοι αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε 36 δόσεις, αυτές θα είναι άτοκες, ενώ από 36 έως 72 έντοκες, με ετήσιο επιτόκιο 2,5%.

Πληττόμενοι που απώλεσαν παλιές ρυθμίσεις

Μπορούν να ανέβουν και πάλι στο τρένο των ρυθμίσεων π.χ. των 100 ή των 120 δόσεων.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταβληθεί η δόση του Αυγούστου 2021 ενώ οι δόσεις που χάθηκαν θα μεταφερθούν και θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης