Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με την νέα ρύθμιση χρεών κάνει πρεμιέρα η 11η αξιολόγηση - Κλειδώνουν οι αποφάσεις για τις 60 έως 72 δόσεις

Με την νέα ρύθμιση χρεών κάνει πρεμιέρα η 11η αξιολόγηση - Κλειδώνουν οι αποφάσεις για τις 60 έως 72 δόσεις

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τις δόσεις και ρύθμιση χρεών

Σχετικά Άρθρα

Αγωνία στο κόκκινο για την φορολογική διοίκηση που καλείται στο ξεκίνημα της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης να κλειδώσει τα σχέδια της νέας ρύθμισης για την εξόφληση των πανδημικών χρεών σε 60 έως 72 δόσεις και να πείσει τους δανειστές για την αναγκαιότητα μονιμοποίησης του χαμηλού ΦΠΑ 13% σε εισιτήρια, καφέ, κινηματογράφο, θέατρα και τουριστικό πακέτο. Στόχος είναι οι όποιες ανακοινώσεις να γίνουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Τα τεχνικά κλιμάκια πιάνουν από σήμερα δουλειά έχοντας περίπου 10 ημέρες στη διάθεσή τους για να στρώσουν το έδαφος στους επικεφαλής που θα μπουν από τις 15 Ιουλίου στον χορό των τηλεδιασκέψεων ανοίγοντας το φάκελο με τα υπόλοιπα καυτά θέματα που αφορούν το λογαριασμό της πανδημίας, τα ελλείμματα και τις μαύρες τρύπες των εσόδων, τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και τις άλλες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.

Η 11η αξιολόγηση δεν συνδέεται με νέες εκταμιεύσεις κερδών από ελληνικά ομόλογα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει και μικρότερο βαθμό δυσκολίας.
Το αντίθετο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιστρατεύσει όλη την οικονομική της διπλωματία για να κάμψει τις ατσάλινες θέσεις των δανειστών ειδικά στο θέμα της νέας ρύθμισης όπου οι θεσμοί είναι μονίμως αρνητικοί αφού κατά την άποψη τους τέτοιου είδους διευκολύνσεις χαλάνε την κουλτούρα των πληρωμών και υπονομεύουν τις εισπράξεις του δημοσίου.

Με την πανδημία όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά και το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών στην Εφορία σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις καθώς η τρέχουσα των 24 άτοκων και 48 χαμηλότοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 δεν είναι αρκετή.

Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν τις 72, ενώ στη νέα ρύθμιση εξετάζεται να ενταχθούν περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος, υποχρεώσεις ιδιοκτητών ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια, που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Συγκεκριμένα εκτός από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων σχεδιάζεται, εφόσον συναινέσουν και οι θεσμοί, να ενταχθούν και χρέη που συσσωρεύτηκαν τη φετινή χρονιά.
Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που διογκώνονται μήνα με τον μήνα. Η νέα ρύθμιση θα τρέξει από το 2022 με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου ενώ από το υπουργείο Οικονομικών αποκλείονται σενάρια που συνδέονται με διαγραφή χρεών.

Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου προβλέπει τη δυνατότητα επανένταξης στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου καθώς και για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή αλλά υπό προϋποθέσεις.

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο προς τα ταμεία της Εφορίας να ανέρχονται συνολικά στα 109 δισ. ευρώ και τους φόρους που έμειναν απλήρωτοι να φθάνουν στα 2,33 δισ. στο πρώτο τετράμηνο του 2021, στο νέο σχήμα εξόφλησης των οφειλών της πανδημίας θα μπορούν να ενταχθούν:

  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν από την κρίση, παρουσιάζοντας μείωση του τζίρου και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους.
  • Οι εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης