Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μαύρα σύννεφα πάνω από τον τουρισμό και την οικονομία - Καύσωνα προκαλεί η ινδική μετάλλαξη στην κυβέρνηση

Μαύρα σύννεφα πάνω από τον τουρισμό και την οικονομία - Καύσωνα προκαλεί η ινδική μετάλλαξη στην κυβέρνηση
«Θερμοπληξία» στο οικονομικό επιτελείο από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού
Σχετικά Άρθρα

«Θερμοπληξία» προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού καθώς θολώνει τις εκτιμήσεις για εισπράξεις 10 δισ. ευρώ φέτος από τον τουρισμό ενώ φέρνει μπροστά το δυσμενές σενάριο για την ανάκαμψη.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο σε περίπτωση αναζωπύρωσης της πανδημίας από το φθινόπωρο και επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων στην αγορά η οικονομία θα «κόψει» ταχύτητα κατεβαίνοντας στο 2,6% αντί πρόβλεψης για 3,6% το 2021.
Πέραν αυτού θα χρειαστούν νέα μέτρα στήριξης που θα αυξήσουν το κόστος της επιβάρυνσης για το δημόσιο ανεβάζοντας τον λογαριασμό πάνω από τα 16 δισ. ευρώ την ώρα που στο οικονομικό επιτελείο είχαν αρχίσει να προσβλέπουν σε σταθεροποίηση αυτών των δαπανών.
Ήδη ο προϋπολογισμός κινείται πολύ μακριά από τον αρχικό σχεδιασμό για «ενέσεις ρευστότητας» μόλις 7,6 δις. ευρώ το 2021, ενώ αν δεν επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού που προχωρά καταφανώς βραδύτερα από τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, η εκτίμηση για δαπάνες στήριξης 2,1 δισ. ευρώ το 2022 θα κλονιστεί σοβαρά.
Η νέα διόγκωση του κόστους για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση θα προκαλέσει νέες σαρωτικές επί τα χείρω αναθεωρήσεις του δημοσιονομικού αποτελέσματος με το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης να εκτινάσσεται από τα 17 δισ. ευρώ δημιουργώντας ένα νέο αρνητικό ρεκόρ.

Eπιδείνωση και στο πρωτογενές έλλειμμα

Αντίστοιχη θα είναι η επιδείνωση και στο πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο μέγεθος από την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση του λογαριασμού του δημοσίου θα ξεπεράσει τον πήχη του 7,1% του ΑΕΠ που προβλέπει το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο το 2022, όπου η χώρα παρά την ευελιξία που δίνει η «ρήτρα διαφυγής», θα πρέπει να μειώσει δραστικά τις «μαύρες τρύπες» στον προϋπολογισμό, από τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τους φόρους και τα ληξιπρόθεσμα χρέη που πάγωσαν στην διετή του κορωνοϊού, και να αγγίξει την ζώνη των μηδενικών ελλειμμάτων ( - 0,5% του ΑΕΠ για το 2022).
Όπως πέρυσι έτσι και το 2021 το οικονομικό επιτελείο έχει «ακουμπήσει όλα τα λεφτά» πάνω στον τουρισμό για να κρατήσει την οικονομία ζωντανή καθώς η άμεση και έμμεση συμβολή του στο ΑΕΠ φθάνει στο 30%.
Το βασικό κυβερνητικό σενάριο προβλέπει ότι οι τουριστικές εισπράξεις φέτος θα κινηθούν στο 50%-60% του 2019, δηλαδή στα επίπεδα των 9 με10 δις. ευρώ από 4 δισ. ευρώ πέρυσι.
Υπάρχει όμως και το δυσμενές σενάριο σύμφωνα με το οποίο τα φετινά έσοδα από την τουριστική βιομηχανία θα περιοριστούν στο 40% (7- 8 δισ. ευρώ) και οι απώλειες σε σχέση με το 2019 θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ όπου σε αυτή την περίπτωση η ζημία στο ΑΕΠ θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Η ινδική μετάλλαξη κάνει την εξίσωση των εισπράξεων από τον τουρισμό ακόμα πιο δύσκολη καθώς παρεμβάλλονται ξαφνικά πολλοί «άγνωστοι Χ» που έχουν να κάνουν με την αβεβαιότητα για την ένταση και την έκταση των πληγών στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ ο μόνος δρόμος για να βγει η χώρα είναι η τάχιστη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η προκαταβολή των 3,9 δις. ευρώ θα έρθει προς το τέλος Ιουλίου ενώ χθες η χώρα πήρε μία ανάσα με τα 747,7 εκατ. ευρώ των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που πιστώθηκαν στον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης