Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μειωμένες κατά 7,3% οι επενδύσεις σε ακίνητα - Ο τρόμος των κατασκευών για την αύξηση του κόστους ανέγερσης

Μειωμένες κατά 7,3% οι επενδύσεις σε ακίνητα - Ο τρόμος των κατασκευών για την αύξηση του κόστους ανέγερσης
Στάση αναμονής τηρούν οι επαγγελματίες επενδυτές ακινήτων αφού στο πρώτο τρίμηνο του 2021 τα χρήματα που…έριξαν ήταν μειωμένα κατά 7,3% υποχωρώντας σε 214 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Στάση αναμονής τηρούν οι επαγγελματίες επενδυτές ακινήτων αφού στο πρώτο τρίμηνο του 2021 τα χρήματα που…έριξαν ήταν μειωμένα κατά 7,3% υποχωρώντας σε 214 εκατ. ευρώ από 230,7 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Αυτό προκύπτει μεταξύ των άλλων συμπερασμάτων, από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία όμως κάνει λόγο για την έναρξη μιας νέας περιόδου για την αγορά ακινήτων λαμβάνοντας τα μηνύματα από τους δύο τελευταίους μήνες του πενταμήνου Ιανουάριος – Μάιος 2021.
Επιπλέον, οι επενδύσεις σε κατοικίες (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ, σε σταθερές τιμές) ενισχύονται κατά 2,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο 2021, έναντι αύξησης κατά 15,6% το 2020, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (α΄ τρίμηνο 2021: 0,9%).
Στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 όπως και τους πρώτους μήνες του 2021, καταγράφεται σημαντική, αναλογικά με τις περιστάσεις, επενδυτική δραστηριότητα, γεγονός το οποίο έχει συντελέσει στη διατήρηση των επιπέδων των τιμών κοντά στα προ της υγειονομικής κρίσης επίπεδα.
Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνεται ακόμη ότι οι τιμές των μετάλλων αυξήθηκαν περίπου κατά 60% τον Απρίλιο του 2021 σε ετήσια βάση και ενισχύθηκαν περαιτέρω το Μάιο λόγω της ενίσχυσης της βιομηχανικής δραστηριότητας στις προηγμένες οικονομίες και στην Κίνα.
Τα αυξημένα κόστη των πρώτων υλών έχουν περάσει για τα καλά στην εγχώρια των κατασκευών δημιουργώντας κλίμα ανησυχίας στις τεχνικές εταιρείες που βλέπουν το κόστος των νέων οικοδομών να αυξάνεται έως 30%
Αυξήσεις «φωτιά» σημειώνονται στον κλάδο της κατασκευής το τελευταίο διάστημα, σε βαθμό που μπορεί να οδηγήσει σε «πάγωμα» των σχεδίων ανοικοδόμησης που σκοπό έχουν την κάλυψη μελλοντικής ζήτησης για πιο σύγχρονα ακίνητα που εντάσσονται στην κλάση A+ από ενεργειακής κατανάλωσης.
Οι προμηθευτές βασικών υλικών κατασκευής εγείρουν οικονομικές απαιτήσεις έως και 30% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι με τις τεχνικές εταιρείες να νιώθουν άβολα στο νέο τοπίο διότι ο πελάτης – αγοραστής πρέπει να πληρώσει την επιπλέον διαφορά που προκύπτει σε σχέση με την αρχική συμφωνία.
Η λίστα των κατασκευαστών με τα νέα τιμολόγια κόστους ανέγερσης στην κυριολεξία τους βγάζουν εκτός του αρχικού προϋπολογισμού αφού τα νέα τιμολόγια αγοράς βασικών υλικών εκτοξεύθηκαν στα ύψη.

Πόσο ανέβηκαν οι τιμές των υλικών οικοδομής

Το σίδερο τιμολογείται πιο ακριβά κατά 25%, τα είδη ξυλείας και οι μελαμίνες 35%, οι υδραυλικές εγκαταστάσεις κοστίζουν ακριβότερα 20% το ηλεκτρολογικό υλικό από 18% έως 20% και τα πατώματα κατά 20%.
Η οικοδομή …προθερμαίνει την εγχώρια οικονομία για γενικευμένες ανατιμήσεις και ειδικότερα στις υπηρεσίες που είναι ο κύριος όγκος του ΑΕΠ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων κ Δημήτρης Καψιμάλης δηλώνει ανήσυχος για το φαινόμενο ανατιμήσεων που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, όπως εξηγεί, διότι πρόκειται για μία εγχώρια αγορά με τις δικές τις παραγωγικές δυνατότητες.
Τονίζει ότι η μακρινή Κίνα και τα αυξημένα ναύλα δεν «αγγίζουν» την παραγωγική δυναμικότητα της χώρας όταν μάλιστα ο κατασκευαστικός κλάδος ήταν σε ακινησία και οι βασικές ύλες ήταν αποθηκευμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας όσο και στελέχη τεχνικών εταιρειών εκτιμούν ότι…πίσω από τις αυξήσεις «φωτιά» στα οικοδομικά υλικά εντοπίζουν επιχειρηματικά κίνητρα αύξησης του τζίρου και της δικής τους κερδοφορίας τους, επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν.
Η αγορά των κατασκευαστών στέλνει σαφές μήνυμα προς τους αρμόδιους της κυβέρνησης, οι οποίοι θεωρούν ότι πρέπει να συνδράμουν στον περιορισμό του κόστους, ενεργοποιώντας αντίστοιχες Ανεξάρτητες Αρχές όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και πιθανόν και άλλες υπηρεσίες για να γίνει κατανοητό το ..κύμα αυξήσεων και κυρίως τι το προκάλεσε !
Με τις τρέχουσες τιμές το κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνεται ακόμη και 30%.
Διαμέρισμα των 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με τις τελευταίες ανατιμήσεις η τιμή πώλησης ανά τ.μ. θα ανέλθει στα 1300 ευρώ το τ.μ.
Το περιβάλλον στον κατασκευαστικό κλάδο με τις νέες ανατιμήσεις αλλά και οι πρόσφατες οδηγίες για πράσινα ενεργειακά κτίρια περιορίζουν την αγορά της ζήτησης λόγω κόστους με συνέπεια να χάνεται o μέσος εγχώριος αγοραστής από το προσκήνιο παρά τα ευνοϊκά φορολογικά μέτρα που σκοπό έχουν την ενίσχυση των αγοραπωλησιών .

Δεν υπάρχει γενιά αγοραστών αλλά ενοικιαστών

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστικών Κτιρίων υποστηρίζει ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες που δουλεύουν με τη λογική…«Φτιάχνω και Πουλάω» χάνεται ως μοντέλο δραστηριότητας διότι πλέον ο… πελάτης είναι άγνωστος.
Δεν έχουμε αγοραστή τον ένοικο της διπλανής πόρτας .
Η πώληση πλέον απευθύνεται στην υψηλή εισοδηματική τάξη και σε ξένους ενώ οι Έλληνες περιορίστηκαν εξαιτίας της δεκαετούς κρίσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και άλλα στελέχη του κλάδου που επιβεβαιώνουν ότι η σημερινή παρουσία των Ελλήνων ως αγοραστή αποδυναμώνεται εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων του και με δεδομένη την απουσία του τραπεζικού συστήματος που δεν αναλαμβάνει το ρίσκο της χρηματοδότησης έναντι στη νέα γενιά που θέλει να βρίσκεται από την πλευρά του ιδιοκτήτη και όχι του ενοικιαστή τους.
Οι συνθήκες τους απομακρύνουν πιο πολύ από τις τάξεις των αγοραστών και τους οδηγούν σε λύσεις των μισθωμάτων.
Ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τον κλάδο είναι και η απουσία εργατικών χεριών.
Η πανδημία μείωσε δραματικά τις εφεδρείες σε ανθρώπινο δυναμικό το οποίο μετακινήθηκε σε άλλες δραστηριότητες .
Ειδικά τους τελευταίους δώδεκα μήνες η αγορά του delivery κέρδισε έμπειρο δυναμικό το οποίο δύσκολα θα επιστρέψει στην οικοδομή για αναζήτηση εργασίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης