Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αναβαθμίζεται με 46 εκατ. ευρώ το αεροδρόμιο της Πάρου

Αναβαθμίζεται με 46 εκατ. ευρώ το αεροδρόμιο της Πάρου
Το «πράσινο φως» για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Πάρου έδωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,

Το «πράσινο φως» για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Πάρου έδωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετά την έγκριση των τευχών δημοπράτησης του διαγωνισμού.
Το έργο με προϋπολογισμό 46,2 εκατ. ευρώ (συμπ. ΦΠΑ) έρχεται να εκσυγχρονίσει τις αεροδρομιακές υποδομές ενός εκ των πλέον τουριστικών νησιών στις Κυκλάδες, που δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε ετήσια βάση, βελτιώνοντας αισθητά τη συνδεσιμότητά του με προορισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Τα οφέλη του έργου εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλασιαστικά, τόσο σε επίπεδο τουριστικής κίνησης όσο και στην κινητοποίηση περαιτέρω επενδύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το αεροδρόμιο Πάρου πρόκειται να αξιοποιηθεί από την ΕΕΣΥΠ ενώ έχει κατηγοριοποιηθεί -βάσει της ετήσιας επιβατικής κίνησης του στο δεύτερο cluster δυναμικότητας (30.000-100.000 επιβάτες), μαζί με τα αεροδρόμια της Λήμνου, των Ιωαννίνων, της Μήλου, της Νάξου, της Ικαρίας, και των Κυθήρων.

Ποιο είναι το έργο

Η αναβάθμιση του αεροδρομίου Πάρου διακρίνεται σε τρία βασικά υποέργα:

  • Κατασκευή όλης της απαραίτητης υποδομής για την παροχή των αεροναυτικών υπηρεσιών,
  • Κατασκευή νέου Πύργου Ελέγχου και Πυροσβεστικού Σταθμού 563 τ.μ. και
  • Κατασκευή εμπορικού πάρκου, δηλαδή χώρου για κατάστημα αφορολόγητων ειδών, κυλικείο, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και άλλων υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης, χώρος στάθμευσης ΙΧ, ενοικιαζόμενων, λεωφορείων και ταξί.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο πρώτο υποέργο προβλέπεται η κατασκευή νέου κτηρίου αεροσταθμού (terminal) στεγασμένης επιφάνειας 12 χιλ. τ.μ., στον οποίο συμπεριλαμβάνεται σύστημα διαχείρισης αποσκευών, σύστημα οπτικών αναγγελιών πτήσεων, εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, δημιουργία εσωτερικού οδικού δικτύου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και επέκταση του διαδρόμου απογείωσης σε περίπου 1,8 χλμ.
Επόμενο στάδιο μετά την προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι η αποσφράγιση των προσφορών από τους υποψηφίους αναδόχους στις αρχές Ιουλίου και επόμενο βήμα την έναρξη της κατασκευαστικής φάσης που προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023.
Το έργο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους σε ποσοστό 7% και από ευρωπαϊκούς πόρους κατά 93%.

Φίλιππος Παναγόπουλος
bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης