Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προ των πυλών ελληνογερμανική ναυτιλιακή συνεργασία

Προ των πυλών ελληνογερμανική ναυτιλιακή συνεργασία
Αποστολή στην Ελλάδα 14 γερμανικών εταιριών και φορέων της ναυτιλιακής βιομηχανίας

Η ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και εμπειριών, σχετικά με τις σύγχρονες τεχνολογίες στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Ελλάδας και της Γερμανίας, θα βρεθεί στο επίκεντρο ψηφιακής επιχειρηματικής αποστολής, που διοργανώνει μεταξύ 31 Μαΐου και 3 Ιουνίου το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας (BMWi).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, 14 γερμανικές εταιρίες και εκπρόσωποι από το τμήμα Ναυτιλιακής Οικονομίας του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας (BMWi), τον Σύνδεσμο Ναυπηγικής και Ναυτιλιακής Τεχνολογίας (VSM), καθώς και τη Γερμανική Πρωτοβουλία για τις Ναυτιλιακές Εξαγωγές (GeMaX), θα συμμετάσχουν στην επιχειρηματική αποστολή, υποδηλώνοντας το ενδιαφέρον της γερμανικής αγοράς για τον ναυτιλιακό τομέα στην Ελλάδα.
Βασικός στόχος της επιχειρηματικής αποστολής είναι η ανάπτυξη νέων συνεργασιών με ελληνικές εταιρίες και για το λόγο αυτό προγραμματίζονται Β2Β συναντήσεις μεταξύ των 14 γερμανικών εταιριών με ελληνικές επιχειρήσεις.
Οι ελληνικές εταιρίες, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις Β2Β συναντήσεις, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της εκδήλωσης και να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα.
Η πολυήμερη ψηφιακή αποστολή των γερμανικών επιχειρήσεων και ειδικών από τον τομέα της ναυτιλίας, περιλαμβάνει και τη διοργάνωση ψηφιακής ημερίδας την 1η Ιουνίου.
Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο επέλεξε για τις ανάγκες της δράσης αυτής, να συνάψει στρατηγική συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), καθώς η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά κατέχει θέση κλειδί στον ναυτιλιακό κλάδο της Ελλάδας και το ΕΒΕΠ τοποθετεί τον κλάδο αυτό μεταξύ των πρωταρχικών του στόχων. Επιπλέον, η συνεργασία με τη Navigator Shipping Consultants Ltd αποτελεί εγγύηση για το επίπεδο και τη στόχευση των εργασιών της εκδήλωσης.
Τη διοργάνωση θα χαιρετίσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, o υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, ενώ στο πλαίσιο αυτής θα τοποθετηθεί ο Κώστας Κατσαφάδος, υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και στελέχη της ναυτιλιακής οικονομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της αγοράς. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της ημερίδας, θα αφορούν στις τεχνολογίες πράσινης ανάπτυξης, τα ναυτιλιακά καύσιμα νέας γενιάς, τον ψηφιακό μετασχηματισμό κ.ά.
Η ψηφιακή ημερίδα θα διοργανωθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Kατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι γερμανικές εταιρίες θα παρουσιάσουν προϊόντα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών για τη ναυπηγική βιομηχανία, τις τεχνολογίες περιβάλλοντος και επεξεργασίας και διαχείρισης νερού και απορριμμάτων καθώς και ψηφιακές λύσεις για τον ευρύτερο κλάδο (συστήματα παρακολούθησης και μέτρησης δεδομένων για την αποδοτικότερη διαχείριση στόλου και πόρων).
Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα προφίλ των γερμανικών εταιριών, καθώς και η ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής, η οποία είναι απαραίτητη, βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου: www.german-chamber.gr

Συνεδριάζουν οι «Αρχηγοί των Ωκεανών»

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς ενημερώνει πως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα 2021, διοργανώνεται στις 20-21 Μαΐου το συνέδριο European Maritime Day «EMD 2021» στην πόλη Den Helder της Βόρειας Ολλανδίας, από το Υπουργείο Υποδομών και Διαχείρισης Υδάτων.
Είναι μια διήμερη ετήσια εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι ενδιαφερόμενοι για τα θαλάσσια ζητήματα της ΕΕ έρχονται σε φυσική ή διαδικτυακή επαφή, συζητούν και αναπτύσσουν κοινή δράση για τις θαλάσσιες υποθέσεις και τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία.
Το συνέδριο EMD, αποτελεί το μέρος συνάντησης των «Αρχηγών των Ωκεανών» και παρέχει μια διαδραστική εμπειρία παρακολούθησης και συζήτησης γύρω από την τρέχουσα κατάσταση ενός ευρέως φάσματος θεμάτων, που αφορούν τη γαλάζια οικονομία και το θαλάσσιο περιβάλλον.
Ακόμη, το συνέδριο διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό εξαίρετων ομιλητών, πολλαπλές συνεδρίες που διοργανώνονται από ενδιαφερόμενους φορείς και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την προώθηση, διευκόλυνση και επίλυση των προβλημάτων των έργων, καθώς και συναντήσεις διεπιχειρησιακής συνεργασίας.
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. Βασίλης Κορκίδης τονίζει το γεγονός ότι μεταξύ των «Αρχηγών των Ωκεανών», η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται μακράν κυρίαρχος στη Παγκόσμια Ναυτιλιακή Βιομηχανία με τον ελληνόκτητο στόλο να αποτελεί το 54,3% τους ευρωπαϊκού και το 19,7% του παγκόσμιου.
Την Ελλάδα στη παγκόσμια κλίμακα ακολουθεί η Ιαπωνία με 11,47%, η Κίνα με 10,51%, η Σιγκαπούρη με 6,19%, το Χονγκ Κονγκ με 5%, η Γερμανία με 4,92%, η Κορέα με 3,91%, η Νορβηγία με 3,11%.
Ο ελληνόκτητος στόλος απαρτίζεται συνολικά από 4.038 πλοία με μέσω όρο ηλικίας τα 12,1 έτη έναντι 14,5 που είναι ο μέσος όρος του παγκόσμιου στόλου.
Η χωρητικότητα είναι 350,4 εκ. τόνους dwt και 205,6 εκ. gross tonnage.
Υπό ναυπήγηση βρίσκονται 158 πλοία συνολικής χωρητικότητας 18,4 εκ. τόνους dw και 13,01 gross tonnage.

Αύξηση 12% σε μια 20ετία

Από το 2000 ο ελληνόκτητος στόλος αυξήθηκε κατά 12% όσο αφορά τον αριθμό πλοίων και κατά 126% όσο αφορά τη χωρητικότητα από 151 εκ. τόνους dw στους 350,4.
Ο στόλος αναπτύσσεται συνεχώς όχι μόνο με νεότευκτα, άλλα και με αγορές σύγχρονων second hand πλοίων.

Αναλυτικά:

  • Τα τελευταία 20 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου μειώθηκε κατά 46,3% από τα 21,8 έτη στα 11,7. • Ο μέσος όρος για τα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια είναι τα 9,6 έτη για τα φορτηγά τα 10,3 και για τα υγραεριοφόρα τα 7,5.
  • Ο ελληνόκτητος στόλος αποτελεί το 54,3% της ΕΕ-27 και 19,7% του παγκόσμιου.
  • Κάθε χρόνο το 20%-25% των αγορών πλοίων είναι από ελληνικά συμφέροντα. • Το εισερχόμενο συνάλλαγμα έφθασε τα 17,3 δις ευρώ.
  • Η ελληνόκτητη ναυτιλία απασχολεί 192.000 εργαζομένους.
  • Ελληνικών συμφερόντων είναι το 11,5% των χημικών και product tankers, το 16,4% των bulk carriers, το 26,6% των crude oil tankers, το 12,2% των LNG, το 7% των container ships.
  • Η συνεισφορά της επιβατηγού ναυτιλίας, με στοιχεία 2019, εκτιμάται σε 13,6 δις ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ της χώρας και σε όρους απασχόλησης σε 8,5%.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περισσότερα από 200 ναυλομεσιτικά γραφεία που ασχολούνται με τις ναυλώσεις και με αγοραπωλησίες πλοίων, ενώ ο Πειραιάς είναι από τα σημαντικότερα λιμάνια επισκευής και εφοδιασμού με πάνω από 800 υποστηρικτικές στη ναυτιλία επιχειρήσεις.
Ο εγγεγραμμένος στόλος στο ελληνικό νηολόγιο είναι 671 πλοία με 68,2 εκ. τόνους dw, αλλά με τη νέα δέσμη μέτρων του υπουργείου στο μέλλον αναμένεται η ελληνική σημαία να προσελκύσει περισσότερα πλοία, αφού ο ελληνόκτητος στόλος είναι μοιρασμένος σε 32 εθνικά νηολόγια.
Το Ε.Β.Ε.Π. επισημαίνει επίσης τη σημασία και το ρόλο της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας για το ευρωπαϊκό αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο υπενθυμίζοντας ότι τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο αυτό προασπίζοντας την ανταγωνιστικότητα της στο διεθνές περιβάλλον δεδομένου ότι η ναυτιλία είναι μία δραστηριότητα παγκοσμιοποιημένη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Εκστρατεία ενημέρωσης των νέων

Το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας χαιρετίζει την εκστρατεία ενημέρωσης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με τίτλο «Μια θάλασσα ευκαιρίες!» για την επαγγελματική σταδιοδρομία που προσφέρει η θάλασσα και το ναυτικό επάγγελμα.
Η ΕΕΕ με τρία ενημερωτικά βίντεο στέλνει ένα μήνυμα, καλώντας τους νέους της Ελλάδας να έρθουν κοντά στη ναυτιλία για να στελεχώσουν, είτε ως αξιωματικοί είτε ως πληρώματα, όχι μόνο τα περισσότερα από τα 4.038 ελληνόκτητα πλοία, αλλά και τα δεκάδες χιλιάδες της διεθνούς ναυτιλίας, αξιοποιώντας την εξαίρετη φήμη που έχει ο Έλληνας ναυτικός.
Σκοπός όλων μας είναι να αναδειχθεί το ναυτικό επάγγελμα και οι προοπτικές σταδιοδρομίας, που παρουσιάζει ως, μία ελπιδοφόρα, προσοδοφόρα, αλλά και σύγχρονη απασχόληση, καθώς το προφίλ των κοινωνικών, οικονομικών και εργασιακών συνθηκών το κατατάσσουν σήμερα ανάμεσα στα πλέον τεχνολογικά αναπτυγμένα, με ανοδική πορεία και καταξίωση επαγγέλματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης