Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι είπε για τα 5 ευρώ ο Άδ. Γεωργιάδης, στην εστίαση σε πρωινή εκπομπή ενώ το μεσημέρι δεν το πρόσθεσε στο δελτίο Τύπου

Τι είπε για τα 5 ευρώ ο Άδ. Γεωργιάδης, στην εστίαση σε πρωινή εκπομπή ενώ το μεσημέρι δεν το πρόσθεσε στο δελτίο Τύπου
Το ανακάλεσε μέσα σε 4 ώρες;
Σχετικά Άρθρα

Το πρωί στην εκπομπή του Ant1 «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε κόστος 5 ευρώ για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων της εστίασης για υποχρεωτικό
Self test και προσδιόρισε ότι θα γίνονται δύο την εβδομάδα.
Το κόστος για τον επιχειρηματία θα ανέρχεται σε 40 ευρώ το μήνα το οποίο θα καταγράφεται ως λογιστικό έξοδο για τις επιχειρήσεις.
Για τους εργαζόμενους της εστίασης το selftest θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος
Ο υπουργός χαρακτήρισε χαμηλό κόστος για τον επιχειρηματία αλλά αναγκαίο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Ωστόσο εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μετά από 4 ώρες αυτό που είχε προαναγγείλει ο ίδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης από τον Ant1 δεν το συμπεριέλαβε στο δελτίο τύπου προς τους δημοσιογράφους αναφέροντας τα βασικά σημεία της τοποθέτησή τους χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά για τα 5 ευρώ που αφορούσε το κόστος για τους επιχειρηματίες.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε διάστημα λίγων ωρών ανακάλεσε αυτό που είχε προαναγγείλει ο ίδιος στην εκπομπή όταν στο επίσημο δελτίο τύπου δεν υπήρχε καμία αναφορά στο οποίο συμπεριέλαβε όλα τα κρίσιμα θέματα της εστίασης όπως και τη χρηματοδότηση του κλάδου με κεφάλαιο κίνησης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν κατέστη εφικτό να διασταυρωθεί πως εξαφανίστηκε το κόστος των 5 ευρώ ή υπήρξε παρέμβαση από το Μέγαρο Μαξίμου.
Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα όταν εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ για τη λειτουργία της εστίασης για τους εξωτερικούς χώρους.

Χρηματιστήριο η τιμή του self test

To ρεπορτάζ του ΒΝ σε φαρμακεία αποκαλύπτει ότι η αγορά του self test δεν διαμορφώνεται στα 5 ευρώ.
Όπως μας είπε φαρμακοποιός από Γαλάτσι η τιμή του θυμίζει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών που αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη.
Το δικό της φαρμακείο το τιμολογούσε προς 6,5 ευρώ ανά τεμάχιο.
Άλλο φαρμακείο στη ίδια περιοχή το πωλούσε προς 7 ευρώ και κάποιο άλλο φαρμακείο είχε οριακά υψηλότερη τιμή σε σχέση με το πρώτο.
Φαρμακοποιοί λένε ότι κάποιος μπορεί να αγοράσει το self test και με 10 ευρώ καθώς δεν υπάρχει ενιαία λιανική τιμή πώλησης.

Για το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου

Ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων ανέφερε ότι «ο λόγος που επελέγη η 3η Μαΐου είναι για να ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου η εστίαση στην Ελλάδα.
Δεν μπορούσε να ανοίξει Μ. Σάββατο ή Κυριακή του Πάσχα, οπότε ανοίγει την πρώτη μέρα που θα μπορούσε να ανοίξει.
Έχει και ένα σημειολογικό χαρακτήρα για την επανέναρξη του τουρισμού μας, ώστε όταν θα ανοίξει ο τουρισμός, η εστίαση να έχει λύσει τα βασικά διαδικαστικά προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία και να λειτουργεί».
Διευκρίνισε ότι έχει δεχθεί την ένσταση από την ΓΣΕΒΕΕ που λέει ότι επειδή προηγούνται 5 μέρες αργίας, δεν θα είναι εύκολη η τροφοδοσία των καταστημάτων.
Ο υπουργός επισήμανε, ότι η ημερομηνία ενάρξεως είναι η άδεια που δίνει το κράτος.
Το ποιος θα ανοίξει στις 3, στις 4 ή στις 5 Μαΐου είναι στην ευχέρεια του κάθε επιχειρηματία.

Πότε θα δοθούν τα χρήματα της επιδότησης

Ο κ Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ο στόχος μας είναι η πλατφόρμα να είναι έτοιμη στις 10 Μαΐου. Αυτός ο στόχος παραμένει.
Στις 10 Μαΐου θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα να κάνουν την αίτησή τους και η εκταμίευση θα είναι εντός ολίγων ημερών», ο υπουργός επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις ξέρουν πόσα χρήματα είναι να πάρουν, μπορούν να κάνουν και τον προγραμματισμό τους.
Να πάρουν τις προμήθειές τους και να πουν στον προμηθευτή τους ότι θα τους πληρώσουν σε δύο εβδομάδες όταν θα πάρουν τα λεφτά».
Να σημειωθεί ότι για την ένταξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης απαιτείται ο τζίρος του 2020 να είναι μειωμένος κατά 30%.
Οι επιχειρηματίες θεωρούν το κριτήριο του τζίρου να μειωθεί στο 20% ή ο χρόνος υπολογισμού να περιλαμβάνει τους εννέα μήνες της χρονιάς διότι το πρώτο τρίμηνο η εστίαση ήτα εν λειτουργία.
Τέλος να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαμορφώνει οδικό χάρτη για την εστίαση.
Σήμερα Παρασκευή θα έχει συνάντηση με ομάδα λοιμωξιολόγων για τα μέτρα προστασίας του κλάδου και την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της εστίασης για την οριστικοποίηση των μέτρων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankignews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης