Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χάνουν τις αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια 80.000 ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι ακριβώς συνέβη;

Χάνουν τις αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια 80.000 ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι ακριβώς συνέβη;
Τι έδειξαν οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ
Σχετικά Άρθρα

Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε 80.000 ιδιοκτήτες - εκμισθωτές ακινήτων στέλνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων (ΑΑΔΕ) με τα οποία τους ενημερώνει ότι χάνουν τις αποζημιώσεις ή τις εκπτώσεις του φόρου για τα «κουρεμένα» ενοίκια.
Πρόκειται για ιδιοκτήτες οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει δηλώσεις Covid μισθωμάτων από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί από το κράτος.
Στο «ραβασάκι» που θα αναρτηθεί στους προσωπικούς λογαριασμούς που θα διαθέτουν στο Taxisnet θα ενημερώνονται για τον λόγο για τον οποίο «κόπηκαν» από την κρατική ενίσχυση, αφού από τις 338.528 διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι:

■ Σε 45.783 δηλώσεις ο μισθωτής επαγγελματικής στέγης δεν ήταν πληττόμενος.

■ Σε 28.981 δηλώσεις δεν υπήρξε αναστολή εργασίας για τον εργαζόμενο.

■ Σε 4.791 δηλώσεις είχε δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία ή επιχείρηση.

■ Πολλές περιπτώσεις αφορούσαν υπεκμισθώσεις ακινήτων τις οποίες εντόπισε η υπηρεσία με αποτέλεσμα οι δηλώσεις Covid να απορριφθούν αυτόματα από το σύστημα.

■ Μεγάλος επίσης ήταν ο αριθμός των περιπτώσεων στις οποίες τα ποσά του κανονικού ενοικίου, τα οποία αναγράφονταν στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και τα ποσά των ενοικίων που αναγράφονταν στις δηλώσεις Covid είχαν αποκλίσεις με αποτέλεσμα να χάσουν οι δικαιούχοι την αποζημίωση από το κράτος. Το ίδιο συνέβη και στις δηλώσεις Covid που απορρίφθηκαν επειδή σ’ αυτές αναγράφονταν αριθμοί τετραγωνικών μέτρων μικρότεροι ή μεγαλύτεροι σε σύγκριση με τους αντίστοιχους που είχαν συμπληρωθεί στις δηλώσεις Ε9.

Το μήνυμα στα «ραβασάκια»

Στα μηνύματα που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες, η ΑΑΔΕ τους ενημερώνει ότι:

  • «Κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι, για τον μισθωτή σας με ΑΦΜ δεν δικαιούστε την έκπτωση φόρου, διότι από τα στοιχεία που τηρούνται στην υπηρεσία μας δεν προκύπτει ότι η σύμβαση εργασίας μισθωτή/συζύγου/μέλους συμφώνου συμβίωσης είναι σε αναστολή. (αφορά διαμέρισμα)*».
  • «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, σύμφωνα με το Νόμο 4684/2020, Κύρωση της από 30-3-2020 ΠΝΠ, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης, προκειμένου να ενταχθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις που απαλλάσσονται της υποχρέωσης καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος, θα πρέπει να έχει ενεργό ΚΑΔ (ΚΩΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ) στις 20/3/2020. Κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι ο μισθωτής σας με ΑΦΜ έκανε έναρξη στις 16/10/2020.» (αφορά επιχείρηση)».

Το τοπίο στα ενοίκια

Μετά την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή το τοπίο με τα ενοίκια διαμορφώνεται ως εξής:

Μηδενικά ενοίκια: Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου και τον Μάρτιο:

  • Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α)
  • Λιανεμπόριο
  • Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).
  • Τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις του αθλητισμού.
  • Επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών
  • Μείωση ενοικίου 40%: Ισχύει και τον Μάρτιο για τα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» και για τα μισθώματα της κύριας και φοιτητικής κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας
  • Δεν προβλέπεται καμία μείωση για τα ενοίκια:
  • Επιχειρήσεων που λειτουργούν όπως τα σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία κ.λπ.
  • Κύριας ή φοιτητικής κατοικίας που καταβάλλουν εργαζόμενοι που δεν είναι σε αναστολή εργασίας, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Δευτερεύουσας κατοικίας ή εξοχικής,
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι φορολογούμενοι που δεν θα εισπράξουν ενοίκια τον Μάρτιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου. Όσοι εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν από το κράτος, στο 60% του αρχικού μισθώματος.
  • Μέχρι την Παρασκευή η ΑΑΔΕ αναμένεται να πληρώσει τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και να «τρέξει» τις πληρωμές για τα μισθώματα Δεκεμβρίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης