Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διασωληνωμένη μέχρι τον Μάιο η ελληνική οικονομία - Στο 3,5% κατεβαίνει το 2021 η ταχύτητα της ανάπτυξης

Διασωληνωμένη μέχρι τον Μάιο η ελληνική οικονομία - Στο 3,5% κατεβαίνει το 2021 η ταχύτητα της ανάπτυξης

Το 2023 θα πιάσουμε το ΑΕΠ του 2019 - Κλειδί και πάλι ο τουρισμός

Σχετικά Άρθρα
Χάνεται οριστικά ο στόχος για ανάπτυξη 4,8% το 2021 ενώ η μετάλλαξη της πανδημίας σημαίνει μεγαλύτερο λογαριασμό για μέτρα στήριξης τα οποία λόγω των κραδασμών στην οικονομία θα πάρουν παράταση τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι απώλειες στην πραγματική οικονομία δεν θα αναπληρωθούν ούτε το 2022 καθώς το ΑΕΠ σε απόλυτους αριθμούς θα είναι χαμηλότερο κατά 5,6 δις. ευρώ σε σχέση με το 2019.

Το νέο σκληρό lockdown που δεν ήταν εντός των κυβερνητικών προβλέψεων βάζει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών την επί τα χείρω αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το τρέχον έτος με το πήχη να πέφτει κατά περίπου μιάμιση ποσοστιαία μονάδα στη περιοχή του 3,5%, όπως εκτιμά και η Κομισιόν.
Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η καραντίνα θα «σπάσει» τον Απρίλιο και η σταδιακή επαναφορά του παραγωγικού και εμπορικού ιστού θα συνοδευτεί με ανάκαμψη του τουρισμού τους θερινούς μήνες και με ταχύτερη και μεγαλύτερη εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Tι θα γίνει σε περίπτωση παράτασης της επιδημιολογικής κρίσης

Σε περίπτωση παράτασης της επιδημιολογικής κρίσης μετά το καλοκαίρι και καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς θα ενισχυθούν οι στροφές της περιδίνησης και η ανάπτυξη θα προσγειωθεί στη ζώνη του 0,5%-1% ή και χαμηλότερα, οπότε θα χαθεί το στοίχημα του 2021 για δυναμική επανεκκίνηση.
Το βέβαιο με τα σημερινά δεδομένα είναι ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ύφεση θα σπάσει το «φράγμα» του 10% και πλέον το ερώτημα είναι η τροχιά της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο το οποίο θεωρείται κομβικό για την σταδιακή έξοδο από το τούνελ.
Ομιχλώδες και δυσοίωνο είναι το σκηνικό στο τουρισμό που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την μεγέθυνση του ΑΕΠ.
Οι μέχρι στιγμής οι προβλέψεις παραπέμπουν σε τουριστικές εισπράξεις της τάξης των 6,5 με 7 δις. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι μειωμένες κατά 62% σε σχέση με το 2019 και η τρύπα θα ξεπεράσει τα 11 δις. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση με τις χειμερινές προβλέψεις η ΕΕ επισημαίνει ότι εμβολιασμός του πληθυσμού «θα στηρίξει μία σταδιακή μόνο επιστροφή των τουριστών στην Ελλάδα».
Η κυλιόμενη κρίση πλήττει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και το τζίρο στην αγορά ενώ επιδεινώνει το κλίμα αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα οδηγώντας σε περαιτέρω συγκράτηση της κατανάλωσης και σε πάγωμα των επενδυτικών κινήσεων. Το μίγμα των παρενεργειών απειλεί να χτυπήσει τους βασικούς τροφοδότες της ανάκαμψης που σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού είναι η αύξηση κατά 3% της ιδιωτικής κατανάλωσης -έναντι μείωσης 7,6% το 2020 -, η ραγδαία άνοδος κατά 23,2% των επενδύσεων έναντι μείωσης 14,3% και η ενίσχυση των εξαγωγών κατά 22,5% έναντι μείωσης 30,3% πέρυσι.

Σταϊκούρας: Βασικότερη πηγή ανησυχίας είναι ο χρόνος επανόδου της οικονομικής λειτουργίας στην πλήρη κανονικότητα

Τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις δεν κρύβει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρα δηλώνοντας ότι «η βασικότερη πηγή ανησυχίας είναι ο χρόνος επανόδου της οικονομικής λειτουργίας στην πλήρη κανονικότητα. Κάτι που εξαρτάται σημαντικά από τον έλεγχο και τον σταδιακό τερματισμό της πανδημίας.
Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το διάστημα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αρνητική επίπτωση στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα μάλιστα εάν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό η τουριστική περίοδος, που δίνει ώθηση στα έσοδα της χώρας και στηρίζει την απασχόληση».
Την ίδια ώρα τα μηνύματα από την Κομισιόν δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς από την επεξεργασία των στοιχείων της έκθεσης που συντάχθηκε το Νοέμβριο και δεν έχει ενσωματώσει τους κραδασμούς από το κλείσιμο της αγοράς και ιδιαίτερα τη ζημιά από το τρέχον lockdown προκύπτουν τα εξής:

  1. Το ΑΕΠ στο τέλος του 2021 θα διαμορφωθεί στα 177,822 δις. ευρώ όταν το 2019 είχε κλείσει στα 183,413 δις. ευρώ. Δηλαδή το «έλλειμμα» στο παραγόμενο πλούτο της χώρας θα είναι 5,591 δις. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ρολόι θα γυρίζει στο 2019 από το 2023.
  2. Η ταχύτητα της ανάκαμψης κατεβαίνει στο 3,5% για φέτος έναντι 5% που ήταν η πρόβλεψη το Φθινόπωρο του 2020 αλλά αυξάνεται στο 5% το 2022 έναντι 3,5%. Η επιβράδυνση για το τρέχον έτος ισοδυναμεί με απώλειες ανάπτυξης ύψους 2,579 δις. ευρώ.
  3. Το κοντέρ της ύφεσης για το 2020 από 9% ανεβαίνει στο 10%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού η ύφεση πέρυσι τοποθετείται στο 10,5% πράγμα που σε απόλυτα μεγέθη μεταφράζεται σε πτώση του ΑΕΠ κατά 20,637 δις. ευρώ αφού από 183,413 δις. ευρώ που ήταν το 2019 πέρυσι συρρικνώθηκε στα 162,776 δις. ευρώ.
  4. Η Ελλάδα εκτιμάται ότι το 2020 είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ με ποσοστό 10% μετά την Ισπανία με 11% την ώρα ο μέσος όρος ύφεσης στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 6,8% και στην ΕΕ 6,3%. Τη μικρότερη πτώση του ΑΕΠ είχε η Λιθουανία με 0,9% ενώ κόντρα στο ρεύμα πήγε η Ιρλανδία που σημείωσε ανάπτυξη 3%

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης