Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Η στήριξη στις ευρωπαϊκές οικονομίες πρέπει να συνεχιστεί - Πριν το καλοκαίρι οι αποφάσεις για το 2022

Eurogroup: Η στήριξη στις ευρωπαϊκές οικονομίες πρέπει να συνεχιστεί - Πριν το καλοκαίρι οι αποφάσεις για το 2022

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Pascal Donohue, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να οδηγήσει το Eurogroup σε συμφωνία για τον προσδιορισμό της δημοσιονομικής πολιτικής του 2022 πριν το καλοκαίρι

Σχετικά Άρθρα

Σε συνέχιση της δημοσιονομικής στήριξης των κρατών μελών της Ευρωζώνης και σε αποφάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική του 2022 πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup της 15ης Φεβρουαρίου 2021. 
Η τρέχουσα κατάσταση είναι ευμετάβλητη και αβέβαιη, ωστόσο αχνοφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ λόγω των εμβολιασμών, αλλά και της έναρξης διάθεσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης της Eυρωομάδας ο Pascal Donohue.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι υποστηρικτικές δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους.
«Καλύτερα να αποσυρθούν με καθυστέρηση παρά αυτό να συμβεί πρόωρα» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, συμπληρώνοντας:
«Η όποια απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης θα πρέπει να γίνει συντονισμένα».
Ο κ. Donohue ανακοίνωσε ακόμη ότι σκοπεύει να οδηγήσει το Eurogroup σε συμφωνία για τη δημοσιονομική στάση για το 2022 πριν το καλοκαίρι.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση των «19» έγινε στη βάση των πρόσφατων αποθαρρυντικών προβλέψεων της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2021, οι οποίες σημειωτέον δεν ενσωματώνουν τα νέα ανά την Ευρώπη αυστηρά περιοριστικά μέτρα κάτι που σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις θα ήταν ακόμη πιο μαύρες.
Αλλά και πάλι οι απώλειες στην πραγματική οικονομία θα είναι και φέτος πολύ μεγάλες, με την Ευρωζώνη να κατεβάζει στο 3,8% την ταχύτητα της ανάπτυξης για το 2021, συμπαρασύροντας στη δίνη αυτή όλα τα κράτη μέλη, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα που έχει μπει σε τροχιά υποβάθμισης των προοπτικών για την ανάπτυξη.
Πλέον το σενάριο που έχει έρθει σε πρώτο πλάνο είναι το δυσμενές που προσγειώνει στο 3,5% έναντι 5% που ήταν η πρόβλεψη το Φθινόπωρο του 2020 και ισοδυναμεί με απώλειες ανάπτυξης ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

«Τον Απρίλιο θα γίνουν περισσότερες συζητήσεις»

Από την πλευρά του ο Επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία Paolo Gentiloni σημείωσε ότι «η σημερινή ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έθεσε το σκηνικό πολύ αποτελεσματικά στις επόμενες συζητήσεις μας», τονίζοντας ότι «οι συνάδελφοι του ΠΟΥ υπογραμμίζουν επίσης το βασικό σημείο ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής προτού όλοι είναι ασφαλείς και επαίνεσαν την πολύ καλή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παράδειγμα στο CoVax».
Τόνισε δε ότι «μια επιτυχημένη εφαρμογή εμβολιασμού είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη». 
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της φερεγγυότητας του εταιρικού ιδιωτικού τομέα, ο Επίτροπος δήλωσε ότι η ισχυρή δημοσιονομική ανταπόκριση το 2020, «από τις αποφάσεις που ελήφθησαν εδώ στις Βρυξέλλες», παρείχε κρίσιμη υποστήριξη σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας.
«Οι προσομοιώσεις που βασίζονται σε δεδομένα εταιρικού επιπέδου δείχνουν ότι - χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης (με εξαίρεση τα προγράμματα βραχυπρόθεσμης εργασίας) ή το νέο δανεισμό - το 23% των εταιρειών της ΕΕ θα αντιμετώπιζαν κίνδυνο ρευστότητας έως το τέλος του 2020» δήλωσε ο Gentiloni. 
Το Eurogroup ασχολήθηκε επίσης και με τα μέτρα που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, ώστε η οικονομία της ΕΕ να γίνει ισχυρότερη, περισσότερο ανεξάρτητη από διεθνείς κρίσεις και ικανή να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών.
Σε κάθε περίπτωση, στο  Eurogroup έλαβε χώρα μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που θα απασχολήσουν εις βάθος την ΕΕ τον ερχόμενο Απρίλιο.
Με την οικονομία της ευρωζώνης να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα διασωληνωμένη υπό το βάρος του νέου «μεταλλαγμένου» κύματος της πανδημίας το επόμενο βήμα για το Eurogroup είναι η «απόσυρση» των μέτρων γενικής στήριξης και η αντικατάστασης από στοχευμένες παρεμβάσεις.
Στη λογική αυτή έχει ήδη μπει η ελληνική πλευρά βλέποντας τον προϋπολογισμό να βρίσκεται υπό το μηδέν και να οδηγείται σε ένα νέο έλλειμμα ρεκόρ από τις αυξημένες κρατικές δαπάνες και τα μειωμένα φορολογικά έσοδα.

Regling (ΕSM): Βλέπουμε θετικά το αίτημα της Ελλάδας να αποπληρώσει νωρίτερα το χρέος προς το ΔΝΤ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επεξεργασία της επιστολής της Ελλάδας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με την οποία αιτείται τη συγκατάθεση του προκειμένου να αποπληρώσει νωρίτερα χρέος προς το ΔΝΤ,ανέφερε ο Επικεφαλής του ESM Klaus Regling ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
"Επιβεβαιώνω ότι όντως λάβαμε αυτή την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης.
Η επεξεργασία της επιστολής είναι σε εξέλιξη.
Υπήρξε μία προκαταρκτική συζήτηση με τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Euro Working Group πριν από δύο εβδομάδες.

Σταϊκούρας στο Eurogroup: Να διατηρηθεί το δίχτυ προστασίας των επιχειρήσεων

Tην ανάγκη να διατηρηθεί το δίχτυ προστασίας των επιχειρήσεων εξέφρασε στο σημερινό Eurogroup o υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Πιο συγκεκριμένα, το Eurogroup, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, επικεντρώθηκε στις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές στην ευρωζώνη, καθώς και στις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της φερεγγυότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με βάση σχετικό σημείωμα που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του, υποστήριξε ότι η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της δημοσιονομικής χαλάρωσης που, βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των μέτρων αυτών, συνδέεται άμεσα με την πορεία της πανδημίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η παράταση των περιοριστικών μέτρων, η οποία ήταν απαραίτητη στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης.
Τόνισε, επίσης, ότι η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη σε χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των υπηρεσιών και τους κλάδους του, όπως είναι ο τουρισμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης