Τελευταία Νέα
Οικονομία

To Eurogroup «τελειώνει» τα μέτρα γενικής στήριξης - Νέα λίστα με έκτακτες στοχευμένες μειώσεις φόρων από την κυβέρνηση

To Eurogroup «τελειώνει» τα μέτρα γενικής στήριξης - Νέα λίστα με έκτακτες στοχευμένες μειώσεις φόρων από την κυβέρνηση
Η έκθεση της Κομισιόν αποτελεί το καλύτερο εναρκτήριο λάκτισμα για τις σημερινές 15/2 συζητήσεις στο Eurogroup περί νέων ενέσεων ρευστότητας
Σχετικά Άρθρα

Σήμα για αντικατάσταση των οριζόντιων μέτρων στήριξης από πιο στοχευμένα εργαλεία που θα οδηγήσουν στην έξοδο των οικονομιών της ευρωζώνης από την εντατική, αναμένεται να απευθύνει σήμερα 15 Φεβρουαρίου 2021 το Eurogroup.
Η συζήτηση των «19» θα γίνει στη βάση των πρόσφατων αποθαρρυντικών προβλέψεων της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2021, οι οποίες σημειωτέον δεν ενσωματώνουν τα νέα ανά την Ευρώπη αυστηρά περιοριστικά μέτρα κάτι που σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις θα ήταν ακόμη πιο μαύρες.
Αλλά και πάλι οι απώλειες στην πραγματική οικονομία θα είναι και φέτος πολύ μεγάλες, με την ευρωζώνη να κατεβάζει στο 3,8% την ταχύτητα της ανάπτυξης για το 2021, συμπαρασύροντας σ τη δίνη αυτή όλα τα κράτη μέλη, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα που έχει μπει σε τροχιά υποβάθμισης των προοπτικών για την ανάπτυξη.
Πλέον το σενάριο που έχει έρθει σε πρώτο πλάνο είναι το δυσμενές που προσγειώνει στο 3,5% έναντι 5% που ήταν η πρόβλεψη το Φθινόπωρο του 2020 και ισοδυναμεί με απώλειες ανάπτυξης ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
Η έκθεση της Κομισιόν αποτελεί το καλύτερο εναρκτήριο λάκτισμα για τις σημερινές 15/2 συζητήσεις στο Eurogroup περί νέων ενέσεων ρευστότητας για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο των «ζόμπι» επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένες αποφάσεις που να είναι δεσμευτικές για τα όλα τα κράτη μέλη δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλά κάποιοι γενικοί κανόνες με βάση τους οποίους θα είναι υποχρεωμένες να κινηθούν οι χώρες της ευρωζώνης είναι ένα σενάριο που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό.
Με την οικονομία της ευρωζώνης να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα διασωληνωμένη υπό το βάρος του νέου «μεταλλαγμένου» κύματος της πανδημίας το επόμενο βήμα για το Eurogroup είναι η «απόσυρση» των μέτρων γενικής στήριξης και η αντικατάστασης από στοχευμένες παρεμβάσεις.
Στην λογική αυτή έχει ήδη μπει η ελληνική πλευρά βλέποντας τον προϋπολογισμό να βρίσκεται υπό το μηδέν και να οδηγείται σε ένα νέο έλλειμμα ρεκόρ από τις αυξημένες κρατικές δαπάνες και τα μειωμένα φορολογικά έσοδα.

Ψαλίδι 30% στο Τέλος Επιτηδεύματος

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας βρίσκεται σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς σε μια προσπάθεια να προχωρήσει το πρόγραμμα της επιδότησης των παγίων δαπανών το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα αφορά επιχειρήσεις που υπέστησαν μείωση τζίρου της τάξης του 30% ενώ έμφαση θα δίνεται στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Η ανησυχία για την επόμενη μέρα υπάρχει και είναι ιδιαίτερα έντονη στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου βάζοντας πάνω στο τραπέζι μέτρα φορολογικού κυρίως χαρακτήρα που χαλαρώνουν την θηλιά και απομακρύνουν τον ξαφνικό θάνατο στην χειμαζόμενη επιχειρηματική κοινότητα.

Που εστιάζουν οι αλλαγές

Στο επίκεντρο βρίσκονται διάφορα σενάρια για μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2020 και για αλλαγές στις ηλεκτρονικές αποδείξεις σε δύο χρόνους σύμφωνα με τα οποία το όριο του 30% διατηρείται για τα φετινά εισοδήματα αλλά με «διορθώσεις» ενώ μειώνεται για τα περυσινά.
Επίσης σχεδιάζεται η εφαρμογή αλγόριθμου για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 για όσους πλήττονται από την πανδημία έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη και οι κρατικές ενισχύσεις όπως για παράδειγμα τα ποσά από την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Όλα τα σενάρια κινούνται στην βάση των ταμειακών αντοχών του προϋπολογισμού και μέσα στην φορολογική ατζέντα βρίσκονται:

1)Τέλος Επιτηδεύματος:
Εξετάζεται «ψαλίδισμα» σε ποσοστό 20% - 30% μόνο για τους πληττόμενους επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.
Πρόκειται ωστόσο για ένα κοστοβόρο μέτρο και η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσπάσει το πράσινο φως των δανειστών.

2)Ηλεκτρονικές αποδείξεις:
Το όριο του 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις παραμένει για τα εισοδήματα του 2021 όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (Mega) ανοίγοντας παράθυρο για αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου.
Για τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις ανέφερε ότι δεν θα ισχύσει το όριο του 30% επί του εισοδήματος επειδή «υπάρχει βίαιη πτώση της κατανάλωσης που οφείλεται στο lockdown» για να προσθέσει ωστόσο ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν αυξηθεί 8%-10%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν μείωση του ορίου του 30% στα επίπεδα του 20% ή και πιο κάτω αλλά και την ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με e-αποδείξεις.

3)Τεκμήρια:
Λόγω της πτώσης των εισοδημάτων χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο καθώς δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις αντικειμενικές δαπάνες με βάση τα τεκμήρια.
Για να αποτρέψει τις επιβαρύνσεις το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει παρεμβάσεις αλλά η άσκηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Όπως είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υπάρχουν «όλες οι κρατικές βοήθειες οι οποίες λογίζονται ως αφορολόγητο εισόδημα» καθώς και το μη επιστρεπτέο τμήμα των κρατικών δανείων που δόθηκαν μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Τα ποσά αυτά θα ληφθούν υπόψη για την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός «θα λειτουργήσουν φέτος αλλά το πώς θα λειτουργήσουν είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση».

4)Ενοίκια:
Με τις τροποποιήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια του Ιανουαρίου που θα δηλώσουν μέχρι την 1η Μαρτίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα διασταυρώνονται πλέον αυτόματα τα στοιχεία του ενοικιαστή.
Έτσι ο ιδιοκτήτης κατά την υποβολή της δήλωσης Covid θα γνωρίζει εάν ο ενοικιαστής του είναι πληττόμενος και δικαιούται μείωση του ενοικίου.
Με αυτό τον τρόπο περιορίζονται τα λάθη και ανοίγει ο δρόμος για γρηγορότερες αποζημιώσεις από το κράτος.
Σημειώνεται ότι μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να τρέξουν οι πληρωμές για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Δεκεμβρίου καθώς και οι "ουρές" για τα ενοίκια του Νοεμβρίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης