Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφορία: Στο επίκεντρο νέες εκπτώσεις φόρων και μορατόρια πληρωμής - Ποιες οφειλές εξετάζουν να «παγώσουν»

Εφορία: Στο επίκεντρο νέες εκπτώσεις φόρων και μορατόρια πληρωμής - Ποιες οφειλές εξετάζουν να «παγώσουν»
«Πάγο» για μια σειρά οφειλών προς το δημόσιο που λήγουν εντός του Φεβρουαρίου 2021, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

«Πάγο» για μια σειρά οφειλών προς το δημόσιο που λήγουν εντός του Φεβρουαρίου 2021, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο μετά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα στην αγορά.
Των αναστολών στις πληρωμές θα εξαιρεθούν οι τελευταίες δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, αφού οι εισπράξεις από τις συγκεκριμένες πηγές αποτελούν έσοδα που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2020.

Το βασικό σενάριο

Το βασικό σενάριο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι προβλέπει νέα μορατόρια μέχρι τον Ιούλιο, για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με αναστολές πληρωμών δόσεων από ρυθμίσεις και ειδικών φόρων, όπως ο ΦΠΑ.
Επειδή ακριβώς ο ΦΠΑ θεωρείται φόρος βαρόμετρο για την οικονομία και τα φορολογικά έσοδα εξετάζεται στη βάση των αντοχών του προϋπολογισμού επανάληψη του μέτρου της έκπτωσης του 25% για τις περιπτώσεις της εφάπαξ εξόφλησης.
Σημειώνεται ότι υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ το Φεβρουάριο έχουν περίπου 200.000 Ανώνυμες Εταιρίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποχρέωση πληρωμής μόνο εκείνοι οι οποίοι έκαναν χρήση της δυνατότητας εξόφλησης του ΦΠΑ τελευταίου τριμήνου του 2020 σε δύο δόσεις, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2021.
Είναι σενάριο το οποίο ακόμα δεν έχει κλειδώσει σε αντίθεση με αυτό που φέρεται να κερδίζει έδαφος και προβλέπει ότι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και οι εργαζόμενοι που τίθενται υποχρεωτικά σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης θα έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώσουν τη δόση ή τις δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής αποπληρωμής οφειλών, οι οποίες κανονικά θα πρέπει να εξοφληθούν έως τις 26 Φεβρουαρίου.
Οι δόσεις των ρυθμίσεων που θα «παγώσουν» θα μετατεθούν για πληρωμή μετά το τέλος των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Αντίθετα στην ώρα τους και συγκεκριμένα μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν η 8η δόση του φόρου εισοδήματος και η 6η δόση του ΕΝΦΙΑ.
Όσοι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μπορούν να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για τακτικές (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος) ή σε 48 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς κ.α.).
Τα χρέη πάντως έχουν γίνει βουνό για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και τα δύσκολα είναι μπροστά τους.
Από τον Μάιο θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν τους φόρους και τις οφειλές που γεννήθηκαν στο πρώτο και το δεύτερο lockdown και έχουν παγώσει μέχρι τις 30 Απριλίου.
Έμποροι και επαγγελματίες δηλώνουν ότι είναι αδύνατον να εξοφληθούν ακόμα και με την έκτακτη ρύθμιση των 12 άτοκων δόσεων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων ενώ η αγορά πιέζει για 120 δόσεις και ζητεί ακόμα και «κούρεμα» των χρεών που έχουν «φουσκώσει» επικίνδυνα καθώς στους φόρους που έχει ανασταλεί η πληρωμή τους προστίθενται και οι οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, δόσεις ρυθμίσεων καθώς και οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2021.

Περισσότερες δόσεις και διευκολύνσεις

Στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν το ενδεχόμενο για περισσότερες δόσεις ή άλλου τύπου διευκολύνσεις για την εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών της πανδημίας αλλά μόνο για όσους πραγματικά έχουν πληγεί και τις χρειάζονται για να σταθούν όρθιοι.
Οριζόντια μέτρα για όλους βρίσκονται εκτός πεδίου συζήτησης.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα σε συνάρτηση πάντα με την εξέλιξη της πανδημίας και τις αντοχές των κρατικών ταμείων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης