Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίων: Τι αλλάζει στα ακίνητα από τον Φεβρουάριο του 2021

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίων: Τι αλλάζει στα ακίνητα από τον Φεβρουάριο του 2021
Ο «Μεγάλος Αδελφός» των ακινήτων μπαίνει από τον Φεβρουάριο του 2021 στη ζωή μας
H Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων, είναι η ενιαία βάση δεδομένων όπου θα ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο στην πραγματική του κατάσταση, όπως είναι σήμερα – και όχι στη θεωρητική με βάση την οικοδομική άδεια που κάποτε κατασκευάστηκε.
Με τον τρόπο αυτόν μπαίνει ένα τέλος στην αγωνία ιδιοκτήτων και μηχανικών, κάθε φορά που γίνεται μια φυσική καταστροφή, χωρίς να χρειάζεται πια να τρέχουν από την αρχή να βρουν φακέλους και χαρτιά σε δεκάδες διάσπαρτες υπηρεσίες για τυχόν αποζημιώσεις και επισκευές.
Σημειώνεται πως το νέο πληροφοριακό σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων «τρέχει» πιλοτικά από την 1η Ιανουαρίου.
Το σύστημα προοδευτικά θα συνδεθεί με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα για τα ακίνητα: οικοδομικές άδειες, Κτηματολόγιο κ.ά.

Ποια είναι τα δύο έγγραφα απαιτεί θα η διαδικασία

Με το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, δύο νέα έγγραφα (ηλεκτρονικά και έντυπα) μπαίνουν στη ζωή μας στο πεδίο των ακινήτων: είναι το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας και το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας.
Τα προαναφερόμενα έγγραφα ενσωματώνουν και αντικαθιστούν δεκάδες διαδικασίες και έγγραφα που χρησιμοποιούν μηχανικοί και συμβολαιογράφοι στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Το Απόσπασμα θα περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, με σχέδια και τεχνικά δικαιολογητικά για κάθε ξεχωριστό κτίριο (μονοκατοικία, κτίριο γραφείων κ.ά.) ή κάθε ξεχωριστή διαδικασία (οριζόντια ή κάθετη, για παράδειγμα, διαμέρισμα ή κατάστημα σε πολυκατοικία).
Όσο για το Πιστοποιητικό τώρα, αυτό θα περιλαμβάνει τη σύνοψη όλων των στοιχείων του υπάρχουν στο απόσπασμα και βεβαιώνει πως τα σχέδια υπάρχουν καταχωρισμένα.
Ταυτόχρονα περιλαμβάνει τις αναγκαίες βεβαιώσεις μηχανικών ότι στο κτίριο δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες ή αυτές έχουν τακτοποιηθεί (ή ότι σε ένα οικόπεδο δεν υπάρχει κτίσμα) που είναι προϋπόθεση για τη σύνταξη συμβολαίου από συμβολαιογράφο στη μεταβίβαση ακινήτου.

Αποκλειστικά αρμόδιος για την καταχώρηση είναι ο μηχανικός

Την όλη διαδικασία αναλαμβάνει αποκλειστικά ο μηχανικός.
Το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την καταχώριση ενός ακινήτου – που αποτελεί βάση για όλα τα επόμενα – είναι ο εντοπισμός του οικοπέδου στον χάρτη και η καταχώριση των βασικών του στοιχείων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ολόκληρο κτίριο ή ένα μόνο διαμέρισμα και ιδιοκτησία.
Ακολουθεί η περιγραφή κάθε ξεχωριστής διαδικασίας και στο τέλος μπαίνουν στο πληροφοριακό σύστημα τα σχέδια και τα δικαιολογητικά.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της διαδικασίας

Σε κάθε οικόπεδο αντιστοιχεί μία καταχώρηση.
Σε περίπτωση όμως σύστασης κάθετου ιδιοκτησίας μπορεί να γίνει ξεχωριστή καταχώριση για κάθε τμήμα του οικοπέδου που αποτελεί κάθετη ιδιοκτησία.
Εφόσον έχει συσταθεί οριζόντια ιδιοκτησία επί καθέτου, γίνεται υποχρεωτικά ξεχωριστή καταχώριση οικοπέδου/γηπέδου για κάθε κάθετη ιδιοκτησία.
Στην περίπτωση που το οικόπεδο δεν έχει καταχωριστεί, ο μηχανικός εισάγει στο πληροφοριακό σύστημα νέα εγγραφή, εντοπίζει γεωχωρικά το οικόπεδο και συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής στοιχεία: περιγραφή του οικοπέδου, ΚΑΕΚ, εάν βρίσκεται εκτός ή εντός σχεδίου πόλης, αριθμό των αυτοτελών ιδιοκτησιών, εάν βρίσκεται σε περιοχή όπου επικρατεί ειδικό πολεοδομικό καθεστώς κ.ά.
Μετά το οικόπεδο, η διαδικασία περνά στην καταχώριση ιδιοκτησιών, με περιγραφή και τεκμηρίωση των οικοπέδων ή γηπέδων ή κτιρίων ή τμημάτων αυτών που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες.
Διευκρινίζεται πως στην περίπτωση που το σύνολο του οικοπέδου ή γηπέδου, το οποίο αφορά προγενέστερη καταχώριση Οικοπέδου / Γηπέδου, αποτελεί ενιαία αδιαίρετη ιδιοκτησία, καταχωρείται μια ιδιοκτησία, ανεξαρτήτως ύπαρξης και αριθμού κτισμάτων σε αυτό.
Εφόσον στο οικόπεδο ή γήπεδο υφίσταται σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, η καταχώριση γίνεται ανά αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία.
Τέλος, ξεχωριστή καταχώριση θα γίνεται για το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων του οικοπέδου ή γηπέδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης