Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μουρμούρας (ΤτΕ): Προτεραιότητα ο δανεισμός από τις αγορές και μετά ο ESM

Μουρμούρας (ΤτΕ): Προτεραιότητα ο δανεισμός από τις αγορές και μετά ο ESM
Σε αυτή την κρίση έχουμε το "μπαζούκα" του 2,7 τρισ. ευρώ του QE και των 750 δισ ευρω του κορωνα QE που δεν υπήρχαν στην κρίση χρέους του 2010 -2012
Υπέρ των μικρών τακτικών εξόδων της ελληνικής οικονομίας στις αγορές για απευθείας δανεισμό τάσσεται ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ιωάννης Μουρμούρας.
Σε συνέντευξη του στην Real News, ο κ. Μουρμούρας εκφράζει την ανησυχία του για την πραγματική οικονομία και αναλύει τις επιπτώσεις για το χρέος και το έλλειμμα αλλά και για την αξία των «όπλων» που έχει ρίξει στη μάχη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αναφερόμενος στην έκδοση επταετούς ομολόγου ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας ΗΔΑΤ, καθηγητής και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμα αναφέρει:
"Εν μέσω ενός δυσμενούς παγκόσμιου επενδυτικού κλίματος λόγω Covid-19 και με τις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων όλων των χωρών της ευρωπεριφέρειας να κινούνται ανοδικά, θα χαρακτήριζα την έκδοση των 2 δισ. ευρώ ως μια επιτυχημένη και με ισχυρό συμβολισμό.
Συγκεντρώθηκαν προσφορές ύψους πάνω από 5,9 δισ ευρώ ενώ το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 2% και η απόδοση στη λήξη στο 2,013%.
Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ξεπέρασε το 76% ενώ οι θεσμικοί επενδυτές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμμετείχαν με ποσοστό πάνω από 88%.
Όλα αυτά είναι ευνοϊκά συγκρινόμενα με τις δύο πρόσφατες εκδόσεις της επταετίας (Φεβρουάριος 2018 και Ιούλιος 2019)".
 
Δημοσιονομικό χρέος

Ερωτηθείς για την απότομη αύξηση του δημοσιονομικού χρέους το 2020 σε όλες τις χωρες της ΕΕ της τάξεως του 15-20% του ΑΕΠ του ο κ. Μουρμούρας τόνισε:
"Αυτές είναι οι προβλέψεις για τα χρέη και τα ελλείμματα στην ευρωζώνη και παγκοσμίως, που παραπέμπουν – ειδικά σε χώρες με υψηλό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ – σε πιθανές αυξήσεις των ασφάλιστρων κινδύνου.
Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά το "μπαζούκα" του 2,7 τρισ. ευρώ του QE των 750 δισ ευρω του κορωνα QE, στο OMT, εργαλεία που δεν υπήρχαν στην κρίση χρέους του 2010 -2012.
Είναι γεγονός ότι οι ταυτόχρονες νέες εκδόσεις κυβερνητικού χρέους στην ευρωπεριφέρεια θα ασκήσουν ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις".
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο υποδιοικητής της ΤτΕ αναφέρεται στην καμπύλη των επιτοκίων υπογραμμίζοντας ότι "υπάρχει πιθανότητα μετατόπισής της προς τα επάνω καθώς και μια πιθανή αύξηση των spread ομολόγων της ευρωπεριφέρειας έναντι των χωρών του κέντρου αλλά μέχρι εκεί".
Ωστόσο εκφράζει την ανησυχία του για την πορεία της πραγματικής οικονομίας, από τη σημερινή κρίση, λέγοντας ότι "λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και του κορώνα-σοκ που παραπέμπουν σε εμπόλεμες καταστάσεις, προβληματίζουν το βάθος αλλά και την πιθανή διάρκεια της μεγάλης ύφεσης που έχει χτυπήσει την πόρτα μας".
Γι αυτό θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα οι δημοσιονομικές πολιτικές ανάσχεσης της ύφεσης και της ανάκαμψης καθώς και οι φιλικές προς την ανάπτυξη παραγωγικές μεταρρυθμίσεις, εκμεταλλευόμενοι την ψηφιακή μετάβαση.
Ερωτηθείς τι είναι προτιμότερο η προσφυγή στο ESM ή η έξοδος στις αγορές για δανεισμό ο κ Μουρμούρας απαντά:
"Συνετή πολιτική σημαίνει αξιολογική ιεράρχηση των επιλογών. Προηγείται ο δανεισμός από τις αγορές, έπεται το μαξιλάρι ασφαλείας και στο τέλος η προσφυγή στον ESM".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης