Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Απόλυτα απαραίτητη η μείωση των εξαιρετικά υψηλών NPLs των ελληνικών τραπεζών - Θετικό βήμα τα stress tests

ΔΝΤ: Απόλυτα απαραίτητη η μείωση των εξαιρετικά υψηλών NPLs των ελληνικών τραπεζών - Θετικό βήμα τα stress tests
Θετικό βήμα τα stress tests για τη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τονίζει το ΔΝΤ
«Τα stress tests τα διεξάγει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή», έσπευσε να υπογραμμίσει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, William Murray, κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών στην Ουάσιγκτον, αναφερόμενος φυσικά στις ελληνικές τράπεζες.
Αναφερόμενος στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Murray υποστήριξε ότι «αντιμετωπίζουμε τα stress tests ως ένα σημαντικό βήμα στην αναγκαία στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Είναι μία διαδικασία που μπορεί να διασφαλίσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Όμως τα stress tests διεξάγονται από τις ευρωπαϊκές αρχές, όχι από εμάς».
Παράλληλα ο κ.Murray ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα που έχει κατ' αρχήν συμφωνηθεί μεταξύ ΔΝΤ και Αθήνας, αν και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο πρόσφατο Eurogroup του Ιανουαρίου 2018 θα βοηθήσουν ώστε να επιταχυνθούν οι τεχνιικές διαδικασίες για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα το ΔΝΤ δεν πρόκειται να στηριχθεί στις όποιες απόψεις εκφράσουν οι Ευρωπαίοι αλλά θα φροντίσει να διεξάγει τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
«Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί από το ΔΝΤ πριν το Ταμείο είναι απόλυτα έτοιμο να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ. Murray.
Ως είθισται επανέλαβε τη γνωστή φρασεολογία του Ταμείου ότι για να συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να εκπληρωθούν δύο όροι:

α. συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και
β. ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους.

Ξεκαθάρισερ ακόμη ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης, κάτι το οποίο εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική του Ταμείου για κάθε χώρα - μέλος του, φροντίζοντας μάλιστα να τονίσει ότι «αυτό δεν αποτελεί διαδικασία επιτήρησης».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με όλες τις χώρες-μέλη του Ταμείου, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μία διαδικασία «επιτήρησης».
Επιπρόσθετα δεν θέλησε να σχολιάσει τη μελλοντική σχέση του Ταμείου με την Ελλάδα, ούτε τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Declan Costello, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει για μία δεκαετία τις μεταρρυθμίσεις
«Δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις για το ποια θα είναι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ την επόμενη 10ετία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσο για το εάν για την Ελλάδα υπάρχει ένα «καλό σενάριο» μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, ο κ. Murray απάντησε μάλλον με αρκετή δόση χιούμορ αλλά και με σαφές υπονοούμενο: «Η διαφορά μεταξύ ενός ευτυχισμένου τέλους και ενός δυστυχισμένου τέλους είναι που... κάνεις το μοντάζ, σωστά;»...


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης