Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αξιωματούχοι ΕΕ: Θετική η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις

Αξιωματούχοι ΕΕ: Θετική η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις
Μία πετυχημένη πώληση προϋποθέτει την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, με ταυτόχρονα μικρή συμμετοχή από τις ελληνικές τράπεζες
Η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ωστόσο πρέπει να ακολουθήσουν μία σειρά και από άλλα βήματα για να υπάρξει μία ουσιαστική πρόοδος, εκτιμούν τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι μίλησαν –υπό τον όρο της ανωνυμίας– στο πρακτορείο Reuters.
Ειδικότερα, αρχικά πρέπει να υπάρξει μια σειρά από επιτυχημένες πωλήσεις ομολόγων για να δημιουργηθούν ασφαλή επίπεδα ρευστότητας, ενώ επίσης σημαντικό είναι και το ποιοι θα αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα.
Εξηγώντας, μία πετυχημένη πώληση προϋποθέτει την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, με ταυτόχρονα μικρή συμμετοχή από τις ελληνικές τράπεζες.
Σε αυτό το σημείο οι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκτιμήσεις πως η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει 9 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους πρώτους 10 μήνες, μετά τη λήξη του προγράμματος τα μέσα του 2018.
Ένα μέρος του ποσού θα βρεθεί από εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια από το τρέχον πρόγραμμα, ενώ το υπόλοιπο θα προέλθει και από πόρους που θα αντληθούν από τις αγορές, σημειώνουν οι αξιωματούχοι.
Επί αυτού, για να επιτύχει το στόχο για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η χώρα μας πρέπει να βγει στις αγορές περισσότερες από μια φορά ως τον Αύγουστο του 2018, με εκδώσεις διαφορετικών και μεγαλύτερων ωριμάνσεων.
Οι αξιωματούχοι τονίζουν επίσης πως η Αθήνα δεν πρέπει να κάνει πίσω στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, καθώς μία οπισθοχώρηση –ακόμα και αν οι εκδόσεις ομολόγων είναι επιτυχημένες– θα αύξανε τη διάθεση των δανειστών να οδηγήσουν την Ελλάδα προς τη λύση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον E.S.M., μόλις λήξει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης