Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε - Αρχές Σεπτεμβρίου ξανά στην Αθήνα οι δανειστές για να προετοιμάσουν την 3η αξιολόγηση

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε - Αρχές Σεπτεμβρίου ξανά στην Αθήνα οι δανειστές για να προετοιμάσουν την 3η αξιολόγηση
Ο υφιστάμενος προγραμματισμός προβλέπει ότι οι θεσμοί θα μείνουν περίπου τρεις μέρες στην ελληνική πρωτεύουσα 
Μπορεί η τρίτη αξιολόγηση να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα από την κυβέρνηση, εν όψει της εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους δανειστές οι οποίοι έχουν ήδη προγραμματίσει την επιστροφή τους στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα συμβεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη όπου οι τέσσερις επικεφαλής των θεσμών (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕSM) θα έρθουν για μία σύντομη επίσκεψη στην χώρα μας για να προετοιμάσουν τα θέματα που θα συζητηθούν με την ελληνική πλευρά.
Ο υφιστάμενος προγραμματισμός προβλέπει ότι οι θεσμοί θα μείνουν περίπου τρεις μέρες στην ελληνική πρωτεύουσα και μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται σε αυτή την φάση της αξιολόγησης.
Το διάστημα κρίνεται αρκετό από τους ίδιους ώστε να ανοίξει η «βεντάλια» με όλα τα προαπαιτούμενα - 83 συνολικά - που συνδέονται με το νέο έλεγχο ενώ από το «μικροσκόπιο» των δανειστών θα περάσουν και οι δράσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Αυτό σημαίνει ότι ο νέος έλεγχος για την πρόοδο που σημειώνει το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο από αυτόν που θα ήθελαν οι θεσμοί οι οποίοι εκτιμούν ότι η τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ξεκινήσει μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου και να ολοκληρωθεί αρχές Δεκέμβρη στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 4 του μήνα.
Αυτό βέβαια είναι και το ιδανικό σενάριο αλλά ακόμη είναι νωρίς για τέτοιες εκτιμήσεις.
Και αυτό γιατί τα πεδία τα οποία περιλαμβάνει η τρίτη αξιολόγηση είναι πολλά και δύσκολα. Μόνο τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τις αλλαγές στο Δημόσιο και τον κίνδυνο το ΔΝΤ να επαναφέρει το αίτημά του για μείωση μισθών ή ακόμη και για απολύσεις υπαλλήλων αποτελεί για την κυβέρνηση το μεγαλύτερο «αγκάθι».
Εξίσου μεγάλος «κάβος» είναι και το πρόσθετο «πακέτο» μέτρων ύψους 535 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί για το 2018 και θα ενσωματώνει ο νέος προϋπολογισμός που θα κατατεθεί το Φθινόπωρο στην Βουλή..
Το «πακέτο» των νέων δεσμεύσεων περιλαμβάνει τον νέο φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία/ενοικιαζόμενα δωμάτια, τον φόρο για εισοδήματα από περιστασιακή μίσθωση ακινήτων (μέσω Airbnb κ.λπ.), την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου επί μισθών και συντάξεων, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων κ.ά.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης