Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φέσσας (ΣΕΒ): Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια να ενταθεί - Προβληματική η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος

Φέσσας (ΣΕΒ): Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια να ενταθεί - Προβληματική η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος
«Σήμερα, όλοι περιμένουμε την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, για να σχεδιάσουμε με περισσότερη βεβαιότητα το μέλλον»
Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα πρέπει να ενταθεί, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη για αποκατάσταση στην προβληματική λειτουργία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Μιλώντας στην εκδήλωση για τα 110 χρόνια του Συνδέσμου, ο κ. Φέσσας πραγματοποίησε μία αναδρομή στην ιστορία του ΣΕΒ, διαμηνύοντας πως «η ιστορία των 110 χρόνων είναι πολύτιμη κληρονομιά αλλά και τεράστια ευθύνη.
Μας υποχρεώνει να είμαστε απαιτητικοί.
Πρώτα από τους εαυτούς μας και στη συνέχεια από τις κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα.
Οι απόψεις και πρωτοβουλίες του ΣΕΒ στοχεύουν διαχρονικά πέρα και πάνω από τα στενά συμφέροντα των μελών μας, πέρα και πάνω από το σήμερα, αλλά και τα σύνορα της χώρας. Είναι ο ΣΕΒ, που:

• Παίρνει σταθερά θέση, ήδη από το 1960, υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μας,
• Συγκρούεται με τον κρατισμό στις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80,
• Παρεμβαίνει διαχρονικά για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της εργασίας, της παιδείας και της δικαιοσύνης.

Είναι ο ΣΕΒ, που σήμερα προβάλει διεθνώς την Ελλάδα της σοβαρότητας και της σκληρής προσπάθειας.
Που ανοίγει με δυναμικές πρωτοβουλίες και μελέτες τη δημόσια ατζέντα: για την αναγέννηση της εγχώριας βιομηχανίας, την ενίσχυση των εξαγωγών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, το μέλλον της εργασίας, τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και την κυκλική οικονομία».

Όπως είπε ο κ. Φέσσας, στην Ελλάδα, μετά από αλλεπάλληλα λάθη και πισωγυρίσματα, η πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων υποστηρίζει την θέση της χώρας στον πυρήνα της Ευρωζώνης.
Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου που σταδιακά εκσυγχρονίζουν την ελληνική οικονομία και την κάνουν πιο ανταγωνιστική.
«Κατ΄ αρχήν τα δημοσιονομικά ελλείμματα καθώς και τα ελλείματα του ισοζυγίου πληρωμών έχουν μηδενιστεί.
Έχουν επίσης υλοποιηθεί τα δύο τελευταία χρόνια σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως: η λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ολοκλήρωση σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων, η νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, ο εξορθολογισμός των ειδικών φόρων στην ενέργεια, η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και η θεσμοθέτηση αξιοκρατικών διαδικασιών για τον ορισμό διοικήσεων στις ΔΕΚΟ.
Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμη εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, με σημαντικότερο την προβληματική λειτουργία του Τραπεζικού συστήματος.
Δεν νοείται ανάπτυξη της οικονομίας με υψηλά επιτόκια δανεισμού, capital controls, και κόκκινα δάνεια που υπερβαίνουν τα 100 δις ευρώ.
Η επιστροφή του Τραπεζικού συστήματος στην ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι ύψιστη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις.
Άλλα σοβαρά εμπόδια είναι η κλειστή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, τα προσκόμματα στην υλοποίηση επενδύσεων, η τάση επέκτασης του κράτους, η διατήρηση προβληματικών δημοσίων επιχειρήσεων, κα».
Σήμερα, όλοι περιμένουμε την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, για να σχεδιάσουμε με περισσότερη βεβαιότητα το μέλλον, υπογράμμισε.
«Δυστυχώς όμως, το λάθος μίγμα πολιτικής συνεχίζεται.
Ταυτίζουμε τις μεταρρυθμίσεις με αύξηση φόρων και εισφορών, οριζόντιες περικοπές και εκταμίευση δόσεων.
Όχι με πολιτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη της οικονομίας, απελευθερώνουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καταργούν ειδικά προνόμια και χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.
Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν οικονομική μεγέθυνση και αυξάνουν τα έσοδα του κράτους.
Που επιτρέπουν τη μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, του δυσβάσταχτου κόστους ασφαλιστικών εισφορών και αποτρέπουν την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων».
Κλείνοντας, τόνισε πως η ευθύνη για τη σημερινή στασιμότητα της Ελλάδας είναι διάχυτη.
«Η Ευρώπη, που σταθερά μας στήριξε τόσα χρόνια, κουράστηκε να ασχολείται μαζί μας.
Φαίνεται να έχει προκρίνει μία μορφή προσωρινής καταστολής.
Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και την μικροπολιτική.
Η διαχείριση της κρίσης έχει κοστίσει πακτωλό χρημάτων, χρόνο, αξιοπιστία και πολλές χαμένες ευκαιρίες.
Διάφορες ιδεοληπτικές νοοτροπίες που ταλανίζουν και διχάζουν την κοινωνία επί δεκαετίες, παραμένουν στο προσκήνιο και διαμορφώνουν επιλογές, συμπεριφορές και κρίσιμες αποφάσεις.
Και φυσικά το νοσηρό φαινόμενο της εγχώριας τρομοκρατίας. Καταδικάζουμε απερίφραστα την πρόσφατη επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου, ενός λαμπρού Έλληνα που υπηρετεί με επιτυχία κάθε θέση ευθύνης που αναλαμβάνει.
Με όλα αυτά η ελληνική κοινωνία έχει πάψει να ονειρεύεται, έχει πάψει να ελπίζει, έχει πάψει να πιστεύει σε συλλογικές προσπάθειες και οράματα.
Έχουμε εγκλωβιστεί σε μία μονοδιάστατη προσέγγιση που βάζει τα πλεονάσματα και το δημόσιο χρέος μπροστά από το πραγματικό ζητούμενο που είναι η οικονομική ανάπτυξη, η ποιότητα ζωής και η ευημερία όλων.
Ναι, η δημοσιονομική πειθαρχία και η διευθέτηση του χρέους είναι απαραίτητες.
Δεν μπορεί όμως να είναι η μοναδική υπόσχεση προς την κοινωνία».
«Η μόνη συνταγή εξόδου από την κρίση, είναι:

- η ανάπτυξη της οικονομίας με μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και ατμομηχανή την ιδιωτική πρωτοβουλία,
- η επιλογή άξιων, ακέραιων και ικανών ανθρώπων σε κάθε θέση ευθύνης και
- η συνολική αλλαγή νοοτροπίας.

Παρελθοντολογία, διχασμός, λαϊκισμός, ιδεοληψίες, πρέπει να αντικατασταθούν από έννοιες όπως σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συναίνεση, συνεργασία.

Και να σταματήσουμε να τα φορτώνουμε ο ένας στον άλλον.
Δεν φταίνε οι άλλοι.
Οι άλλοι είμαστε εμείς», διαμήνυσε…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης