Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τραπεζικές πηγές: Η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο QE μέσα στο καλοκαίρι του 2017

Τραπεζικές πηγές: Η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο QE μέσα στο καλοκαίρι του 2017
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ
Εκτιμήσεις ότι η χώρα μας μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ακόμη και εντός του καλοκαιριού του 2017, εκφράζουν εγχώριες τραπεζικές πηγές και οικονομικοί αναλυτές.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εν λόγω πηγές επισημαίνουν ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, η χώρα μας εκπληρώνει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και πλέον έρχεται η ώρα των ευρωπαίων εταίρων να προχωρήσουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για την αποτύπωση του οδικού χάρτη απομείωσης του ελληνικού χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Με την ένταξη της Ελλάδας στην πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εκτιμάται ότι η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει ομόλογα αξίας 3 δισ. ευρώ περίπου, ενισχύοντας τη ρευστότητα των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σήμα σταθερότητας στις αγορές

Το σημαντικότερο, όμως, από την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι το σήμα σταθερότητας, που θα δοθεί στις αγορές και θα καταστήσει εφικτή την έξοδο της Ελλάδας σε αυτές, για πρώτη φορά μετά το 2014, καθώς θα παρατηρηθεί και νέα πτώση των spreads των επιτοκίων.
Εξάλλου, διοικητικά τραπεζικά στελέχη, σε επανειλημμένες δηλώσεις τους, τονίζουν ότι διαθέτουν επαρκή ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν υπάρχει επαρκής υγιής ζήτηση από μέρους επιχειρήσεων αλλά και νοικοκυριών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), καλούν τις ελληνικές επιχειρήσεις σε συνεργασία για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών τους σχεδίων.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη το Eurogroup της 22 Μαΐου αποτελεί ένα κρίσιμο ορόσημο για μια νέα πορεία της ελληνικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης