Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποκάλυψη: «Υβριδικό» Μνημόνιο με το ΔΝΤ εξετάζουν για την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι, χωρίς νέο δάνειο και με αυξημένη εποπτεία

Αποκάλυψη: «Υβριδικό» Μνημόνιο με το ΔΝΤ εξετάζουν για την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι, χωρίς νέο δάνειο και με αυξημένη εποπτεία
Αφορμή στάθηκε το υπερπλεόνασμα του 2016, το οποίο σύμφωνα με την Eurostat ανήλθε σε 7,2 δισ. ευρώ ή στο 4,2% του ΑΕΠ προβληματίζοντας έτσι τους δανειστές
Συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με ένα συμπληρωματικό Μνημόνιο που θα εκπνέει τον Αύγουστο του 2018 χωρίς όμως κεφάλαια στήριξης προς την Ελλάδα, είναι η μεσοβέζικη λύση που εξετάζουν Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, πρόκειται για μία λύση η οποία ικανοποιεί όλες τις πλευρές, προεξάρχοντος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος από πολύ νωρίς είχε διαμηνύσει στην Αθήνα ότι χωρίς ΔΝΤ δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια στην χρηματοδότηση.
Από την άλλη, το σενάριο αυτό βγάζει από την δύσκολη θέση και την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρτ από την στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα μετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αλλά με ένα πιο αναβαθμισμένο ρόλο από αυτόν του τεχνικού Συμβούλου που έχει τώρα.
Το ΔΝΤ θα παραμείνει παρατηρητής του ελληνικού προγράμματος, πολύ πιο αυστηρός όμως ενώ η συμφωνία που θα επισυνάψει με την ελληνική πλευρά θα προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα και πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις σε σχέση με αυτά που θα προβλέπει το ευρωπαϊκό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας.
Το μοντέλο αυτής της επιτροπείας έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν από το Ταμείο και όχι πολύ μακριά από εδώ στη γειτονική Κύπρο όπου οι σκληροί τεχνοκράτες του ΔΝΤ επόπτευαν το κυπριακό Μνημόνιο χωρίς την προβλεπόμενη εκταμίευση των δόσεων που συνήθως έπονται της αξιολόγησης.
Το θέμα για ένα τρίτο «υβριδικό μνημόνιο» με το ΔΝΤ απαρτιζόμενο από την ειδική διεθνή οικονομική επιτήρηση χωρίς το ακριβό χρήμα του Ταμείου συζητήθηκε στις εργασίες της εαρινής συνόδου που έλαβαν χώρα στην Ουάσιγκτον από τις οποίες η ελληνική πλευρά έφυγε ικανοποιημένη.
Εκεί συζητήθηκε και η πρόωρη εξόφληση των δανείων που χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ ύψους 14 δις. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με τα λεφτά που έχουν περισσέψει από την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Κίνηση η οποία βρίσκει η οποία ικανοποιεί με το παραπάνω το ΔΝΤ.
Αφορμή για το «υβριδικό μνημόνιο» με το ΔΝΤ στάθηκε το υπερπλεόνασμα του 2016, το οποίο σύμφωνα με την Eurostat ανήλθε σε 7,2 δισ. ευρώ ή στο 4,2% του ΑΕΠ προβληματίζοντας έτσι τους δανειστές.
Οι τελευταίοι αναχώρησαν από την αμερικανική πρωτεύουσα σκεπτόμενοι το εξής: για να μπορούν οι Έλληνες να επιτυγχάνουν τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, θα «έχουν και λεφτά».
Αρα, δεν έχουν ανάγκη από μεγάλη αναδιάρθρωση στο χρέος τους από τη στιγμή που μπορούν από μόνοι τους να πληρώνουν τους τόκους των δανείων που έλαβαν (5,9 δισ. σε ετήσια βάση).
Στη βάση αυτή θα κινηθεί η επιχειρηματολογία της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα έχει με την ελληνική πλευρά για το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελλάδα.
Προκειμένου να υπερασπιστεί τα λάθη και τις αστοχίες του Ταμείου στις προβλέψεις του για το ελληνικό πρόγραμμα η Ρουμάνα οικονομολόγος μάλλον θα πετάξει στην… εξέδρα την μπάλα μετά τον δρόμο που της άνοιξε ο συνάδελφός της Πόουλ Τόμσεν.
«Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι μόνο μία προκαταβολή», δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος.
Ενα μήνυμα το οποίο ήταν αρκετά ξεκάθαρο στην ευθεία στην οποία έχουν εισέλθει οι δύο πλευρές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη σύναψη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement - SLA).

Μηχανισμός παρακολούθησης

Ενα δεύτερο πλην εξίσου σημαντικό θέμα που θα αποσαφηνιστεί σε αυτόν τον γύρο των επαφών με τους θεσμούς -με την ενέργεια και τις αποκρατικοποιήσεις (Ταμείο Περιουσίας) να ανοίγουν την αυλαία των συναντήσεων- είναι ο μηχανισμός παρακολούθησης της πορείας της οικονομίας ώστε να προβαίνει στις απαραίτητες διορθώσεις.
Μάλλον το ΔΝΤ θα πάρει τη σκυτάλη από την Eurostat και, εφόσον όλα κυλήσουν έτσι όπως έχουν σχεδιασθεί -και με την προβλεπόμενη πολιτική σταθερότητα-, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα έχουν κλείσει τα πάντα, ενώ ενδέχεται η Αθήνα να έχει και θετική εξέλιξη για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) τον Ιούλιο.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης