Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απογοητευτική η καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup 7/4 – Στο επόμενο Eurogroup χρέος, ΔΝΤ, δόσεις και τα 10 ερωτήματα

tags :
Απογοητευτική η καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup 7/4 – Στο επόμενο Eurogroup χρέος, ΔΝΤ,  δόσεις και τα 10 ερωτήματα
Σύρθηκε η Ελλάδα σε μια συμφωνία όπου έδωσε σχεδόν τα πάντα για να πάρει ελάχιστα και με πολλούς αστερίσκους
Η καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup στις 7 Απριλίου του 2017 για την Ελλάδα μπορεί να είναι ένα βήμα προς τα εμπρός αλλά το αποτέλεσμα είναι κατώτερο των προσδοκιών και όπως είπε και ο Ε. Τσακαλώτος ο έλληνας υπουργός οικονομικών… οι αποφάσεις θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό.
Γιατί;
Υπάρχουν 10 αναπάντητα ερωτήματα για την Ελλάδα και την ελληνική διαπραγματευτική τακτική
1)Επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία που ήταν αποτέλεσμα πολιτικής συμφωνίας.
Η καταρχήν συμφωνία είναι επιβεβαίωση προόδου αλλά ακόμη δεν υπάρχει stuff level agreement.
2)Η SLA η stuff level agreement η τεχνική συμφωνία θα επιτευχθεί αργότερα μετά την έλευση των θεσμών που κατά το πιθανότερο θα έρθουν μετά το Πάσχα όπως εμμέσως αναφέρθηκε.
3)Η τελική συμφωνία θα επιτευχθεί στο επόμενο Eurogroup χωρίς να προσδιοριστεί εάν θα είναι έκτακτο Eurogroup ή τακτικό Eurogroup στις 22 Μαίου.
Ο Dijsselbloem ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι υπάρχει χρόνος για την δόση έως τον Ιούλιο του 2017 οπότε και πρέπει να πληρωθούν υποχρεώσεις… και από αυτό εξάγεται ότι μάλλον οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στο Eurogroup 22 Μαίου και όχι σε έκτακτο 28 Απριλίου ή 5 Μαίου.
4)Η δόση που είναι κομβικής σημασίας θα δοθεί σε επόμενη φάση και εφόσον κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα.
Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2017 η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 7,4 δισεκ. οπότε το μήνυμα των δανειστών είναι πρώτα θα κλείσουν τα πάντα και μετά η δόση.
5)Μπορεί ο Coeure της ΕΚΤ να ανέφερε ότι προσεχώς θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αλλά δεν υπήρχε καμία δέσμευση όχι χρονοδιαγραμματικά αλλά ως προς την ουσία του πακέτου αναδιάρθρωσης.
6)Τα μέτρα θα εφαρμοστούν τμηματικά το 2019 και 2020
7) Ο Dijsselbloem ανέφερε ότι το 2018 με την λήξη του προγράμματος θα σχεδιαστεί η συνέχεια και προφανώς για να παρθούν μέτρα το 2019 και 2020 πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να δεσμεύει την Ελλάδα ένα 4ο μνημόνιο ή παράταση του τρίτου μνημονίου.
8)Η δήλωση Τσακαλώτου ότι οι συμβιβασμοί θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό αντικατοπτρίζει την πίεση που δέχθηκε η Ελλάδα και το τραγικό λάθος των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις.
Η Ελλάδα δεν πέτυχε στο Eurogroup στις 7 Απριλίου 2017.
9)Ρωτήθηκαν οι δανειστές και ο επικεφαλής του Eurogroup εάν συμφωνεί το ΔΝΤ και η απάντηση που δόθηκε είναι ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταρχήν συμφωνία χωρίς την συναίνεση του ΔΝΤ.
Ποιο είναι το συμπέρασμα ότι το ΔΝΤ ζητάει η Ελλάδα να αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις.
Πρακτικά η πολιτική καταρχήν συμφωνία δεν είναι τίποτε άλλο από μια συμφωνία των ευρωπαίων με την Ελλάδα να μην προκληθεί χάος εάν ολοκληρωνόταν το Eurogroup έστω και με μια ημιτελή λύση.
10)Τα αντίμετρα 1,8 δισκ. θα ισχύουν μόνο εάν επιτευχθούν οι στόχοι.

Το συμπέρασμα

Σύρθηκε η Ελλάδα σε μια συμφωνία όπου έδωσε σχεδόν τα πάντα για να πάρει ελάχιστα και με πολλούς αστερίσκους

To προτεινόμενο σχέδιο για το χρέος που έχει αποκαλύψει το bankingnews

Το σχέδιο για το ελληνικό χρέος εκπονεί ο ESM καθώς σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης ήδη επεξεργάζεται σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που όμως θα εφαρμοστούν από το 2018.
Ο ESM ο οποίος επηρεάζεται σημαντικά από την Γερμανία και τον ΥΠΟΙΚ W. Schaeuble έχει αποκλείσει
1)Το πάγωμα της καταβολής των τόκων και της κεφαλαιοποίησης τους σε επόμενη φάση.
Είναι αληθές ότι το μέτρο αυτό είναι όντως σοβαρός μηχανισμός αναδιάρθρωσης αλλά ως σχέδιο έχει αποκλειστεί.
2)Έχει αποκλειστεί και το σχέδιο να κλειδώσει το επιτόκιο που κατά βάση είναι κυμαινόμενα στο 1,4% κατά μέσο όρο στο 2% όταν θα αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια
3)Έχει αποκλειστεί προφανώς και το ονομαστικό κούρεμα – haircut στο ελληνικό χρέος.

Ποιο είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται ο ESM για την Ελλάδα;

Με βάση ορισμένες πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα ο ESM μελετάει δύο εναλλακτικά σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά ΔΕΝ θα εφαρμοστούν το 2017 αλλά το 2018.
Στο Eurogroup όπου θα κλειδώσει η δέσμευση των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για το ελληνικό χρέος μάλλον 22 Μαίου του 2017 στο ανακοινωθέν θα υπάρχει μια πολιτική δέσμευση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από το 2018.

Ποια μέτρα εξετάζονται
Α)Εξετάζεται η νέα επιμήκυνση των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα κατά 10 χρόνια ενώ κάποιοι θεωρούν ότι η επιμήκυνση θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 10 και 18 χρόνια.
Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όπου υπήρξε επιμήκυνση ήταν για διάστημα 3,5 ετών ενώ στα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα είναι τουλάχιστον 10 χρόνια.
Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο ότι θα ζητήσει από την Γερμανία άπαξ και δεν θα υλοποιηθεί το μέτρο του παγώματος των τόκων να επιμηκυνθούν περισσότερα τα δάνεια στήριξης περί τα 250 δισεκ.
Η Γερμανία έχει προτείνει 5 χρόνια.
Άλλοι ευρωπαίοι έως 10 χρόνια
Το ΔΝΤ θα ζητήσει επιμήκυνση πάνω από 10 χρόνια.
Μια επιμήκυνση έως 10 χρόνια σημαίνει ότι η διάρκεια των δανείων από 32,5 χρόνια θα παραταθεί στα 42,5 χρόνια.
Εάν η επιμήκυνση είναι 18 χρόνια θα φθάσει τα 50 χρόνια.
Πάντως πιθανό σενάριο είναι έως 10 χρόνια επιμήκυνση των δανείων.

Β)Η Γερμανία ήδη από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχει αποκλείσει το πάγωμα των επιτοκίων π.χ. στο 2%
Η νέα πρόταση που εξετάζεται είναι ότι όσα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου έχουν απομείνει π.χ. κινείται το επιτόκιο στο 1,4% περίπου εάν μετά από χρόνια ξεκινήσει μια σημαντική αύξηση του να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρέμβασης με στόχο να μην επιδεινώσει την DSA την έκθεση βιωσιμότητας.
Π.χ. εάν τα επιτόκια φθάσουν στο 4% το ελληνικό χρέος και με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% δεν θα είναι βιώσιμο.
Εάν π.χ. τα επιτόκια ξεπεράσουν το 3% θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρέμβασης στα επιτόκια.

Συμπέρασμα

Με τα μέτρα αυτά και την δέσμευση του Eurogroup κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις θα μπορούσε το ΔΝΤ να αλλάξει την έκθεση βιωσιμότητας.
Η διευθέτηση – αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ίσως στις 8 Ιουνίου να επιτρέψει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ένταξη αυτή – εάν υπάρξει τελικώς – θα έχει πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία.
Το 10ετές ομόλογο από 7% θα υποχωρήσει στο 5% με 5,5%.
Η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές.
Θα ευνοηθούν σε κάποιο βαθμό οι εταιρίες που εκδίδουν ομολογιακά π.χ. μια εταιρία που έκδωσε ένα ομολογιακό με επιτόκιο 3,5% με ποσοτική χαλάρωση θα μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια με επιτόκιο στο 3% ή 2,8%.
Γενικώς πάντως για την Ελλάδα και τις τράπεζες ο αντίκτυπος θα είναι πολύ προσωρινός καθώς ως γνωστό οι ελληνικές τράπεζες δεν κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης