Τελευταία Νέα
Οικονομία

H κυβέρνηση ποντάρει στην Eurostat στις 21/4 για πλεόνασμα 0,2% - Mάχη με τους δανειστές για την ρήτρα απόκλισης

H κυβέρνηση ποντάρει στην Eurostat στις 21/4 για πλεόνασμα 0,2% - Mάχη με τους δανειστές για την ρήτρα απόκλισης
*Την Πέμπτη η Eurostat αναμένεται να επιβεβαιώσει το  πρωτογενές πλεόνασμα του 0,2% για το 2015
Με βασικό αίτημα τα προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ (πάγωμα προσλήψεων, αυξήσεις ΦΠΑ σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, κατάργηση Οργανισμών, κ.α.) να συζητηθούν μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης προσέρχεται η κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, από το οποίο θα απουσιάζει η Ντέλια Βελκουλέσκου.
Η εκπρόσωπος του Ταμείου αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ στην Αθήνα, επομένως η συμμετοχή της στη διαπραγμάτευση έχει προγραμματιστεί για το αυριανό πρόγραμμα των συναντήσεων με την ελληνική πλευρά.
Ετσι η προεργασία για τα μέτρα της τριετίας 2016-2018, είτε πρόκειται για τα κανονικά 5,4 δισ. ευρώ, είτε για τα εφεδρικά 3,6 δισ. ευρώ, θα γίνει από τους επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας των θεσμών:
Ντέκλαν Κοστέλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και Νικόλα Τζαμαριόλι από τον ESΜ.
Μετά την Ουάσινγκτον και την τροπή που πήραν τα πράγματα, οι πιστωτές επιστρέφουν στις συζητήσεις με κοινή γραμμή πλεύσης, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Βερολίνου, που θέλει να κλείσει η αξιολόγηση έως το Πάσχα ή στις αρχές Μαΐου -και με το ΔΝΤ εντός -, χωρίς παραχωρήσεις στο «μέτωπο» του χρέους και με ενεργή πλέον την απαίτηση για τα προληπτικά μέτρα.
Αυτό σημαίνει ότι ο «λογαριασμός» των μέτρων ανεβαίνει προς την περιοχή των 9 δισ. ευρώ, περίπου όσα είχε αρχικά προσδιορίσει το ΔΝΤ που δυσκολεύει ουσιαστικά την πολιτική διαχείριση της κατάστασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ διευρύνει την ατζέντα της συζήτησης σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα.
 
Προληπτικά μέτρα
 
Ετσι, πέρα από το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ και τις ανατροπές στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, στη λίστα των πιθανών μέτρων έρχεται να προστεθεί και η «καταιγίδα» που προβλέπει τα εξής:
 
• Πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο
• Περικοπές μισθών στο Δημόσιο και ειδικά στις κατηγορίες υπαλλήλων χαμηλών προσόντων
• Καταργήσεις Φορέων και Δημοσίων Οργανισμών
• Αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και της ΕΥΔΑΠ
• Κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% που εφαρμόζεται σήμερα σε φάρμακα, εφημερίδες, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων
• Κατάργηση φοροαπαλλαγών
• Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων
• Μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 8.182 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα, σταδιακά, σε μία τριετία.
 
Καλό χαρτί
 
Ανοιχτό παραμένει εάν οι δανειστές απαιτήσουν τα προληπτικά αυτά μέτρα να ποσοτικοποιηθούν και να νομοθετηθούν αμέσως ή εάν θα διευκολύνουν πολιτικά την κυβέρνηση συναινώντας σε μια ευκολότερη οδό, υπό τη μορφή ρήτρας άμεσης ενεργοποίησης μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων.
Το οικονομικό επιτελείο από την πλευρά του βαδίζει προς το κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής με μοναδικό καλό «χαρτί» τα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει την Πέμπτη η Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιβεβαιώνουν το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα του 0,2%, κάτι που θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και κυρίως με το ΔΝΤ, που υιοθετεί πιο δυσμενείς προβλέψεις.
 
Οι πληρωμές
 
Οσο καθυστερεί η συμφωνία τόσο αυξάνονται οι δυσκολίες στο μέτωπο των πληρωμών που το επόμενο διάστημα έχουν ως εξής:
• Τον Μάιο πρέπει να καλυφθούν 460 εκατ. ευρώ δανειακών κεφαλαίων και τόκων, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά «ακούρευτα» ομόλογα συνολικού ύψους 255 εκατ. ευρώ και την καταβολή τόκων ύψους 120 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
• Τον Ιούνιο ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 306 εκατ. ευρώ αποτελούν δόση προς το ΔΝΤ.
• Τον Ιούλιο θα πρέπει να καλυφθούν υποχρεώσεις 3,666 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,872 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα (μαζί με τόκους) που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, τα οποία λήγουν στις 20 Ιουλίου, και τα 458 εκατ. ευρώ νέα δόση προς το ΔΝΤ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης