Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σοβαρή εμπλοκή, σταματούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος - δανειστών - Νέος γύρος επαφών μετά τις 17/4

Σοβαρή εμπλοκή, σταματούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος - δανειστών - Νέος γύρος επαφών μετά τις 17/4
Πρακτικά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει μετά τις 17 Απριλίου που σημαίνει ότι είναι απίθανο να υπάρξει τελική συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Απριλίου.
(upd26) Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος και δανειστών καθώς οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει στα 3 μεγάλα ακανθώδη ζητήματα δηλαδή συνταξιοδοτικό, κόκκινα δάνεια και δημοσιονομικό κενό.
Ο υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος περί τις 2:00 τα ξημερώματα Τρίτης 12 Απριλίου, ανακοίνωσε ότι διακόπτονται οι διαπραγματεύσεις λόγω του αγεφύρωτου χάσματος, ωστόσο ανέφερε ότι νέος κύκλος επαφών θα ξεκινήσει μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 15 με 17 Απριλίου.
Όπως είπε το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα 18 Απριλίου σε μία νέα προσπάθεια για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να υπάρξει Staff Level Agreement λίγο πριν το Eurogroup της 22ης Απριλίου, που θα κρίνει τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης.
Οι τρεις ολονυκτίες που προηγήθηκαν στις διαπραγματεύσεις, αρχής γενομένης από το Σαββάτο το απόγευμα, δεν στάθηκαν ικανές να «γεφυρώσουν» τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Το «χάσμα» παραμένει μεγάλο στα κόκκινα δάνεια και ακόμη μεγαλύτερο στο συνταξιοδοτικό με αιχμή τις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες οι δανειστές ζητούν να εξαφανιστούν από τον ελληνικό «χάρτη».    
Χαοτική παραμένει η απόσταση και στο κομμάτι του δημοσιονομικού «κενού» που έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης.
Ενώ ελληνική και ευρωπαϊκή πλευρά συγκλίνουν στην εκτίμηση για μέτρα 5,4 δις. ευρώ στην τριετία 2016 - 2018 που θα καλύψουν το «κενό» του 3% που αστοχίες και παρεμβάσεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί, το ΔΝΤ «δεν δείχνει διάθεση για συμφωνία». Εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτευχθεί με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ θα είναι μόλις 1,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% που ορίζει το Μνημόνιο.
Πρακτικά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει μετά τις 17 Απριλίου που σημαίνει ότι είναι απίθανο να υπάρξει τελική συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Απριλίου.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν την πρόβλεψη του Schaeuble του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ο οποίος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι θα χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ Ελλάδος - δανειστών, ενώ είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Να σημειωθεί ότι στην διαβούλευση που ξεκίνησε στις 19:00 την Δευτέρα το απόγευμα 11 Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 2:00 τα ξημερώματα της 12ης Απριλίου συμμετείχαν εκτός του Τσακαλώτου ΥΠΟΙΚ, ο υπουργός Οικονομίας Σταθάκης και ο Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.
Στην συνάντηση επρόκειτο  να παραβρεθεί και ο υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης αλλά λόγω των εξελίξεων τελικώς δεν συμμετείχε.

Κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας - δανειστών: Σημαντική πρόοδος

Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις κάνει λόγο το κοινό ανακοινωθέν δανειστών - οικονομικού επιτελείου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, από την έναρξη της διαπραγμάτευσης στις 2 Απριλίου, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος
Η ανακοίνωση κάνει λόγο για παύση των διαπραγματεύσεων σήμερα, προκειμένου οι επικεφαλής της αποστολής και οι ελληνικές αρχές, να λάβουν μέρος στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις.
Η αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα, μετά το πέρας της εαρινής συνόδου, με στόχο να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τα εκκρεμή ζητήματα, το συντομότερο δυνατό, καταλήγει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι το κουαρτέτο αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 18 Απριλίου 2016.

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση για το ελληνικό χρέος στην Ουάσινγκτον

Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης για το ελληνικό χρέος, στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, απάντησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, σε ερώτηση του Mega.
"Δεν έχω καμία αντίδραση, είναι ένα θέμα για το οποίο θα αναλάβουν τον ηγετικό ρόλο οι χώρες της Ευρώπης", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται, στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων, να τεθεί το θέμα και είναι σίγουρο ότι οι Έλληνες υπουργοί, Τσακαλώτος και Σταθάκης, που θα ταξιδεύσουν την Πέμπτη στην αμερικανική πρωτεύουσα, θα προσπαθήσουν να ξεκινήσει η συζήτηση.

Το χρονικό των τριήμερων διαπραγματεύσεων

Παραμένει το αδιέξοδο μεταξύ Ελλάδος και δανειστών καθώς οι συνεχιζόμενες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις γεφυρώνουν ορισμένους τομείς, αλλά στην πορεία προκύπτουν νέες αποκλίσεις.
Στόχος πάντως είναι σήμερα να υπάρξει ένα κοινό κείμενο προτάσεων, όχι συμφωνία, ώστε το κείμενο αυτό να εξεταστεί τόσο στο Washington Group και κυρίως στην Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 15 με 17 Απριλίου.
Η νέα συνάντηση κυβέρνησης με τους δανειστές ξεκίνησε περί τις 19:00 και αναμένεται να καταλήξει χωρίς συμφωνία αλλά ίσως με ένα κείμενο προτάσεων που θα εξεταστούν.
Η προσέλευση του κ. Κατρούγκαλου σημαίνει ότι υπήρξε πρόοδος στο ανοιχτό θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα καταθέσει νέα βελτιωμένη πρόταση που θα προβλέπει περικοπή δαπάνης 400 εκατ. ευρώ (από τα 350 της αρχικής πρότασης).
Στη νέα σημερινή συνάντηση το παρόν αναμένεται να δώσουν και οι υπ. Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης αλλά και ο υπ. Παιδείας, Ν. Φίλης.
Θα είναι μία διαπραγμάτευση «όλα για όλα» για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη διάρκεια της οποίας θα δοθεί μάχη για το αφορολόγητο ποσό μισθών, συντάξεων, προκειμένου αυτό να μην πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ, όπως πιέζουν ασφυκτικά οι Θεσμοί.
Εκτός από το αφορολόγητο, μεγάλο αγκάθι αποτελούν και τα «κόκκινα» δάνεια, όπως επίσης και το ασφαλιστικό, με τους δανειστές να μην κάνουν βήμα πίσω από την πρότασή τους για νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Μάλιστα, στη διαπραγμάτευση της Κυριακής που είχαν με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, έφτασαν στο σημείο να προτείνουν την πλήρη «εξαφάνιση» των επικουρικών από τον χάρτη των ελληνικών συντάξεων, από τη στιγμή που η κυβέρνηση στυλώνει τα πόδια απέναντι σε ένα νέο κούρεμα των κύριων.
Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα φορολογικά ζητήματα, δηλαδή οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, ΦΠΑ, κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση), αυτά έχουν κλείσει, όπως τόνισε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον μεγαλύτερο βαθμό και ήδη, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές έχει ξεκινήσει γραφή των σχετικών κειμένων της συμφωνίας.

Το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας επί τάπητος στη συνάντηση Σκουρλέτη - θεσμών

Το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας τίθεται επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση διατηρεί τη θέση της υπέρ της διατήρησης του δημόσιου ελέγχου σε επιχειρήσεις του κλάδου ανεξάρτητα από το αν έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ όπως συμβαίνει με το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ και το 65% της ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου τα θέματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (δημοπρασίες, ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ) όπως και με τον ΑΔΜΗΕ έχουν κλείσει.

Κατρούγκαλος: Μέχρι τις 22 Απριλίου υπάρχει χρόνος - Έχουμε εξαντλήσει τα όρια υποχώρησής μας

Την εκτίμηση ότι «μέχρι τις 22 Απριλίου υπάρχει χρόνος» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της οποίας συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Ο υπουργός επισήμανε ότι τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς, όπως είπε, φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση στο δημοσιονομικό ζήτημα, ενώ υπάρχει και ένα γενικότερο κλίμα συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα.
Παρότι, όπως είπε, «υπάρχει χρόνος», εντούτοις προσέθεσε ότι «έχουμε αργήσει» και «καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα».
Θα ήταν καλό μέχρι τις 15 Απριλίου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ να έχουμε πάει με κάτι πιο χειροπιαστό, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος, πάντως, κατέστησε σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει «σε μεγάλο βαθμό τα όρια υποχώρησής μας».

Μαξίμου: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς - Καλύτερη η δεύτερη μέρα από την πρώτη

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η κυβέρνηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων τη σημερινή ημέρα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν στο bankingnews.gr πως οι διαπραγματεύσεις πάνε καλύτερα από ό,τι χθες και πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος με τους θεσμούς. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό, πρέπει να γεφυρωθεί μια διαφορά της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ ενώ σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό ο αρμόδιος έχει προσέλθει με νέα πρόταση για την οποία κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως είναι η λύση που θα κάνουν αποδεκτή οι θεσμοί. 
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μην περάσει η αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια, στο υψηλότερο ποσοστό, δηλαδή από το 13% στο 23%, 
Με τους δανειστές να επιμένουν ότι αυτή η λύση θα φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα και πως η αποδοχή της θα έκλεινε σημαντικές «τρύπες», η ελληνική πλευρά αρνείται κατηγορηματικά να υιοθετήσει στην αύξηση στην ενέργεια και στο νερό καθώς κάτι τέτοιο θα «γονάτιζε» ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 
Πρόοδος και στα κόκκινα δάνεια
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δίνει την μάχη για τα κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά δάνεια της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση φαίνεται να πετυχαίνει την αναστολή των πλειστηριασμών για δύο χρόνια. 
Ενώ για τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών ο χρόνος αυτός μειώνεται στον ενάμισι χρόνο.
Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των δανείων τα όρια διαμορφώνονται λίγο πιο κάτω από την τελευταία πρόταση της ελληνικής πλευράς. 
Πάντως, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου άφηνα να εννοηθεί πως τα κόκκινα δάνεια είναι το «αγκάθι» που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό «τραυματισμό» της κυβέρνησης. 
Όπως εξηγούσαν η κυβέρνηση έχει σαφή δέσμευση να προστατεύσει την πρώτη κατοικία κάτι που αποτελεί πυλώνα της προεκλογικής της εκστρατείας. 
Μια κακή λύση στα κόκκινα δάνεια θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρούς ενδοκυβερνητικούς τριγμούς αλλά και «τσαλάκωμα» στην εικόνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Η κυβέρνηση, πάντως, προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή την ώρα που κάθε καθυστέρηση ανεβάζει το «λογαριασμό» των μέτρων σε δυσθεώρητα ύψη, αμφίβολης αποτελεσματικότητας για την οικονομία.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις ο πήχης των μέτρων από 5,4 δισεκ. έχει εκτιναχθεί στα 6,6 με 7 δισεκ. ευρώ, προσεγγίζοντας τα 7,2 δισεκ. που ζητούσε το ΔΝΤ και αποτελούν την πιο ήπια πρόταση σε σχέση με τα 9 με 9,5 δισεκ. που αρχικώς είχαν θέσει ως προαπαιτούμενο.
Το ΔΝΤ ζητάει πολλά και σκληρά μέτρα ή γενναία αναδιάρθρωση του χρέους και η ΕΕ αρχικώς εξέταζε λιγότερα μέτρα αλλά απέκλειε ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους.
Με βάση τους νέους συσχετισμούς…φαίνεται ότι ο στόχος του ΔΝΤ θα επιτευχθεί καθώς η ΕΕ άπαξ και δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε γενναία αναδιάρθρωση χρέους άρα συγκλίνει προς την γραμμή των σκληρότερων μέτρων.
Στη νέα σημερινή συνάντηση το παρόν αναμένεται να δώσουν και οι υπ. Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης αλλά και ο υπ. Παιδείας, Ν. Φίλης.
«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα "κόκκινα" δάνεια, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών το πρωί.
Ο Σταθάκης επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει εντός της ημέρας, καθώς την Τρίτη φεύγουν οι εκπρόσωποι των θεσμών και τόνισε οτι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.
«Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων.
Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες.
Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση» υποστήριξε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ερωτηθείς για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια, είπε πως «έχουμε φτάσει κοντά».

Αυξάνεται ο πήχης των μέτρων

Όπως φαίνεται ο πήχης των μέτρων αυξάνεται και δεν αποκλείεται από τον στόχο των 5,4 δισεκ. να φθάσουντελικά τα 6,5 δισεκ. ή ακόμη και 7 δισεκ. ευρώ.
Στη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών το παρών έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος.
«Σε κάθε διαπραγμάτευση πάμε για να τελειώσουμε», δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «έχουμε τις κεντρικές μας προτεραιότητες  και αυτές προσπαθούμε να δούμε», ενώ για το αν θα κλείσει η συμφωνία για το ασφαλιστικό τόνισε «αν μπορούμε να κλείσουμε σήμερα, γιατί να μην το κλείσουμε».
Ζητούμενο των συζητήσεων ήταν να κλείσουν οι αποστάσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης στο θέμα των κόκκινων δανείων και στις επικουρικές συντάξεις.
Από την πλευρά του ο έλληνας ΥΠΟΙΚ Ε. Τσακαλώτος βλέπει πρόοδο.
«Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για την Κυριακή, το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας» δήλωσε τα ξημερώματα Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρξε πρόοδος στο ασφαλιστικό, στα «κόκκινα» δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.
Νωρίτερα, υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είχε αναφέρει ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης για την αναζήτηση εσόδων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.

Πάνω από 10 ώρες οι διαπραγματεύσεις του Σαββάτου χωρίς συμφωνία

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις του Σαββάτου διήρκησαν περισσότερο από 10 ώρες, καθώς άρχισαν στις 4 το απόγευμα με αντικείμενο το ασφαλιστικό, συνεχίστηκαν για τα «κόκκινα» δάνεια (παρόντος σε μεγάλο μέρος της συνάντησης και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα) και ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στη παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων εξετάζονται «λέξη προς λέξη» τα κείμενα των αποφάσεων για τη συμφωνία.
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των θεσμών με τον Υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι του Σαββάτου, ακολούθησε 4ωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα - ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα -, με τους επικεφαλής των θεσμών για το θέμα των κόκκικων δανείων, ενώ στο τέλος, αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε η συνάντηση του Ευ. Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών για τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζητούν αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, μείωση του αφορολογήτου και πλήρη απελευθέρωση των κόκκινων δανείων.

Ανοιχτό το θέμα των επικουρικών - Νέα συνάντηση Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων που θεωρείται το τελευταίο αγκάθι στο ασφαλιστικό για να κλείσει η συμφωνία.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος προσερχόμενος το Σάββατο στη συνάντηση με τους θεσμούς, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τις συντάξεις κλείδωσαν, ενώ όπως σημείωσε, "μπορούμε να είμαστε πιο ελαστικοί" στο αίτημα των θεσμών να πέσει το δίχτυ ασφαλείας των 1.400 ευρώ για "να  βρεθεί ένας μέσος δρόμος".
Πάντως, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι  μελλοντικές συντάξεις κλείδωσαν σε ποσοστό 40,75% για τα 40 έτη ασφάλισης.
Η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω, καθώς η προηγούμενη αντιπρόταση που είχε υποβάλλει προέβλεπε ποσοστό αναπλήρωσης 44-45%.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, "το ΔΝΤ θέλει αίμα" γιατί "θέλει το έλλειμμα ύψους 700 εκατ. ευρώ των επικουρικών ταμείων να κλείσει μόνο με περικοπές συντάξεων".
Σημείωσε δε, πως θα υπήρχε συμφωνία στο πακέτο παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, εάν δεν υπήρχε διαφωνία για τις επικουρικές συντάξεις.
Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «θέλουν μεγαλύτερες περικοπές στις επικουρικές», αλλά και ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε ότι ζητάνε».
Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχίζεται και την Κυριακή 10 Απριλίου.
Πάντως, μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν ακόμη μεγάλες αποκλίσεις τόσο στα φορολογικά όσο και στο ασφαλιστικό, ωστόσο στόχος παραμένει να γεφυρωθούν οι διαφωνίες μέχρι την Κυριακή και να συνταχθούν δύο ξεχωριστά κείμενα συμφωνίας, ένα με τους Ευρωπαίους και ένα με το ΔΝΤ.
Το επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στη συνέχεια στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, όπου αναμένεται να ξεκινήσει μια πρώτη συζήτηση για το χρέος και να δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις, με ορίζοντα το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Τη νέα συμβιβαστική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια συζήτησε το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς

Νέα συνάντηση για το θέμα των κόκκινων δανείων είχε την Κυριακή, 10 Απριλίου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.
Η νέα συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια βρέθηκε στο επίκεντρο της πολύωρης συνάντησης που είχαν το Σάββατο 9 Απριλίου οι αρμόδιοι υπουργοί με τους επικεφαλής των θεσμών.
Στη συνάντηση που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα,  και εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σε ό,τι αφορά τη συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή προβλέπει πως εξαιρούνται από την πώληση σε funds τα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι 75.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια μέχρι 5.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς έκανε λόγο για εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων δανείων στα funds μέχρι 500.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια, μέχρι 250.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και για τα καταναλωτικά έως 20.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπεται από τους δανειστές και η νέα συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής πλευράς.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας ότι «η απόσταση παραμένει μεγάλη».
Στο μεταξύ, όπως σημείωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σάββατου κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, οι δύο πλευρές εργάζονται πάνω στα κείμενα και γίνεται επεξεργασία λεπτομερειών.
Σχετικά με την περίοδο της προστασίας για τα κόκκινα δάνεια, που το κουαρτέτο απαιτεί να είναι μηδενική και η κυβέρνηση ζητά να είναι τριετής, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, αυτή τη στιγμή η συζήτηση που γίνεται αφορά στη διάρκεια της προστασίας.
Ωστόσο, αν και στόχος είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμβιβασμό, ακόμη υπάρχουν διαφορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε συμβιβαστική πρόταση μικρότερης χρονικά μεταβατικής περιόδου, αλλά εκφράζονται επιφυλάξεις από την πλευρά των θεσμών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πρόταση για τριετή μεταβατική περίοδο απελευθέρωσης της πώλησης των κόκκινων δανείων σε ξένα funds φέρεται να συνάντησε την άρνηση των θεσμών,  οι οποίοι εξακολουθούν να επιθυμούν άμεσο πωλητήριο με την συμμετοχή και ενήμερων δανείων στα πακέτα.
Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχους που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις, ο συμβιβασμός αυτός θα μπορούσε να αφορά την περίοδο της προστασίας για τα κόκκινα δάνεια σε funds να είναι ένα έτος.
Ακόμη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πρότεινε να δημιουργηθούν ειρηνοδικεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά ειδικά για κόκκινα δάνεια, τα οποία θα είναι στο πρότυπο των ειρηνοδικείων που ήδη υπάρχουν για τον νόμο Κατσέλη, με στόχο να γίνονται ταχύτερες δίκες.
Τέλος, αρμόδια διαπραγματευτικά στελέχη ανέφεραν ότι έγινε συζήτηση και διαπραγμάτευση επί του κειμένου του μνημονίου.
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα των κόκκινων δανείων συνεχίζονται και την Κυριακή 10 Απριλίου.

H αιφνίδια αποχώρηση των δανειστών

Το ζήτημα της υποκλοπής της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ, P. Thomsen και D. Velculescu, φαίνεται ότι περιπλέκει τους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών, καθώς την Παρασκευή (8/4) το πρωί συνέβη κάτι το... αδιανότητο.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αποχώρησαν από την Αθήνα, προκειμένου να μεταβούν στις Βρυξέλλες, ώστε να ενημερώσουν δια ζώσης τους επικεφαλής τους για την πρόοδο των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση.
Πηγές του Μαξίμου πάντως ανέφεραν ότι η αποχώρηση ήταν προγραμματισμένη αρχικά για χτες, αλλά λόγω της απεργίας μετατέθηκε για σήμερα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η αποχώρηση των θεσμών από την Αθήνα έχει διττή σημασία.
Αφενός τα στελέχη των πιστωτών δεν εμπιστεύονται πλέον την Ελλάδα ούτε για μία τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να λάβουν το «ok» για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση σε μια συμφωνία ενδεχομένως, επιλέγοντας τις δια ζώσης επαφές με τους επικεφαλής τους.
Αφετέρου δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο μια ενδεχόμενη συμφωνία επέλθει μετά από πολιτική παρέμβαση των Ευρωπαίων.
Το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει εδώ είναι εάν τελικά οι εκπρόσωποι των θεσμών παραπέμπουν το θέμα στους πολιτικούς προϊσταμένους τους γιατί απλά... δεν βγαίνουν τα νούμερα.
Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα πιθανόν να τη λάβουμε μέσα στις επόμενες ημέρες, μέσα από το κείμενο της συμφωνίας και τις τοποθετήσεις των Ευρωπαίων εταίρων.
Πάντως, ο Jeroen Dijsselbloem, επικεφαλής του Eurogroup, ευχήθηκε σήμερα να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, τονίζοντας, εντούτοις, ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωσή της.

Αξιωματούχος ΕΕ: Ανάγκη για συμφωνία μεταξύ Αθήνας - θεσμών εντός των επομένων εικοσιτετραώρων

Την ανάγκη, εντός των επομένων εικοσιτετραώρων, να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στο Κουαρτέτου επί ενός συνολικού πακέτου μέτρων και μεταρρυθμίσεων υπογράμμισαν, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, πηγές της ευρωζώνης.
«Οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι», υποστήριξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Προσέθεσε ότι αν υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου.

Dijsselbloem (Eurogroup): Δεν υπάρχει προθεσμία για την ελληνική αξιολόγηση - Ελπίζω να κλείσει σύντομα

Δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη, ο κ. Dijsselbloem εξέφρασε την ελπίδα ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει σύντομα.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, η Ελλάδα λαμβάνει δύσκολα μέτρα.
Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσουν το Euro Working Group για την πορεία της διαπραγμάτευσης, απόφαση που ελήφθη λόγω της υποκλοπής της συνομιλίας Τhomsen - Velculescu, καθώς αυτή η διαδικασία συνήθως γίνεται μέσω διαπραγμάτευσης.
Το κουαρτέτο θα επιστρέψει αύριο Σάββατο στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο.

Κομισιόν: Οι επικεφαλής των θεσμών επέστρεψαν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στο σημερινό EuroWorking Group

Οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα επέστρεψαν σήμερα στις Βρυξέλλες έτσι ώστε να συμμετάσχουν στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, όπως ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό.
Αυτό δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mina Andreeva, κατά τη σημερινή ενημέρωση Τύπου, στις Βρυξέλλες.
Όπως ανέφερε η ίδια, τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής έχουν παραμείνει στην Αθήνα και συνεχίζουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, ενώ οι επικεφαλής αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στην ημέρα.
Ερωτηθείσα κατά πόσο σχετίζεται αυτή η επιλογή με την ασφάλεια των επικοινωνιών στην Ελλάδα, μετά και τις διαρροές της προηγούμενης εβδομάδας, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε: «Προτιμάμε τις συναντήσεις με φυσική παρουσία κάθε φορά που τεχνικά είναι εφικτό, και αυτή τη φορά ήταν».
«Εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», είπε η Mina Andreeva, παραπέμποντας σε χθεσινές δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών υποθέσεων P. Moscovici, ότι οι συζητήσεις στην Αθήνα προχωράνε «καλά» και σημειώνεται «πρόοδος».
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Z. C. Juncker και της Γερμανίδας καγκελαρίου A. Merkel σχετικά με την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, η ίδια εκπρόσωπος είπε πως συζητήθηκαν ζητήματα της «ευρύτερης προετοιμασίας» της συνόδου.

Άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης επιδιώκει η κυβέρνηση

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στις συναντήσεις που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, οι δύο πλευρές, εστίασαν στα θέματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο και σ' αυτά που χρειάζονται πολιτική συζήτηση.
Από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει ένα κείμενο συμφωνίας με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα παράλληλο κείμενο με το ΔΝΤ, το οποίο δεν θα είναι απόλυτα ίδιο, καθώς οι διαφωνίες του Ταμείου με τους ευρωπαίους εταίρους του σε ορισμένα θέματα είναι σαφείς.
Για την κυβέρνηση μάλιστα δεν τίθεται θέμα «σπασίματος» της αξιολόγησης και η όποια συμφωνία θα αφορά σε όλα τα ανοικτά θέματα: από το ασφαλιστικό και το φορολογικό έως τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Ξεχωριστό κείμενο συμφωνίας επιδιώκει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς δεν προτίθεται να βάλει την υπογραφή του στο ευρωπαϊκό κείμενο παρά μόνο εφόσον υπάρξουν και οι συμπληρωματικές αποφάσεις για το χρέος.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στα θέματα που υποτίθεται ότι κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά- όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό- υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν επιτρέπουν την επίτευξη συμφωνίας.
Νωρίτερα σήμερα πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, τόνιζε την ανάγκη η αξιολόγηση να κλείσει έγκαιρα μέσα σε αυτόν τον μήνα, να είναι υλοποιήσιμη και ρεαλιστική με αξιόπιστες παραδοχές, να συνοδεύεται με επαρκή χρηματοδότηση, να εντάσσεται και να προβλέπει ένα σαφές πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του χρέους και να είναι πλήρης, και όχι μερική και τμηματική, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα.
Κατέστησε μάλιστα σαφές πως η κυβέρνηση υλοποίησε σχεδόν το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων και υπογράμμισε ότι για να επιτύχει η αξιολόγηση η ευθύνη ανήκει σε όλους μας.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα ολοκληρωθούν και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερα μέτρα από αυτά που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο.
Επιτίθεται σε όσους υποστηρίζουν ότι η υπόθεση των WikiLeaks οδηγεί σε περαιτέρω επιβαρύνσεις ενώ σημειώνει πως σε ότι αφορά φορολογικό και ασφαλιστικό για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων προκύπτει ελάφρυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης