Τελευταία Νέα
old

Για 3η φορά η κυβερνητική πρόταση για την φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών – Αντιδρούν οι δανειστές

Για 3η φορά η κυβερνητική πρόταση για την φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών – Αντιδρούν οι δανειστές
Τα περιουσιακά στοιχεία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων θα αποτελέσουν εγγύηση για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τους πιστωτές της
«Τοίχο» βρήκε η νέα παραλλαγμένη πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στους δανειστές για την φορολόγηση των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών προκειμένου να αποφευχθούν οι νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Είναι η τρίτη φορά που το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται με αυτή την πρόταση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και η τρίτη φορά που την απορρίπτουν οι θεσμοί στη λογική ότι η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν ότι χειρότερο για το τραπεζικό σύστημα.
Άλλωστε σε μια οικονομία που μετά τα capital controls όλες σχεδόν οι συναλλαγές των πολιτών πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά η φορολόγηση τους με συντελεστή 0,1%, για όσες υπερβαίνουν τα 300 ευρώ, θα ήταν χτύπημα κάτω από τη μέση για τους καταθέτες.  
Και αυτό τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο  καθίσταται υποχρεωτική από φέτος η χρήση του πλαστικού χρήματος για τη χορήγηση του νέου αφορολογήτου ( σ.σ.  το ύψος του είναι πιθανό να «κλειδώσει» στη νέα συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Ευκλείδης Τσκαλώτος με το κουαρτέτο των πιστωτών).       
Έτσι τα βάρη που θα προκαλούσε στους Έλληνες καταθέτες θα ήταν μεγάλα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα ήταν η ζημιά στο τραπεζικό σύστημα καθώς θα παγίωνε τον φόβο ενός πιθανού «κουρέματος» στις αποταμιεύσεις που ψιθυρίζονταν στον παρελθόν.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η πληρωμή ενός ενοικίου 400 ευρώ η επιβάρυνση για τον καταθέτη θα έφτανε τα 40 λεπτά του ευρώ.
Μπορεί αυτή να μην είναι μεγάλη πλην όμως μπροστά στα 330 δισ. ευρώ των ηλεκτρονικών συναλλαγών  πραγματοποιούνται  σε ετήσια βάση οι εισπράξεις από αυτό το φόρο θα μπορούσαν να βγάλουν την κυβέρνηση από το αδιέξοδο που έχει βρεθεί με το νέο «ψαλίδισμα» των συντάξεων.       
Το γεγονός πάντως ότι η Ελλάδα παραμένει ως την πλέον υπερφορολογημένη χώρα επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με αυτά οι απλήρωτοι φόροι έφτασαν το 2015 τα 86,3 δις. ευρώ (αύξηση κατά 14,7%  σε σχέση με τις οφειλές του 2014) με το 50% των φορολογούμενων ή 4,3 εκατ. υπόχρεοι να έχουν οφειλές προς την εφορία.
Επίσης, από αυτά τα 86,3 δισ. ευρώ μόλις τα 10,1 δισ. ευρώ είναι εισπράξιμα. 
Η «ακτινογραφία» αυτών των χρεών δείχνει ότι: 
* 3.653.194 οφειλέτες που αντιστοιχούν στο 84,9% του συνόλου χρωστούν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ. Συνολικά οφείλουν 1,812 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 1,2% του συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
* 203.285 οφειλέτες που αντιστοιχούν στο 4,7% του συνόλου χρωστούν ποσά από 3.000 έως 5.000 ευρώ. Συνολικά οφείλουν 785,8 εκατ. ευρώ.
* 194.852 οφειλέτες ή 4,5% του συνόλου χρωστούν ποσά από 5.001 έως 10.000 ευρώ.

Υπερ ταμείο Πλούτου
Όσον αφορά στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το τρίτο Μνημόνιο ορίζει ξεκάθαρα πως η δομή, η λειτουργία και τα περιουσιακά στοιχεία που θα αναλάβει να αξιοποιήσει, θα καθοριστούν από ειδική Ομάδα Δράσης (Task Force), η οποία θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμών.
Τα περιουσιακά στοιχεία θα αποτελέσουν την εγγύηση (collateral) για τα δάνεια που έχει λάβει η χώρα μας από τους Ευρωπαίους δανειστές της. Κρίσιμο ζήτημα είναι το αν στη λίστα με τα περιουσιακά στοιχεία που θα περάσουν στο Ταμείο θα συμπεριληφθούν και τα μελλοντικά έσοδα από κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως επιδιώκουν οι δανειστές μας.
Ο καθορισμός των μελών της Ομάδας Δράσης, σύμφωνα με το Μνημόνιο, έπρεπε να είχε γίνει έως τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα.
Κατά τις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους τεχνοκράτες των πιστωτών μας για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων στα μέσα Δεκεμβρίου η ελληνική πλευρά κέρδισε λίγο χρόνο ακόμα για τον σχηματισμό και την ενεργοποίηση της Ομάδας Δράσης, η οποία στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι:
- Θα προετοιμάσει το πλαίσιο των στόχων, της δομής και της διοίκησης του υπό σύσταση φορέα, ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση από το υφιστάμενο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στο νέο Υπερταμείο.
- Θα καταθέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2016 λεπτομερείς προτάσεις για το πώς θα δρομολογηθεί η έναρξη λειτουργίας του Ταμείου.
- Θα προσδιορίσει τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο και τους βέλτιστους τρόπους άντλησης εσόδων από αυτά, με έμφαση στα ακίνητα που ανήκουν στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Στο Μνημόνιο υπενθυμίζεται πως στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου συμφωνήθηκε να αντλήσει το νέο Ταμείο έσοδα συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιούνταν για την αποπληρωμή της βοήθειας προς τις τράπεζες. Ωστόσο, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρειάστηκαν λιγότερα από 6 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, με αποτέλεσμα ο παραπάνω στόχος να ακυρώνεται εκ των πραγμάτων αλλά να παραμένει αδιευκρίνιστο ακόμα σε ποιο ύψος θα επαναπροσδιοριστεί. Από τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ, η συμφωνία του Ιουλίου προέβλεπε να δοθούν τα 12,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 12,5 δισ.
Ακόμα προβλέπεται ότι:
- Ο πρόεδρος και ακόμα ένα από τα συνολικά 5 μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων θα επιλέγονται από τους πιστωτές μας με την πρόσθετη πρόβλεψη ο πρόεδρος να είναι κοινής αποδοχής.
Το Εποπτικό Συμβούλιο θα είναι το κεντρικό όργανο του Ταμείου, που θα λαμβάνει όλες τις αποφάσεις για το ποια περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου θα διατεθούν προς πώληση, μίσθωση, πώληση και επαναμίσθωση (sale and leaseback) ή άλλες μορφές «αξιοποίησης», όπως είναι η τιτλοποίηση.
- Το Διοικητικό Συμβούλιο θα διορίζεται από το Εποπτικό Συμβούλιο και θα είναι «ψαλιδισμένο» εκτελεστικό όργανο, δηλαδή θα καλείται απλώς να υλοποιήσει τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται από το Εποπτικό, στο οποίο και θα λογοδοτεί.
Πάντως, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι πιστωτές θα έχουν, κατά πληροφορίες, δικαίωμα βέτο για τα πρόσωπα που θα προταθούν ως μέλη του Εποπτικού.
- Για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει να υπάρξει ενισχυμένη πλειοψηφία, δηλαδή να συναινέσουν όχι μόνο τρία, αλλά τέσσερα από τα πέντε μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου.
- Το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα έχει ως «θυγατρικές» το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης