Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νόμιμη έκρινε το ΣτΕ την έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης στους εφοπλιστές

Νόμιμη έκρινε το ΣτΕ την έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης στους εφοπλιστές
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάσισε ότι η έκτακτη εφάπαξ εισφορά δεν αποτελεί φόρο εισοδήματος
Νόμιμη και συνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης που επιβλήθηκε το 2010, με το νόμο 3825/2010, στους εφοπλιστές οι οποίοι είχαν πλοία εγγεγραμμένα με ελληνική σημαία στο ελληνικό νηολόγιο.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε 3 αποφάσεις με τις οποίες απέρριψε προσφυγές της λιβεριανών συμφερόντων εταιρείας «Super Fast», η οποία εκμεταλλεύεται στην Ελλάδα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία με ελληνική σημαία, άνω των 3.000 κόρων.
Το 2010 είχε επιβληθεί στην εταιρεία έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης συνολικού ύψους 679.293 ευρώ και είχε βεβαιωθεί το ποσό αυτό από την Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με τις υπ’ αριθμόν 1-3/2016 αποφάσεις της, απέρριψε τις προσφυγές, κρίνοντας ότι η έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης δεν αποτελεί φόρο εισοδήματος.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην απόφαση:
* Η έκτακτη οικονομική επιβάρυνση επιβλήθηκε με τον μνημονιακό νόμο 3845/2010 ο οποίος αποσκοπούσε «στην αντιμετώπιση της οξυτάτης κρίσης δημοσίου χρέους και ελλείμματος, που είχε καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας και πιθανή την χρεοκοπία της, καθώς και την εν γένει εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών».
* Η έκτακτη οικονομική επιβάρυνση επιβλήθηκε μόνο για ένα έτος και αποσκοπούσε «στην αντιμετώπιση της οξύτατης οικονομικής κρίσης που σοβούσε στην χώρα», σημειώνουν οι σύμβουλοι επικρατείας.
* Το εισόδημα αποτελεί το κριτήριο και τη βάση επιβολής της εισφοράς αυτής. Δηλαδή το εισόδημα χρησιμοποιείται ως δείκτης οικονομικής δύναμης του φορολογουμένου.
* Στην εισφορά αυτή υπόκεινται και οι εταιρείες που έχουν στην κυριότητά τους πλοία εγγεγραμμένα σε Ελληνικό νηολόγιο, όπως εξάλλου προκύπτει και από την αιτιολογική έκθεση του νόμου 3845/2010.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης