Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δύο Ταμεία Αποκρατικοποιήσεων, ένας ο στόχος: 50 δισ. ευρώ - Με ΤΑΙΠΕΔ και νέο Ταμείο πλούτου

Δύο Ταμεία Αποκρατικοποιήσεων, ένας ο στόχος: 50 δισ. ευρώ - Με ΤΑΙΠΕΔ και νέο Ταμείο πλούτου
Όπλα της κυβέρνησης στον αγώνα για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας το ΤΑΙΠΕΔ και ο νέος φόρέας Πλούτου
Όχι με ένα αλλά με δύο Ταμεία Αποκρατικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ και τον νέο γιγάντιο φορέα Πλούτου, που θα συσταθεί τις επόμενες μέρες, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να πετύχει τον άθλο των 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις σε βάθος 30ετίας. Βέβαια, τα πρώτα 7-8 δισ. ευρώ θα πρέπει να έρθουν ώς το 2018.
Αυτά προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο Υπερταμείο, με την πρόβλεψη αυτό να λειτουργεί παράλληλα με το σημερινό, αλλά με διακριτούς ρόλους.
Ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη συγχώνευση των δύο Ταμείων, αυτό τώρα αλλάζει άρδην μετά το σενάριο ένταξης των τραπεζών και του ΤΧΣ στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που θα έχει έδρα την Ελλάδα και μοναδικός μέτοχος θα είναι το ελληνικό Δημόσιο.
Σε αυτό άλλωστε πρόκειται να περάσουν όλα τα «ασημικά» του ελληνικού κράτους. Στο «χαρτοφυλάκιο» του Ταμείου θα βρεθούν: μετοχές Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, υποδομές και μεγάλοι οδικοί άξονες, ακόμη και «καλάθια» ακινήτων με οικόπεδα-φιλέτα που δεν περιλαμβάνονται σε αυτά που έχουν μπει σε τροχιά πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ.
Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που αποτυπώνουν όλο το… Ε9 της Ελλάδας και, όπως λένε αρμόδιες πηγές, δεν προορίζονται απαραίτητα για πώληση.
Το Ταμείο Πλούτου θα είναι ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, παρόμοιο με αυτά που έχουν δημιουργήσει αρκετά κράτη σε όλα τα μέρη του πλανήτη - Νορβηγία, Αυστραλία, κ.λπ.
Η επίτευξη των εσόδων των 50 δισ. ευρώ δεν θα γίνει άμεσα, μέσα σε περιορισμένο χρονικό περιθώριο, με δυσμενείς για τη χώρα συνθήκες όπως οι σημερινές, αλλά όταν οι συνθήκες θα είναι περισσότερο ευνοϊκές.
Από αυτά, το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για τις τράπεζες, ενώ το υπόλοιπο 50% θα μοιραστεί σε ανάπτυξη και χρέος.
Κατόπιν τούτων, το ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει ως έχει, ενώ διατηρεί υπό την ευθύνη του τον στόχο για αποκρατικοποιήσεις 2,330 δισ. ευρώ το 2016, που θα κατευθυνθούν εξ ολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους.
Από το 2010 που έχουν ξεκινήσει οι αποκρατικοποιήσεις μέχρι και σήμερα έχουν εισπραχθεί περίπου 3,4 δισ. ευρώ.
Τα περισσότερα από αυτά προήλθαν από τις άδειες παιγνίων και την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ, και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας, 800 εκατ. ευρώ, ενώ 300 εκατ. ευρώ ήρθαν από κάποια ακίνητα που πουλήθηκαν. Επίσης, 400 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκαν το 2011 από τη μεταβίβαση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom.
Αναλυτική κουβέντα για τη λειτουργία του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων θα έχει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα με τους δανειστές.
Οι τελευταίοι πιέζουν να ψηφιστεί το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων μέτρων έως τις 11 Δεκεμβρίου και όχι στις 18 Δεκεμβρίου που ζητά η Αθήνα - προειδοποιώντας ότι αν υπάρξει καθυστέρηση, δεν θα μπορέσει να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ εντός του έτους και τότε το ποσό αυτό θα συγχωνευτεί με επόμενες δόσεις.

(Πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 00:26)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης