Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕSM: Ενέκρινε τη χορήγηση τριετούς δανείου στην Ελλάδα - EFSM: Στις 20/7 η πρώτη δόση του δανείου των 7,16 δισ.

tags :
ΕSM: Ενέκρινε τη χορήγηση τριετούς δανείου στην Ελλάδα - EFSM: Στις 20/7 η πρώτη δόση του δανείου των 7,16 δισ.
H λήψη αποφάσεων στον ESM γίνεται ομόφωνα από τα κράτη μετόχους, εκτός των περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπεται να περάσει απόφαση με το 85% της πλειοψηφίας
(upd2) Το πράσινο φως για την έγκριση τριετούς προγράμματος στήριξης στην Ελλάδα άναψε το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και την κατάρτιση του νέου μνημονίου που θα συνοδεύουν το δάνειο.
Την ίδια στιγμή ο ΕFSM ενέκρινε το δάνειο - γέφυρα των 7,16 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Η εκταμίευση του δανείου - γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις.


Το ανακοινωθέν του ESM για την Ελλάδα έχει ως εξής:
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM ενέκρινε επί της αρχής τη χορήγηση στήριξης σταθερότητας προς την Ελλάδα, υπό μορφή δανειακού προγράμματος.
Η απόφαση ελήφθη ως αποτέλεσμα και σε άμεση συνάρτηση με την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο, όπως οι εγκρίσεις σε επίπεδο εθνικών κοινοβουλίων σε πολλά κράτη - μέλη.
Βάση για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM αποτέλεσε η αξιολόγηση των θεσμών και η πρόταση του γενικού διευθυντή του ESM, Klaus Regling.
Η εν λόγω απόφαση επί της αρχής ανοίγει τον δρόμο για να ξεκινήσουν οι θεσμοί τη διαπραγμάτευση για ένα Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding - MoU), το οποίο θα περιλαμβάνει με λεπτομέρειες τις μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν στο μακροοικονομικό επίπεδο, ή τους όρους που θα συνδέονται με τη χρηματοδοτική διευκόλυνση που παρέχει ο ESM.
Ταυτόχρονα ο γενικός διευθυντής του ESM θα προετοιμάσει πρόταση για τη δανειακή σύμβαση - το δανειακό συμβόλαιο με την Ελλάδα, το οποίο θα φέρει την επωνυμία (Financial Assistance Facility Agreement - FFA).
Αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί το Μνημόνιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα πρέπει να λάβει μια επιπλέον απόφαση, η οποία θα περιλαμβάνει την έγκριση σε εθνικό επίπεδο - σε επίπεδο κοινοβουλίων - από ορισμένα κράτη - μέλη του Μνημονίου (MoU) αλλά και της Σύμβασης (FFA).
Η Κομισιόν πρέπει να υπογράψει το Μνημόνιο.
Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM πρέπει να υιοθετήσει τη Σύμβαση (FFA) και να συμφωνήσει στην εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα.

Το ανακοινωθέν του EFSM για το δάνειο - γέφυρα
Πράσινο «φως» στο δάνειο - γέφυρα, συνολικού ύψους 7,16 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα άναψε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το δάνειο θα είναι τρίμηνης ωρίμανσης και θα εκταμιευτεί σε δύο δόσεις.
Η βοήθεια των 7,16 δισ. ευρώ θα καταστήσει την Ελλάδα ικανή να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και τις δόσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα συγκεκριμένα χρήματα, καταλήγει η ανακοίνωση, θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως ότου τεθεί σε εφαρμογή το νέου πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί με τρόπο, ο οποίος διασφαλίζει τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών που δεν βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ.
«Υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., τα οποία δεν βρίσκονται στην Ευρωζώνη» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Νωρίτερα, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το ελληνικό πακέτο στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης, με ψήφους 439 υπέρ, 119 κατά και 40 αποχές επί 598 ψηφισάντων.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η λήψη αποφάσεων στον ESM γίνεται ομόφωνα από τα κράτη μετόχους, εκτός των περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπεται να περάσει απόφαση με το 85% της πλειοψηφίας των μεριδιούχων.
Έτσι, στην περίπτωση που υπάρξει εναντίωση στον νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα από μια μικρομεσαία χώρα όπως π.χ. η Φινλανδία (που έχει εκφράσει διάφορες αντιρρήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων διαπραγματεύσεων) αυτή δεν θα μπορούσε να σταματήσει το εν λόγω πρόγραμμα διάσωσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η Ελλάδα θα χρειαστεί να καλύψει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας το μεγαλύτερο μέρος των ζητούμενων 82-86 δις ευρώ, μέρος των οποίων θα είναι και τα ποσά που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πέραν τούτων, επιθυμία της Ελλάδας ήταν και παραμένει ένα μακροχρόνιο δάνειο από τον ΕSM το οποίο να αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για την περίοδο 2015-2018.
Μια τέτοια αντικατάσταση των βραχυχρόνιων δανείων της τριετίας 2015-2018 με δανεισμό 30ετίας θα συνιστούσε μια μίνι- αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης