Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανάγκη για τρίτο πακέτο διάσωσης βλέπουν για την Ελλάδα οι δανειστές - Ασφαλιστικό, το μεγάλο εμπόδιο για συμφωνία

Ανάγκη για τρίτο πακέτο διάσωσης βλέπουν για την Ελλάδα οι δανειστές - Ασφαλιστικό, το μεγάλο εμπόδιο για συμφωνία
Ελλάδα και δανειστές μπορούν να συμφωνήσουν στο θέμα του ΦΠΑ
Η ανάγκη ενός νέου, τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα προβληματίζει τους δανειστές της, όπως αποκαλύπτει κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ξεδιπλώνοντας τις κρυφές σκέψεις των πιστωτών.
"Οι δανειστές εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την ανάγκη ενός νέου, τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, μετά τη λήξη του ισχύοντος, στα τέλη Ιουνίου", επισημαίνει η ευρωπαϊκή πηγή, παρουσιάζοντας το κλίμα που επικρατεί στους κύκλους των δανειστών απέναντι στην Αθήνα.
Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαιώνει πως Ελλάδα και δανειστές μπορούν να συμφωνήσουν στο θέμα του ΦΠΑ, τονίζοντας ωστόσο πως το μεγάλο εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας είναι το ασφαλιστικό.
Die Welt: Σχέδιο της Κομισιόν για παράταση του ελληνικού προγράμματος έως το Φθινόπωρο και αξιοποίηση των 10,9 δισ. του ESM
Σχέδιο για παράταση του ελληνικού προγράμματος έως το Φθινόπωρο με παράλληλη χρήση των 10,9 δισ. ευρώ του ESM καταρτίζει η Κομισιόν, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Die Welt.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, η Κομισιόν εξετάζει την κατάρτιση ενός σχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει την παράταση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας έως το Φθινόπωρο και την παράλληλη εκταμίευση 10,9 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.
«Τεχνικά αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, καθώς πρέπει να διασώσουμε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών» εξηγούν ανώτερες ευρωπαϊκές πηγές, μιλώντας στη Die Welt.
Ας σημειωθεί πως η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει 6,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και 1,6 δισ. στο ΔΝΤ τον Ιούνιο.
«Αυτό θα επιτευχθεί με την επέκταση του προγράμματος και με… φρέσκο χρήμα» τονίζουν χαρακτηριστικά, αναφερόμενοι στα 10,9 δισ. ευρώ των ελληνικών τραπεζών που επέστρεψαν στον ESM.
«Ακόμη βέβαια, δεν έχει αποφασιστεί τίποτα» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.
Άλλωστε, όπως αναφέρει η Die Welt, μία τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει την έγκριση της παράτασης από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και κυρίως, της Γερμανίας.
Σημειώνεται πως βάσει δημοσιεύματος του Reuters, εάν υπάρξει συμφωνία, οι δανειστές θα εγκρίνουν την επιστροφή των 10,9 δισ. από τον EFSF στην Ελλάδα.
Το Reuters, αποκαλύπτοντας νέες πληροφορίες για το περιεχόμενο της πρότασης των δανειστών προς την Ελλάδα αναφέρει επίσης πως οι δανειστές πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση για αυξήσεις στον ΦΠΑ αντίστοιχες με το 1% του ΑΕΠ, αλλά και για περικοπές συντάξεων αντίστοιχες επίσης με το 1% του ΑΕΠ.
Ταυτόχρονα οι δανειστές αξιώνουν από την ελληνική πλευρά να μην κάνει πίσω στην ανάγκη για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά ούτε και να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν στις πιέσεις για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ζητώντας ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, των ΕΛΠΕ, των μεγάλων λιμανιών της χώρας, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και του ΟΤΕ.
Εάν η Ελλάδα αποδεχθεί τις προτάσεις των δανειστών, τότε εκείνοι θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα 10,9 δισ. ευρώ του EFSF, για να καλυφθούν οι ανάγκες των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης