Τελευταία Νέα
Οικονομία

Tι προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας της Ελλάδας - Δανειστές: Πάρτε πίσω την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών

Tι προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας της Ελλάδας - Δανειστές: Πάρτε πίσω την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών
Στο EuroWorking Group το προσχέδιο της συμφωνίας
«Πάγο» στα ελληνικά σχέδια αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων έβαλαν οι δανειστές μεταθέτοντας για το 2016 την αναπροσαρμογή τους όπως προβλέπει και το μνημόνιο.
Η κυβέρνηση διά στόματος της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη είχε ανακοινώσει πρόσφατα από τη Βουλή τον καθορισμό νέων αξιών για όλα τα ακίνητα της χώρας βάσει των οποίων θα υπολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι εκατομμύρια ιδιοκτήτες αντί του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που είζχε εξαγγελθεί.
Το μέτρο που είχε ως στόχο την αποκατάσταση των σημερινών στρεβλώσεων που λόγω κρίσης σε πολλές γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας οι αντικειμενικές έφθασαν να είναι υψηλότερες των εμπορικών «κόπηκε» από τους θεσμούς που έγειραν θέμα περιορισμένης εισπραξιμότητας.
Το 2014 οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, ενός φόρου που ξετίναξε την τσέπη εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, ξεπέρασαν τα 2,6 δισ. ευρώ όσα ακριβώς είχε προβλέψει η τρόικα.
Η εισπραξιμότητα του ενιαίου φόρου έφτασε στο 83% των βεβαιώσεων αλλά στο 100% της πρόβλεψης των τελικών εσόδων επιβεβαιώνοντας την θηριώδη φορολόγηση που υπέστη ο κλάδος των ακινήτων στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου.
Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει με την ίδια φορολογική πολιτική ή προχωρήσει σε οριζόντια μείωση του φόρου.
Παράλληλα, ελλοχεύει κίνδυνος της σύγκρουσης με το Συμβούλιο Επικρατείας που έχει ήδη πάρει απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμών.
Το θέμα της μη αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο της συμφωνίας που έχουν αποστείλει οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση περιμένοντας την «απάντηση» της.
Η Αθήνα έχει τραβήξεις τις δικές της κόκκινες γραμμές και μένει να δούμε αν θα τις παραβιάσει.
Αυτές είναι:
*Πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 1,5% το 2016.
* Τρεις συντελεστές ΦΠΑ:
-6% για φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρων, εφημερίδες, περιοδικά και τα υπόλοιπα έντυπα
- 11% για τρόφιμα, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία και εστίαση
- 22% ή 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες, εξέλιξη που θα προκαλέσει ανατιμήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τα εισιτήρια κινηματογράφων, τα λουλούδια κ.ά.
* Σταδιακό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
* Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
* Καμία υποχώρηση επί των εργασιακών θεμάτων.
Οι ξένοι ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγές στον απεργιακό νόμο.
* Μη εφαρμογή του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ».
Οι προτάσεις των τριών θεσμών, Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group όπου αναμένεται να αποσαφηνισθούν οι ελληνικές θέσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης