Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανασκευάζει ο Τσακαλώτος: Δεν ζητάμε τρίτο πακέτο βοήθειας, αλλά ενιαία λίστα μέτρων

Ανασκευάζει ο Τσακαλώτος: Δεν ζητάμε τρίτο πακέτο βοήθειας, αλλά ενιαία λίστα μέτρων
Σύμφωνα με το Reuters, o Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για παράλληλες διαπραγματεύσεις για την παροχή νέου δανείου
(upd) Τα περί τρίτου πακέτου βοήθειας διαψεύδει με διευκρινιστική του δήλωση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθιστώντας σαφές πως ουδέποτε αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός νέου προγράμματος βοήθειας.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διαψεύδει πως σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ αναφέρθηκε σε «παράλληλες διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας».
Σε ανακοίνωσή του, καθιστά σαφές πως «το μόνο που είπα είναι αυτό που τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist (15/5/15) ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θέλει μία ενιαία λίστα προαπαιτουμένων και για την τρέχουσα συμφωνία και για την συμφωνία που θα ακολουθήσει μετά την πρώτη Ιουλίου. Tίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».
Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, ο Έλληνας υπουργός, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ, επισήμανε πως Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται σε παράλληλες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την παροχή ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας προς την Αθήνα.
Όπως διεύκρινισε, οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας εξελίσσονται εκ παραλλήλου με τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της τρέχουσας συμφωνίας.
«Οι δύο πλευρές δεν συζητούν μόνο για τους όρους του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, αλλά και για τις συνθήκες μίας πρόσθετης οικονομικής βοήθειας» διέτεινε ο Έλληνας αξιωματούχος.
«Αυτόματα, οι δύο διαπραγματευτικές διαδικασίες έχουν καταστεί ενιαίες» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως η τελική απόφαση για την περαιτέρω βοήθεια της Ελλάδας θα επέλθει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογη πληροφορία δημοσιεύθηκε και στις 23 Μαΐου από τη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, Ελλάδα και πιστωτές εξετάζουν τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι θα μετέχει σε αυτήν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, η Die Welt εξήγησε πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε ένα μελλοντικό, τρίτο «πακέτο βοήθειας» για την Ελλάδα- αλλά αυτό με μία προϋπόθεση:
Ότι η Αθήνα και οι δανειστές θα συμφωνήσουν στην επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων.
Πάντως, η - επίσης - γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, στις 20 Μαΐου, είχε αποκαλύψει πως το Eurogroup εξετάζει την παράταση του ελληνικού προγράμματος έως το Φθινόπωρο.
ατά τις πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας μέχρι το φθινόπωρο.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η δανειακή σύμβαση της Ελλάδας λήγει στις 30 Ιουνίου 2015, οπότε εκπνέει και η τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το εν λόγω σχέδιο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν θα γίνει αποδεκτό ή όχι από τη Γερμανία.
Ακόμη κι αν εξετάζεται από το Eurogroup η εν λόγω πρόταση τελεί υπό την έγκριση του Βερολίνου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ζητούν σοβαρά ανταλλάγματα από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εγκρίνουν νέα παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Ειδικότερα, το Eurogroup ζητά να εφαρμοστούν οι αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, αλλά και λήψη μέτρων, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης