Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης: Θέμα εβδομάδας η συμφωνία - Όλη η πρόταση για τον ΦΠΑ - Με τον Στουρνάρα έχουμε φάει ψωμί και αλάτι

Βαρουφάκης: Θέμα εβδομάδας η συμφωνία - Όλη η πρόταση για τον ΦΠΑ - Με τον Στουρνάρα έχουμε φάει ψωμί και αλάτι
Όχι στο νυν υπέρ πάντων για τις επόμενες δόσεις - Εάν υπάρξει δίλημμα μεταξύ δανειστών και συνταξιούχων, θα πληρώσουμε τον συνταξιούχο, αλλά ελπίζουμε να πληρώσουμε και τους δύο - Με τον Στουρνάρα έχουμε φάει ψωμί και αλάτι - Δεν ισχύει το δημοσίευμα περί επιστολής Juncker
(upd24)Θέμα εβδομάδας χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, τονίζοντας πως πλέον "είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία".
Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές, επανέλαβε ο Γ. Βαρουφάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star και στην εκπομπή στον ενικό.
Μάλιστα έσπευσε να διαμηνύσει πως ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα η ρήξη με τους δανειστές.
Κληθείς να σχολιάσει προηγούμενες τοποθετήσεις του περί ρήξης, ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση δεν ήταν η ρήξη, αλλά η διαπραγμάτευση.
Στη διαπραγμάτευση πρέπει να είσαι διατεθειμένος να έρθεις και σε ρήξη, γιατί αλλιώς δεν είναι διαπραγμάτευση, εξήγησε στη συνέχεια.
Δεν είναι στο φαντασιακό μας άλλο νόμισμα, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να βάλει υπογραφή σε ένα μη βιώσιμο πρόγραμμα.
Δεν σκεφτόμαστε τη ρήξη, αλλά ούτε και τη μη βιώσιμη συμφωνία, πρόσθεσε, για να επισημάνει πως η ελληνική πλευρά επιθυμεί μια συμφωνία καθαρτική.
Από την αρχή πασχίζουμε να κλείσουμε τη συμφωνία, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, για να παραδεχθεί ωστόσο πως κανονικά η συμφωνία θα έπρεπε να έχει κλείσει από τα μέσα Μαρτίου.
Οι ελληνικές προτάσεις απορρίφθηκαν, δίχως η άλλη πλευρά να έχει αντιπροτάσεις, κατήγγειλε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός Οικονομικών, για να επισημάνει επίσης πως ούτε η άλλη πλευρά - ήτοι η πλευρά των δανειστών - είναι έτοιμη για ρήξη.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, οι συνέπειες μίας ρήξης θα ήταν τεράστιες και για τις δύο πλευρές.
Η Ελλάδα και όχι η Ευρώπη εκμεταλλεύτηκε τη δημιουργική ασάφεια της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, κατήγγειλε επίσης ο υπουργός Οικονομικών.
"Δεν πιστεύουμε στο νυν υπέρ πάντων οι επόμενες δόσεις", εξήγησε, για να συμπληρώσει πως στόχος μας δεν ήταν να πάρουμε την επόμενη δόση, αλλά να σταματήσουμε τη σκοτοδίνη.
Η διαπραγμάτευση για την οικονομία είναι πολύ επώδυνη, σημείωσε παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών, για να χαρακτηρίσει επένδυση για την έξοδο από τη σκοτοδίνη την έλλειψη ρευστότητας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μία συμφωνία η οποία σταματάει την ύφεση και αντιμετωπίζει τις χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας, επανέλαβε.
Δεν πρόκειται να υπογραφεί καμία συμφωνία, η οποία δεν θα προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους, διεμήνυσε επίσης ο Γ. Βαρουφάκης.
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε σημαία της κυβέρνησης την ανάγκη διασύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη.

ΦΠΑ
Ερωτηθείς για τις αλλαγές στον ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ανόητο τον συντελεστή στο 23% για να τονίσει πως "έχω δεσμευτεί πως έως 1η Σεπτεμβρίου δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στον ΦΠΑ".
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η Ελλάδα προτείνει την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, έναν χαμηλό στο 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες και έναν υψηλό στο 15% για όλα τα υπόλοιπα, με στόχο οι πληρωμές να γίνονται με πλαστικό χρήμα.
Όμως όποιος επιμένει να πληρώνει με μετρητά, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξάνονται κατά 3%, δηλαδή στο 9,5% και στο 18%.
Η πτώση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% θα είναι αναπτυξιακό μέτρο και θα καλύψει το βάρος από την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 15%, εξήγησε μάλιστα ο υπουργός, για να γνωστοποιήσει πως στις ΔΕΚΟ ο ΦΠΑ θα είναι σταθερός στο 15%.
Τα νησιά δικαιούνται να έχουν ειδική μεταχείριση, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει πως τα νησιά θα εξακολουθούν να έχουν χαμηλούς συντελεστές, εφόσον προσκομίζουν αποδείξεις.
Πλαστικό χρήμα θεωρούνται και οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες, διευκρίνισε επίσης ο υπουργός.
Η απάντηση των δανειστών στην πρόταση για μείωση του ΦΠΑ ήταν "τέλεια!", τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας επί της ουσίας πως έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση.

Υπάρχει σύγκλιση αλλά όχι ταύτιση με τους δανειστές
Υπάρχει σύγκλιση αλλά όχι ταύτιση με τους δανειστές, εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης για να επιβεβαιώσει πως τρία είναι πλέον τα βασικά αγκάθια της διαπραγμάτευσης: Τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.
Δεν πιστεύουμε στη μείωση των συντάξεων, αλλά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης.
Η Ελλάδα προτείνει την "τακτοποίηση" των πρόωρων συντάξεων, εξήγησε, για να προσθέσει πως χρειάζεται εξορθολογισμός των ταμείων, βελτίωση των τεχνικών μέσων και κυρίως ανάπτυξη.
Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσαν να χρηματοδοτούνται από πόρους των αποκρατικοποιήσεων, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Παρ' όλη την ασφυξία, το ελληνικό δημόσιο είναι πλεονασματικό, τόνισε.

Η ρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτη, πρόσθεσε, για να αποκαλύψει πως είναι απαράδεκτη η εμμονή για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Μισθοί και συντάξεις είναι ιερές - Θα καταβληθούν κανονικά
Μισθοί και συντάξεις είναι ιερές και θα καταβληθούν κανονικά, δεσμεύθηκε ο Γ. Βαρουφάκης, για να εξηγήσει πως οι μισθοί και οι συντάξεις προέχουν της αποπληρωμής των δόσεων προς τους δανειστές.
Οι δανειστές πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι της ασφυξίας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους εταίρους.
Εάν υπάρξει δίλημμα μεταξύ δανειστών και συνταξιούχων, θα πληρώσουμε τον συνταξιούχο, αλλά ελπίζουμε να πληρώσουμε και τους δύο, συμπλήρωσε.

Οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να επαναλάβουν το πείραμα της Κύπρου
Οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να επαναλάβουν το πείραμα της Κύπρου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, για να επισημάνει πως η Ελλάδα βομβαρδίζει διαρκώς τους δανειστές με ρεαλισμό και προτάσεις.
Όταν κλείσει η διαπραγμάτευση, το δημόσιο θα ξεκινήσει να χρηματοδοτεί την οικονομία και να αποπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες, δεσμεύθηκε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών.
Ταυτόχρονα δεν δίστασε να σχολιάσει πως η Ελλάδα είναι η παράπλευρη απώλεια της προσπάθειας του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, να διασώσει την Ευρωζώνη.

Με τον Τσακαλώτο είμαστε αυτοκόλλητοι - Εξαιρετικές οι σχέσεις με τον Schaeuble 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και εγώ είμαστε αυτοκόλλητοι από την πρώτη στιγμή, αποκάλυψε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Βαρουφάκης.
Δεν υπήρχε λόγος η ΕΚΤ να άρει πρόωρα το waiver στα ελληνικά ομόλογα, σημείωσε επίσης, για να χαρακτηρίσει επιβεβλημένο να υπάρξει συμφωνία εντός του Φεβρουαρίου.
Εάν είχαμε απαιτήσει γραπτή διαβεβαίωση για χρηματοδότηση τον Φεβρουάριο, οι Ευρωπαίοι θα μας έλεγαν "όχι", γνωστοποίησε.
Ο Draghi είχε δεσμευτεί προφορικά για την επιστροφή του waiver στα ελληνικά ομόλογα αμέσως μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, πρόσθεσε.
Οι συζητήσεις με τον Schaeuble έχουν πολύ μεγάλη σημασία, πρόσθεσε, για να επισημάνει πως είναι ξξαιρετικές οι σχέσεις του σε προσωπικό επίπεδο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, W. Schaeuble.
Δεν έχουν γίνει προτάσεις για οργανωμένη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Βαρουφάκης.
Με τη συγκέντρωση των αποθεματικών των φορέων του δημοσίου καταφέραμε να πληρώσουμε τις δόσεις, σημείωσε ο υπουργός, για να επαναλάβει πως εντός του πρώτου τετραμήνου του 2015 η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε τίποτα, αλλά κατόρθωσε να καταβάλλει συνολικά 6,5 δισ. στους δανειστές.

Είχα διαφωνήσει με τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ περί αξιοποίησης των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ
Δεν υπάρχει νομικό "πάτημα" αλλά αίτημα για την επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αποκάλυψε σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Γ. Βαρουφάκης, για να προσθέσει πως τα 10,9 δισ. του EFSF μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο κατόπιν απόφασης του Eurogroup.
Είχα διαφωνήσει με τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ περί αξιοποίησης των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, ανέφερε επίσης.

Κάναμε τα 2/3 της απόστασης, ας κάνουν οι Ευρωπαίοι και το 1/3
Κάναμε τα 2/3 της απόστασης, ας κάνουν οι Ευρωπαίοι και το 1/3, διεμήνυσε, στη συνέχεια ο υπουργός, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα προς τους δανειστές.
Δεν θα χρεοκοπήσουμε, τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης.

Τα σχέδια για ΕΝΦΙΑ και έκτακτη εισφορά
Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ από φέτος, δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών, για να επαναλάβει πως τον ΕΝΦΙΑ θα τον αλλάξουμε και θα τον αντικαταστήσουμε με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Όποιες αλλαγές γίνουν στην έκτακτη εισφορά θα είναι μεταφορά των βαρών από τους μη κατέχοντες στους κατέχοντες, αποκάλυψε στη συνέχεια.

Δεν σκέφτηκα ούτε μία φορά την παραίτηση
Δεν σκέφτηκα ούτε μία φορά την παραίτηση, διεμήνυσε ο κ. Βαρουφάκης, δηλώνοντας ωστόσο με τρόπο σαφή πως ποτέ δεν ήθελε να γίνει υπουργός.

Με τον Στουρνάρα έχουμε φάει ψωμί και αλάτι
Με τον Γ. Στουρνάρα έχουμε φάει ψωμί και αλάτι, αποκάλυψε επίσης, ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.
Σέβομαι την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, πρόσθεσε.

Δεν μπορώ να φανταστώ εναλλακτική επιλογή για την Ελλάδα, αλλά η είσοδός της στο ευρώ ήταν λάθος
Δεν μπορώ να φανταστώ εναλλακτική επιλογή για την Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κληθείς να τοποθετηθεί επί του μπαράζ των εφιαλτικών σεναρίων περί Grexit.
Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε τα σενάρια περί Grexit, όμως έσπευσε να παραδεχθεί πως ήταν λάθος η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ.
Όταν μπεις σε μία νομισματική ένωση, δεν μπορείς να εξέλθεις δίχως τεράστιο κόστος, εξήγησε.
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε θετική την πρόταση για συμμετοχή της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.
Όμως προειδοποίησε ταυτόχρονα πως τα σχέδια για δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS συνιστούν όμορφο φως, σε σκοτεινό περιβάλλον...

Δεν ισχύει το δημοσίευμα περί επιστολής Juncker
Ερωτηθείς σχετικά με την περιβόητη πρόταση του προέδρου της Κομισιόν, J. C. Juncker, που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα και η οποία φέρεται να αφορά σε συμβιβαστική λύση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε χαρακτηριστικά πως "Δεν ισχύει το δημοσίευμα περί επιστολής Juncker, αν και πολλά από αυτά που περιλαμβάνει είναι προτάσεις της Ελλάδας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης