Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΕ: Σύγχυση προκαλεί ο Βαρουφάκης - Στέλνει στους Ευρωπαίους 36σέλιδο έγγραφο που διαφέρει από τις τεχνικές διαβουλεύσεις

ΕΕ: Σύγχυση προκαλεί ο Βαρουφάκης - Στέλνει στους Ευρωπαίους 36σέλιδο έγγραφο που διαφέρει από τις τεχνικές διαβουλεύσεις
"Οι φάκελοι που έχουμε λάβει από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, διαφέρουν πάρα πολύ από τα όσα έχουν συζητηθεί, σε τεχνικό επίπεδο, στις Βρυξέλλες"
Σύγχυση στις τάξεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων αποκαλύπτει η Wall Street Journal, αναφορικά με τις προτάσεις και θέσεις που έχει αποστείλει η Ελλάδα στους εταίρους της.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά καταγγέλλουν πως βρίσκονται σε καθεστώς σύγχυσης, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, τους έχει αποστείλει διαφορετικές θέσεις και προτάσεις.
"Οι φάκελοι που έχουμε λάβει από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, διαφέρουν πάρα πολύ από τα όσα έχουν συζητηθεί, σε τεχνικό επίπεδο, στις Βρυξέλλες", σχολιάζουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal, τα έγγραφα που έχει αποστείλει στους Ευρωπαίους ο Γ. Βαρουφάκης - και τα οποία περιλαμβάνουν μεταρρυθμιστικές προτάσεις και εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας - έχουν μπερδέψει ορισμένους από τους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση.
Επί της ουσίας, οι Ευρωπαίοι καταγγέλλουν πως άλλα έχουν συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο και άλλα συμπεριλαμβάνουν τα έγγραφα του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη.
"Τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν πως ο Γ. Βαρουφάκης συνεχίζει να περιπλέκει κάθε προσπάθεια για επίτευξη προόδου, σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση της οριστικής συμφωνίας", σχολιάζει η Wall Street Journal.
"Το νέο έγγραφο του Γ. Βαρουφάκη - έκτασης 36 σελίδων - υπό τον τίτλο Greece’s recovery: A blueprint (Ανάκαμψη της Ελλάδας: Το σχέδιο) παρουσιάστηκε από τον ίδιο στους ομολόγους του σε Παρίσι και Ρώμη, αλλά και σε άλλους κορυφαίους αξιωματούχους των Βρυξελλών", επιβεβαιώνουν στη Wall Street Journal, τέσσερις διαφορετικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Το έγγραφο του Γ. Βαρουφάκη εστιάζει στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
"Μπορεί ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το 36σέλιδο έγγραφο του Γ. Βαρουφάκη να είναι ίδιες με εκείνες που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όπως για παράδειγμα η σύσταση μιας πλήρως ανεξάρτητης επιτροπής αρμόδιας για την είσπραξη φόρων, ωστόσο υπάρχουν και τομείς στους οποίους οι προτάσεις Βαρουφάκη είναι εντελώς διαφορετικές από τα όσα έχουν συζητηθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων", αποκαλύπτει η Wall Street Journal.
"Δεν υπάρχουν πολλά κοινά σημεία σύνδεσης μεταξύ του σχεδίου του Γ. Βαρουφάκη και των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων", καταγγέλλει Ευρωπαίος αξιωματούχος και εξηγεί: Το σχέδιο του Γ. Βαρουφάκη μοιάζει σαν να αφορά μια χώρα χωρίς προβλήματα χρηματοδότησης, σαν να αφορά μια χώρα που είναι ένας εκπληκτικός τουριστικός προορισμός.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο έγγραφο Βαρουφάκη και των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, εντοπίζεται σε έναν τομέα: Στην ανάγκη ή μη σύστασης της bad bank για τα κόκκινα δάνεια.
Στο έγγραφο του Γ. Βαρουφάκη περιλαμβάνεται επίσης πρόβλεψη για ανάπτυξη +0,1% για την Ελλάδα κατά το τρέχον έτος, 2015, πρόβλεψη κατά πολύ χαμηλότερη από την πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας +0,5% φέτος.
"Το πρόβλημα είναι ότι ο Γ. Βαρουφάκης δεν μοιάζει να κινείται σε πλήρη εναρμόνιση με τον Αλ. Τσίπρα και αυτό προκαλεί σύγχυση στους εταίρους", καταγγέλλει έτερη ευρωπαϊκή πηγή.

Το ΥΠΟΙΚ απαντά στη WSJ: Μακρόπνοο σχέδιο το έγγραφο Βαρουφάκη - Όχι στη διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων

Νέα απόπειρα αποδόμησης και διαστρέβλωσης των ελληνικών θέσεων καταγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο κάνει λόγο για σύγχυση των Ευρωπαίων μετά από 36σέλιδο έγγραφο του Γ. Βαρουφάκη, καθώς το περιεχόμενό του, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, δεν συνάδει με τα όσα συζητώνται στις διαπραγματεύσεις, σε τεχνικό επίπεδο.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών, δυστυχώς, άλλη μια φορά επιστρατεύθηκε το γνωστό "σύστημα" διαρροών και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων που στοχεύουν συστηματικά στην αποδόμηση και διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων.

Όλη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Μετά το Eurogroup στη Ρίγα αποφασίσθηκε και ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών που συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Νίκος Θεοχαράκης, η οποία προετοιμάζει το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της χώρας για τη Μεταμνημονιακή Εποχή.
Το πρώτο σχέδιο (draft) συντάχθηκε ήδη υπό την επίβλεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος το συζήτησε άτυπα με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας κ. Michel Sapin, της Ιταλίας κ. Pier Carlo Padoan, της Ισπανίας Luis de Guindos και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Pierre Moscovici κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί τους αυτή την εβδομάδα.
Πρόκειται για μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group.
Δυστυχώς, άλλη μια φορά επιστρατεύθηκε το γνωστό "σύστημα" διαρροών και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων που στοχεύουν συστηματικά στην αποδόμηση και διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων.
Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ουσία του εν λόγω Σχεδίου και την ποιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων θα μπορέσουν σύντομα να τις κρίνουν μετά τη δημοσιοποίησή του.
Η διαφορά στις προβλέψεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τα στοιχεία στα οποία εμμένουν οι θεσμοί στις Βρυξέλλες αφορά στο ύψους του ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ που, αξίζει να σημειωθεί, οφείλεται στην ασφυξία που εκείνοι δημιουργούν. Εν πάση περιπτώσει οι όποιες διαφορές εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού λάθους. Τέλος, ας θυμηθούμε πόσο έξω έχουν πέσει οι θεσμοί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά όλες τους τις προβλέψεις...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης