Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θετικό κλίμα στο EWG - Οριστικοποιείται το πολυνομοσχέδιο, τίθεται στο υπουργικό της Πέμπτης

Θετικό κλίμα στο EWG - Οριστικοποιείται το πολυνομοσχέδιο, τίθεται στο υπουργικό της Πέμπτης
Το πολυνομοσχέδιο δεν θα παρουσιαστεί ούτε αύριο Πέμπτη στα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group, καθώς θα πρέπει πρώτα να λάβει τη μορφή σχεδίου νόμου
(upd5)Παραμένουν ως έχουν οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας, διαμηνύουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, αντιδρώντας στις νέες προειδοποιήσεις των Βρυξελλών πως η Αθήνα έχει στη διάθεσή της μερικές μέρες και όχι εβδομάδες, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο δεν θα παρουσιαστεί ούτε αύριο Πέμπτη στα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group, καθώς θα πρέπει πρώτα να λάβει τη μορφή σχεδίου νόμου και να τεθεί προς αξιολόγηση στα κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία.
Στο πλαίσιο αυτό, το πολυνομοσχέδιο θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδριάζει αύριο στις 17:00.
Στο υπουργικό της Πέμπτης αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση για τους πλειστηριασμούς, όπως αποκαλύπτει κορυφαία κυβερνητική πηγή.
Ειδικότερα, στο υπουργικό της Πέμπτης αναμένεται να εξεταστεί το εάν τελικά θα συμπεριληφθούν - ή όχι - οι πλειστηριασμοί στο πολυνομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση, με στόχο την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας με τους δανειστές.
Η ίδια πηγή διαμηνύει πως η κυβέρνηση αποκλείει κάθε ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων, παραμένοντας πιστή στις κόκκινες γραμμές της.
Κατά τις πληροφορίες, το κλίμα που έρχεται από το Euro Working Group είναι θετικό, αφού οι Ευρωπαίοι φέρεται να χαιρετίζουν τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάθεση του πολυνομοσχεδίου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στο να υπάρξει μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup πριν τη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου, στις 11 Μαΐου, προκειμένου να αυξηθούν τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών και να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας.
Όπως τόνιζαν νωρίτερα κορυφαίοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, έχουμε κάνει μεγάλες υποχωρήσεις σε αυτές τις διαβουλεύσεις, «ενώ δεν υπάρχει πλευρά που να μη θέλει τη συμφωνία».
Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επθυμεί να περάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων από το υπουργικό συμβούλιο και από τα εσωτερικά όργανα του κόμματος προτού κατατεθεί στους θεσμούς. 
Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάνης Δραγασάκης κάνει λόγο για συμφωνία εντός των επόμενων ημερών.
«Έχουμε σχέδιο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία», τονίζουν οι ίδιες πηγές, το οποίο όμως θα γίνει γνωστό σε περίπτωση που υπάρξει ρήξη με τους δανειστές.
Στις 6 σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει εκ νέου η νέα διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ όπως έχει ήδη ενημερώσει η κυβέρνηση τον συντονισμό θα έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στη συνάντηση θα μετέχει και ο Γιάνης Δραγασάκης. 
Αύριο το πρωί ξεκινούν οι συνεδριάσεις του Brussels Group όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Euro Working Group ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης.
Σκοπός των διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, όπως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου και η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι αυτό θα επιτευχθεί σύντομα. 
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον Λέανδρο Ρακιντζή ο οποίος του παρουσίασε σχέδιο προτάσεων για χρόνια ζητήματα που ταλαιπωρούν το δημόσιο.
Μεταξύ αυτών των ζητημάτων είναι και η κατάργηση του μηρώου των κληροδοτημάτων, που μπορεί να αποφέρει έσοδα έως και 10 δισ. ευρώ.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Χωρίς ασφαλιστικό και εργασιακά που θα προωθηθούν με «μίνι» νόμο σε δεύτερη φάση, πριν τον Ιούνιο, παρουσιάζεται στο σημερινό Euroworking Group το πολυνομοσχέδιο -«σκούπα» της κυβέρνησης, με στόχο την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και το «ξεκλείδωμα» κάποιας υποδόσης από τα 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν.
Από το πολυνομοσχέδιο απουσιάζουν επίσης οι ρυθμίσεις για πλειστηριασμούς και «κόκκινα» δάνεια, όχι όμως και επιμέρους διατάξεις που άπτονται των συγκεκριμένων ζητημάτων.
Η ομάδα διαπραγμάτευσης, υπό τον υπουργό Οικονομικών - που χθες δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα συμπαράστασης από ομολόγους του - συνεδρίασε χθες το βράδυ στη Βουλή και έθεσε επί τάπητος την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η γνωστή «λίστα Βαρουφάκη».
Πρόκειται για μέτρα τα οποία στοχεύουν στην άντληση εσόδων από τα «ανέγγιχτα» μέτωπα της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και γενικότερα του μεγάλου πλούτου.
Η κυβέρνηση - σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον - αποκλείει τη λήψη υφεσιακών μέτρων, εμμένοντας στις γνωστές «κόκκινες» γραμμές της, ενώ «άσσο» στο μανίκι της θα αποτελέσει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Πέρα από τη διαπραγματευτική ισχύ που έχει ο συγκεκριμένος φόρος λόγω της εισπρακτικής του απόδοσης, υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις και στην προετοιμασία του νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) που θα τον αντικαταστήσει.
Συνεπώς, το ενδεχόμενο να ισχύσει και φέτος ο ΕΝΦΙΑ - πιθανότατα με κάποιο μικρό «κούρεμα»- θεωρείται σχεδόν δεδομένο, καθώς αποδίδει «ζεστό» και σίγουρο χρήμα, διευκολύνοντας τα μέγιστα στην επίτευξη των δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος.
Παρά τη διάψευση Βαρουφάκη, σε «εφεδρεία» μπαίνει και η αύξηση των συντελεστών της ισχύουσας έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.
Από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 2%.
Η ειδική εισφορά υπολογίζεται με 3% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 και 4% για μεγαλύτερα ποσά.
Σε κάθε περίπτωση δεν έχει αποκλειστεί από άλλες πηγές, η αύξηση των συντελεστών για τα «ρετιρέ».

Τα «αγκάθια»

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, την «κακή τράπεζα», τους συντελεστές ΦΠΑ, τον φόρο στις πολυτελείς διανυκτερεύσεις κλπ.
Αντίθετα θα περιλαμβάνει μέτρα για την φορολογική διοίκηση, την καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, αλλά και τον φόρο πολυτελείας της αρχικής λίστας.
Στο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν ακόμα: δημοσιονομικές διατάξεις, ζητήματα της φορολογικής διοίκησης, οι δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, η φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, η μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς και διοικητικές μεταρρυθμίσεις.
Το πολυνομοσχέδιο, που προβλέπεται να συζητηθεί αύριο το απόγευμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα για:
- Την βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (π.χ. πιλοτική υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών σε κοσμοπολίτικα νησιά για συναλλαγές ακόμα και 100 ευρώ).
- Την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.
- Την είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και την επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
- Τη δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων.
- Την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
- Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις.
- Την υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων κτλ. μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά.
- Την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι δεν θα γίνονται με μετρητά οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ.
- Τη θέσπιση λοταρίας αποδείξεων.
- Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων
- Τη λειτουργία του περιουσιολογίου και την online πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια.
- Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τους φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής.
- Διαχωρισμό των πληρωμών του ΦΠΑ.
- Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Το αν υπάρχει πρόοδος ή όχι στις συζητήσεις θα φανεί σήμερα οπότε και αναμένεται να συνεδριάσουν τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας με τα αντίστοιχα υψηλόβαθμα των δανειστών (Brussels Group).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης