Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης προς δανειστές: Ως εδώ η λάθος συνταγή για την Ελλάδα!

Βαρουφάκης προς δανειστές: Ως εδώ η λάθος συνταγή για την Ελλάδα!
Το υφιστάμενο πρόγραμμα «αποτελεί μια συνταγή, μια θεραπεία, που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη»
Μήνυμα σε εταίρους και δανειστές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να βάλει απερίσκεπτα την υπογραφή της «στη λογική, τη φιλοσοφία και τις λεπτομέρειες του υφιστάμενου προγράμματος» έστειλε από την Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα από το βήμα του συνεδρίου του Ινστιτούτου Brookings, ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο υπουργός Οικονομικών αφού άκουσε πρώτα τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε να προτρέπει την κυβέρνηση να εφαρμόσει όσα τις προτείνουν οι δανειστές, άσκησε σκληρή κριτική για την «λάθος συνταγή» που ακολουθήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των προηγούμενων κυβερνήσεων της χώρας μας.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «αποτελεί μια συνταγή, μια θεραπεία, που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη».
«Δεν θα βάζαμε τους εαυτούς μας σε αυτή τη θέση εάν δεν πιστεύαμε ότι αυτό το μονοπάτι θα μας οδηγήσει στο σωστό μέρος, είπε ο Βαρουφάκης περιγράφοντας την ελληνική κρίση, σαν τον «επταετή χειμώνα της δυσαρέσκειας για την Ελλάδα».
Η επιμονή ότι πρέπει να συνεχίσουμε με τη λογική του, τη φιλοσοφία του και τις πολιτικές του- πρόσθεσε- είναι βέβαιό ότι μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσει μια εικόνα την οποία πρέπει να εξαλείψουμε: «την εικόνα της Ελλάδας ως ένα απύθμενο πηγάδι, μια εικόνα που αποτελεί μεγάλη απογοήτευση στους διεθνείς εταίρους μας ενώ βουλιάζει το λαό μας σε αφόρητη απελπισία».
Ο κ. Βαρουφάκης χωρίς να παραγνωρίζει ότι «ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα βρίθουν από παθογένειες που απαιτούν επείγουσα και εκτεταμένη θεραπεία», ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσυπογράψει στόχους που γνωρίζει ότι η οικονομία μας δεν μπορεί να πετύχει μέσω πολιτικών που οι εταίροι μας θέλουν να επιβάλουν.
Όσον αφορά στην εκκρεμούσα διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το ζητούμενο είναι μια πραγματικά «επιτυχής ολοκλήρωση» και όχι μια ακόμη εκδοχή της «επέκτασης και προσποίησης» του είδους που, επί πέντε χρόνια, μετατρέπει ένα δράμα σε κρίση παγκόσμιας εμβέλειας. Αναφερόμενος στις προτάσεις των θεσμών, υπογράμμισε ότι θα αποδεχόταν οτιδήποτε είχε λογική.
«Θα συμβιβαστούμε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, αλλά δεν θα εκτεθούμε σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά αποκλείοντας τυχόν έξοδο από την ευρωζώνη.
Το αποτέλεσμα της παρούσας ελληνικής διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, την ΕΕ και τους Ευρωπαίους εταίρους μας- πρόσθεσε- θα παίξει σημαντικό ρόλο στον αν η Ευρώπη θα βοηθήσει ή θα εμποδίσει τις προσπάθειες του υπόλοιπου κόσμου να αφήσει πίσω το «κραχ» του 2008 και τις επίμονες επιπτώσεις του.
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι η Αθήνα και οι πιστωτές μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ιδιωτικοποιήσεις υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι δογματική.
«Δεν είμαστε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, είμαστε εναντίον του ξεπουλήματος» είπε ο υπουργός επιμένοντας στην σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
«Πώς μπορούμε να πωλήσουμε κρατικά περιουσιακά στοιχεία, όταν οι τιμές έχουν καταρρεύσει» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης. Αλλαγές θα υπάρξουν και στο συνταξιοδοτικό σύστημα με περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.
«Καμπανάκι» χτύπησε ο υπουργός για τα επιδόματα ανεργίας, για τα οποία όπως είπε το 91% των ανέργων στην Ελλάδα δεν έχουν εισπράξει το συγκεκριμένο επίδομα.

M. X.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης