Οικονομία

Lagarde (ΔΝΤ): Δεν θα υποστηρίξω ελληνικό αίτημα για καθυστέρηση αποπληρωμής δόσεων - Ζητά επιτάχυνση διαπραγματεύσεων

Lagarde (ΔΝΤ): Δεν θα υποστηρίξω ελληνικό αίτημα για καθυστέρηση αποπληρωμής δόσεων - Ζητά επιτάχυνση διαπραγματεύσεων
Το ΔΝΤ δεν θα επιθυμούσε καθυστέρηση στις πληρωμές των δόσεων, προειδοποίησε ξεκάθαρα την ελληνική κυβέρνηση η Lagarde
(upd9)Απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί χρονική παράταση στην Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η επικεφαλής του, Christine Lagarde, προειδοποιώντας ότι δεν επιτρέψει στην Αθήνα να αναβάλει τις αποπληρωμές χρέους.
«Δεν υπήρξε ποτέ προηγμένη οικονομία να ζητήσει πραγματικά κάτι τέτοιο, μια καθυστέρηση πληρωμής χρέους», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας ότι «ελπίζω ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο με την Ελλάδα».
«Εγώ η ίδια δεν θα υποστήριζα κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Συμφωνία Lagarde - Βαρουφάκη για επιτάχυνση διαπραγματεύσεων - Συστάσεις για μη αθέτηση πληρωμών

Σε συμφωνία για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, προκειμένου να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν λύση για το μέλλον της χρηματοδότησης της χώρας, κατέληξαν, κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης και η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde, στο πλαίσιο της μη προγραμματισμένης συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με πηγές του ΔΝΤ, η συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με την C. Lagarde είχε διάρκεια 45 λεπτών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.
Στο μεταξύ, σαφές μήνυμα στην Ελλάδα, να μην διανοηθεί επί της ουσίας να καθυστερήσει τις πληρωμές των δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απέστειλε, νωρίτερα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον, με αφορμή την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
"Εάν η Ελλάδα καθυστερήσει να αποπληρώσει δόση προς το ΔΝΤ, μια τέτοια πράξη δεν θα ταίριαζε στην πολιτική που ακολουθεί το Ταμείο", τονίζει η επικεφαλής του οργανισμού, ξεκαθαρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς πως το ΔΝΤ δεν θα δεχθεί καμία καθυστέρηση ή αναβολή στις πληρωμές των δόσεων από την Ελλάδα.
"Η τυχόν αναβολή της πληρωμής των δόσεων δεν είναι δράση που συστήνεται για την Ελλάδα στην τρέχουσα συγκυρία", πρόσθεσε, για να επισημάνει ταυτόχρονα πως το ΔΝΤ ποτέ δεν συναίνεσε σε καθυστέρηση ή αναβολή πληρωμής δόσης για αναπτυγμένη χώρα.
"Προχωρήστε και κάντε δουλειά, αυτή είναι η συμβουλή μου προς τους Έλληνες", τόνισε χαρακτηριστικά η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, εκφράζοντας την προσδοκία πως θα επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
"Το Ταμείο ανησυχεί για τα επίπεδα ρευστότητας της ελληνικής οικονομία", παραδέχθηκε, στη συνέχεια, η Lagarde.

Παρών και ο Thomsen στη συνάντηση Βαρουφάκη - Lagarde στην Ουάσιγκτον

Σε εξαιρετικό κλίμα και με αμοιβαία διάθεση συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε η έκτακτη συνάντηση στην Ουάσινγκτον μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ, Ch. Lagarde και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, όπως αποκαλύπτουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τους ίδιους, Lagarde και Βαρουφάκης συμφώνησαν να υπάρξει καλύτερη επαφή μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για την επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης και, στο πλαίσιο αυτό, προγραμμάτισαν τα θέματα έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Δεν συζητήθηκε κανένα άλλο θέμα, διαμηνύουν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ - και γνωστός στην Ελλάδα - Paul Thomsen.

Νέο μήνυμα από την Lagarde: Λάθος η καθυστέρηση της αποπληρωμής των ελληνικών δόσεων

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο των μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε η Christine Lagarde, διευθύντρια του ΔΝΤ.
Ειδικότερα, η επικεφαλής του Ταμείου, στα περιθώρια της κοινής συνεδρίασης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, διαμήνυσε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο των μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα, επανέλαβε πως η καθυστέρηση της αποπληρωμής των ελληνικών δόσεων δεν «συνιστούν δίκαια επιλογή» για μία αναπτυγμένη οικονομία.
Επίσης, διέτεινε πως κατανοεί πως οι Έλληνες επέλεξαν ένα διαφορετικό κόμμα στην εξουσία, το οποίο κυβερνάει με διαφορετική φιλοσοφία έναντι των προκατόχων του.
Ας σημειωθεί πως οι άνωθεν δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ ειπώθηκαν κατόπιν της έκτακτης συνάντησης με τον Γ. Βαρουφάκη.
Αναφορικά με την παγκόσμια αγορά, εξέφρασε την ανησυχία της για τα επίπεδα ρευστότητας, κάνοντας λόγο για… ψευδαίσθηση.
«Ανησυχώ μήπως υπάρχει μία ψευδαίσθηση ρευστότητας, η οποία θα αποκαλυφθεί όταν συντελεστεί μία μαζική έξοδος κεφαλαίων» τόνισε χαρακτηριστικά η Chr. Lagarde.

FT: «Όχι» του ΔΝΤ στο αίτημα της Ελλάδας για αναβολή πληρωμής δόσεων - Διαψεύδει ο Γ. Βαρουφάκης

Αδύνατη χαρακτήρισε την αναβολή πληρωμής δόσεων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απαντώντας σε σχετική ανεπίσημη κρούση από έλληνες αξιωματούχους, με αίτημα την καθυστέρηση αποπληρωμής των δόσεων προς το Ταμείο, όπως σημειώνει δημοσίευμα των Financial Times.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε ποτέ την αναβολή πληρωμής των δόσεων.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους που έχουν λάβει γνώση της προόδου στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, σημειώνει ότι η Αθήνα πείσθηκε να μην προχωρήσει σε επίσημο αίτημα αναβολής αποπληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ, στο οποίο οφείλει περί το 1 δισ. ευρώ το οποίο πρέπει να δοθεί σε δύο δόσεις μέσα τον Μάιο.
Αν και η Αθήνα το αρνείται, οι συζητήσεις αποτελούν ένα σημάδι ότι η ελληνική κυβέρνηση δυσκολεύεται να βρει τα χρήματα προκειμένου να συνεχίσει τις αποπληρωμές δόσεων προς τους διεθνείς πιστωτές της, αλλά και τους μισθούς και συντάξεις στη χώρα.
Αξιωματούχοι, που αντιπροσωπεύουν τους πιστωτές της Ελλάδας, σημειώνουν ότι είναι αβέβαιο αν η Αθήνα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της τον Μάιο, όμως ακόμη και αν αυτό συμβεί, είναι σίγουροι ότι το θέμα θα έρθει πάλι στο προσκήνιο τον Ιούνιο, όταν θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Από το ΔΝΤ έχει επανειλημμένως τονιστεί ότι είναι δυνατόν να υπάρξει μια αναδιαπραγμάτευση των χρονοδιαγραμμάτων αποπληρωμής των δόσεων μόνο στο πλαίσιο ενός εντελώς νέου προγράμματος διάσωσης.
Σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι Financial Times, η πρόταση που έγινε από την ελληνική πλευρά είναι «να υπάρξει μια αλλαγή του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ τους επόμενους μήνες», κάτι που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις ενώ θα διαπραγματεύεται με τους ευρωπαίους πιστωτές την εκταμίευση της εναπομείνουσας δόσης του προγράμματος διάσωσης.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το «αν η Ελλάδα ζήτησε από το ΔΝΤ ενημέρωση για τη διαδικασία μετά από αθέτηση πληρωμής» απάντησε ότι «είναι ψευδέστατο».

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 16 Απριλίου 2015, ώρα 11:30)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης