Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ληξιπρόθεσμα: Παράταση ενός μηνός πριν καν λήξει η προθεσμία - Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε

Ληξιπρόθεσμα: Παράταση ενός μηνός πριν καν λήξει η προθεσμία - Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε
Αιτία οι καθυστερήσεις στο «άνοιγμα» της ηλεκτρονικής εφαρμογής

Την παράταση της προθεσμίας για εφάπαξ ή τμηματική πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, η οποία λήγει στις 27 Απριλίου, προεξοφλεί το υπουργείο Οικονομικών, δέκα ημέρες πριν την εκπνοή της.
Η σημαντική καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων έχει «παγώσει» ουσιαστικά την ρύθμιση και κατ' επέκταση τη ροή εσόδων, σε μια δύσκολη συγκυρία για το κρατικό «πορτοφόλι».
Για να μην «ακυρωθεί» ουσιαστικά η δεύτερη φάση της ρύθμισης - που προβλέπει την εφάπαξ ή την τμηματική πληρωμή των οφειλών - με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, εξουσιοδοτείται ο υπουργός Οικονομικών να παρατείνει για ένα μήνα την προθεσμία της 27ης Απριλίου 2015.
Η παράταση αφορά το σκέλος της ρύθμισης που προβλέπει ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων για όσους καταβάλλουν προκαταβολή ίση τουλάχιστον με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης μηνιαίας δόσης που αναλογεί στην οφειλή τους.
Με βάση την τροπολογία ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να παρατείνει την προθεσμία έως και τις 27 Μαΐου ενώ μια ημέρα νωρίτερα (26 του μηνός) λήγει κανονικά η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη βελτιωμένη ρύθμιση των 100 δόσεων με διαγραφή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων από 30% έως 90% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.
Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της βασικής οφειλής σβήνεται το 100% των προσαυξήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι για το σκέλος της ρύθμιση που αφορά την αποπληρωμή οφειλών με 100 δόσεις, χωρίς την διαγραφή προσαυξήσεων, ούτως ή άλλως ο νόμος δίνει τη δυνατότητα παράτασης για επίσης έναν μήνα.
Δηλαδή, η διαδικασία υπαγωγής θα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τις 26 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση των 100 δόσεων αναμένεται να ανοίξει μέχρι τη Δευτέρα.
Οι οφειλέτες που θα πληρώσουν ως προκαταβολή ποσό βασικής οφειλής τουλάχιστον ίσο με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης, δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ, έχουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξουν.
Για παράδειγμα, οφειλέτης με συνολική οφειλή 10.000, εκ των οποίων τα 6.000 ευρώ είναι κεφάλαιο και τα 4.000 ευρώ προσαυξήσεις, αν καταβάλλει 2.000 ευρώ, τότε θα διαγραφούν 2.000 ευρώ προσαυξήσεις.
Το υπόλοιπο των 6.000 ευρώ θα ρυθμιστεί σε έως 100 δόσεις.
Κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής ο οφειλέτης θα δηλώνει το ποσό που θα πληρώσει ως προκαταβολή.
Το ποσό της προκαταβολής θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. 

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης