Τελευταία Νέα
Οικονομία

EFSF: Καμία ανάμειξη με τα 555 εκατ. ευρώ του ΤΧΣ - Δεν συνδέονται με τον EFSF, αλλά με κρατικές ενισχύσεις

EFSF: Καμία ανάμειξη με τα 555 εκατ. ευρώ του ΤΧΣ - Δεν συνδέονται με τον EFSF, αλλά με κρατικές ενισχύσεις
Mεταξύ 2012 και 2014, ο EFSF μεταβίβασε 48,2 δισ. ευρώ σε ομόλογα προς την Ελλάδα
Καμία ανάμειξη με τα 555 εκατ. ευρώ που απομένουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τα οποία ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, δεν έχει ο EFSF, όπως διαμηνύει εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού ταμείου.
Ο ίδιος εκπρόσωπος του EFSF εξήγησε ότι τα εν λόγω χρήματα δεν συνδέονται με τον EFSF, αλλά με δραστηριότητες που αφορούν κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες, πριν από το 2010, δηλαδή πριν από τα πρώτα δάνεια που εκταμιεύθηκαν από τον ΕFSF προς την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του EFSF υπενθυμίζει ότι μεταξύ 2012 και 2014, ο EFSF μεταβίβασε 48,2 δισ. ευρώ σε ομόλογα προς την Ελλάδα.
Τα ομόλογα του EFSF παρασχέθηκαν μέσω της ελληνικής κυβέρνησης στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου.
Από το ποσό των 48,2 δισ. ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποίησαν τα 37,3 δισ. ευρώ, σε ομόλογα του EFSF. Τα υπόλοιπα 10,9 δισ. ευρώ επιστράφηκαν στον EFSF.
Στο TXΣ παρέμειναν περίπου 856 εκατ. ευρώ σε μετρητά, τα οποία προέρχονται από έσοδα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και από τα προγράμματα εξυγίανσης.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του EFSF, την περασμένη Παρασκευή ο EFSF ενημερώθηκε από το ΤΧΣ ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητάει 555 εκατ. από τα εναπομείναντα στο ΤΧΣ.
«Το EFSF δεν έχει καμία ανάμειξη με αυτό το ποσό, καθώς σχετίζεται με ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν πριν την εκταμίευση των πρώτων δανείων του EFSF προς την Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Τι έχει ήδη αναφέρει από τις 9 Μαρτίου το www.bankignews.gr

«Σκούπα» από το Γενικό Λογιστήριο και στα αποθεματικά του ΤΧΣ – Άντλησε 555 εκατ. ευρώ

Όλα τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης συνεχίζει να «ρουφά» το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό «κενό» του Μαρτίου.
Σε αυτό το πλαίσιο αντλήθηκαν και τα 555 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αφορούν έσοδα που έχει το ταμείο από την πληρωμή μερίσματος των προνομιούχων μετοχών που είχαν πάρει οι τράπεζες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση από το «πακέτο Αλογοσκούφη».
Είναι τα τελευταία διαθέσιμα του ταμείου, μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία προέβλεπε την επιστροφή στον EFSF των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να μη χρησιμοποιηθούν για άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου.
Στις 13 Μαρτίου λήγει δόση 336 εκατ. προς το ΔΝΤ και ακολουθούν στις 16 του ίδιου μήνα άλλα 560 εκατ. ευρώ και στις 20 Μαρτίου το τέταρτο μέρος της δόσης προς το ταμείο ύψους 336 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης