Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης: Θα υπάρξουν και νέες προτάσεις από την Ελλάδα - Αν σε κάποιους αρέσει η τρόικα, ας τους τη στείλουμε

Βαρουφάκης: Θα υπάρξουν και νέες προτάσεις από την Ελλάδα - Αν σε κάποιους αρέσει η τρόικα, ας τους τη στείλουμε
Από τη στιγμή που οι Eυρωπαίοι δεν απέρριψαν τις προτάσεις μας, δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος
(upd9)Αποφασιστικό βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών χαρακτήρισε το Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Αναζητούμε τρόπους συνεργασίας, οι οποίοι δεν θα ταπεινώνουν τον ελληνικό λαό, δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ αποκάλυψε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ακόμη ένα πακέτο 6-7 μεταρρυθμίσεων.
"Η λίστα που εστάλη στους θεσμούς δεν είναι ολοκληρωμένη, είναι μόνο η αρχή.
Θα υπάρξουν κι άλλες λίστες, πιο ολοκληρωμένες", εξήγησε.
Η λίστα συνιστά μία αρχή και σαφώς δεν είναι ολοκληρωμένη, όμως έχουμε έτοιμες και νέες προτάσεις, επανέλαβε.
"Οι αποφάσεις μας θα συζητούνται με τους Ευρωπαίους, μόνο όταν αυτές αφορούν τη δημοσιονομική σταθερότητα", σημείωσε επίσης ο κ. Βαρουφάκης.
Η κυβέρνηση δεν έχασε καθόλου χρόνο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αντεπεξήλθε τάχιστα στα προβλήματα που κληρονόμησε.
Κάποιοι Ευρωπαίοι επιμένουν στη λέξη τρόικα, διεμήνυσε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να διστάσει μάλιστα να τονίσει πως "εάν τους αρέσει τόσο πολύ η τρόικα, ας τους την στείλουμε".
Οι θεσμοί δεν θα μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία, διαβεβαίωσε επίσης.
Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για Grexit, τόνισε επίσης ο Γ. Βαρουφάκης.
Κληθείς να σχολιάσει τον σάλο που προκλήθηκε το σαββατοκύριακο, αναφορικά με τις φερόμενες ως δηλώσεις του περί δημοψηφίσματος, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε τα εξής:
"Στην ιταλική εφημερίδα είπα πως εάν οι εταίροι απορρίψουν κάθε μία από τις προτάσεις μας, τότε η κυβέρνηση θα προσφύγει στο λαό.
Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν απορρίψει καμία πρόταση της Ελλάδας, αλλά ζητούν εξειδίκευση.
Από τη στιγμή που οι Eυρωπαίοι δεν απέρριψαν τις προτάσεις μας, δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος".
Επανερχόμενος στη χρήση του όρου τρόικα ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε πως η τρόικα ήταν μία ομάδα τεχνοκρατών, η οποία έμπαινε στα υπουργεία με αποικιοκρατικό ύφος.
Πλέον αυτή η πρακτική έχει τελειώσει, επανέλαβε.
Θα παρέχουμε πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες που ζητούν οι θεσμοί, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Ταυτόχρονα ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως "η κυβέρνηση δεν έχει καμία όρεξη να κάνει μονομερείς ενέργειες, αλλά δεν θα ζητάμε άδεια για να κάνουμε το κάθε τι".
Kαμία από τις νομοθετικές μας ρυθμίσεις δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, διέψευσε τα περί έντονης κόντρας με τον Γερμανό ομόλογό του, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 
"Ο Schaeuble δεν μου επιτέθηκε ποτέ.
Έθεσε ένα ερώτημα, το οποίο και νομίζω πως απάντησα επαρκώς", εξήγησε.
Ταυτόχρονα, αποκάλυψε πως σήμερα, στο περιθώριο του Eurogroup, είχε συναντήσεις με τους Moscovici, Draghi, Thomsen, Schaeuble και Regling.
"Έχουμε ήδη επτά μεταρρυθμίσεις και την επόμενη εβδομάδα θα υποβληθούν ακόμη επτά, οι οποίες θα αφορούν τη φορολόγηση και το επίπεδο των τιμών", γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών.
Ταυτόχρονα, δεσμεύθηκε εκ νέου πως η κυβέρνηση θα αποπληρώσει όλους τους πιστωτές της, αλλά, όπως εξήγησε, αυτό δεν σημαίνει πως το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε πως έχει άριστη συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη.
Αναπτύσσουμε σχέση φιλίας, τόνισε.
Θα ξεκινήσει η διαδικασία διασφάλισης της ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης, δεσμεύθηκε επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης