Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελλάδα: Περαιτέρω συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα τον Φεβρουάριο – Στις 48,4 μονάδες ο PMI

Ελλάδα: Περαιτέρω συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα τον Φεβρουάριο – Στις 48,4 μονάδες ο PMI
Με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 16 μήνες μειώθηκε η παραγωγή του κλάδου
Περαιτέρω συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου καταδεικνύουν τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα, καθώς ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2013.
Η εισροή νέων παραγγελιών περιορίστηκε επίσης με τον ταχύτερο ρυθμό, αντικατοπτρίζοντας εν μέρει την έντονη μείωση των εισερχόμενων νέων εργασιών από το εξωτερικό.
Οι τιμές εκροών μειώθηκαν απότομα λόγω της εξασθενημένης ζήτησης, παρόλο που οι τιμές εισροών αυξήθηκαν ελαφρώς ως αποτέλεσμα της υποτίμησης του ευρώ.
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI, που καταρτίζει η Markit, παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός τον Φεβρουάριο, διαμορφούμενος στις 48,4 μονάδες έναντι των 48,3 μονάδων του Ιανουαρίου.
Όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος της Markit, Phil Smith, ο κύριος μεταποιητικός δείκτης παρέμεινε σε πλαίσια συρρίκνωσης τον Φεβρουάριο, κάτι που υποδηλώνει ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αγωνίζεται κάτω από το βάρος της αβεβαιότητας.
Οι εταιρείες παραγωγής ανέφεραν ότι οι πελάτες, τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από το εξωτερικό, διστάζουν να δεσμευτούν με νέες παραγγελίες, γεγονός που οδηγεί στη μείωση της εισροής νέων εργασιών με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Το γεγονός αυτό, σημειώνεται, ασκεί μεγαλύτερες καθοδικές πιέσεις στις τιμές των παραγωγών, οι οποίες υποχώρησαν στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί εδώ και έξι μήνες, συμπιέζοντας περαιτέρω την κερδοφορία.
Ως εκ τούτου, αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι κατασκευαστές ανέφεραν καθαρή αύξηση των επιπέδων απασχόλησης, μολονότι ήταν μέτρια σε γενικές γραμμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης