Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης: H EKT να στηρίξει την Ελλάδα για να μην χρεοκοπήσει - Οι πιστωτές θα πληρωθούν αν υπάρξει ανάπτυξη

Βαρουφάκης: H EKT να στηρίξει την Ελλάδα για να μην χρεοκοπήσει - Οι πιστωτές θα πληρωθούν αν υπάρξει ανάπτυξη
Ένα πράγμα θέλουν οι Ελληνες πολίτες - Δεν είναι λεφτά, δεν είναι δουλειά, είναι η αξιοπρέπεια
(upd2)Ο μόνος τρόπος για να πληρωθούν οι πιστωτές είναι να υπάρξει ανάπτυξη, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, τονίζοντας επίσης πως ελπίζει η ΕΚΤ να στηρίξει την Ελλάδα, για να μην χρεοκοπήσει τον Μάρτιο.
«Ελπίζω πως η ΕΚΤ θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τη χρεοκοπία το Μάρτιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Bloomberg.
«Το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο του ΔΝΤ τον Μάρτιο και η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει τα 1,9 δισ. ευρώ που οφείλει στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ.
Σας δίνω ένα παράδειγμα, τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά αυτό είναι ένα ποσό που μας οφείλει η ΕΚΤ.
Είναι δικά μας χρήματα» τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης.
«Είμαι βέβαιος ότι δεν θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα, επειδή προσπαθήσαμε πολύ σκληρά στις συζητήσεις με τους θεσμούς για να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο» δήλωσε.
«Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να σκοντάψουμε λόγω ενός σχετικά μικρού ταμειακού προβλήματος», πρόσθεσε.
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε άδικη την κριτική της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, C. Lagarde, πως οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς δεν είναι πολύ συγκεκριμένες.
«Μας ζητήθηκε να στείλουμε ένα τρισέλιδο έγγραφο το Σαββατοκύριακο και στείλαμε ένα πεντασέλιδο» τόνισε.
«Ένα πράγμα θέλουν οι Ελληνες πολίτες.
Δεν είναι λεφτά, δεν είναι δουλειά, είναι η αξιοπρέπεια. Θέλουν μια κυβέρνηση που πηγαίνει στα Eurogroup και στα Ecofin, να συζητά με το ΔΝΤ και τους εταίρους, με στόχο να επανακαθιερώσει την απλή λογική ότι οι Έλληνες θα έχουν λόγο στα μέτρα και τις πολιτικές που θα επιλεγούν για να βγούμε από την κρίση», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα κατρακυλούσε στο επίπεδο των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, εάν η χώρα μπορεί να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε επίσης ο υπουργός Οικονομικών.
«Οι επενδυτές κατανοούν ότι αν δεν αναπτυχθεί η οικονομία, δεν μπορούν να έχουν κέρδος από την Ελλάδα» συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας:
«Τη στιγμή που θα ανακοινωθεί μία λογική συμφωνία για τις επενδύσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αναδιάρθρωση του χρέους, θα δείτε ότι οι αποδόσεις αυτές θα βυθισθούν στο 1%, όπως συμβαίνει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Ο υπουργός τόνισε ότι με δεδομένη την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη εάν το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 5-8 χρόνια.
Ο μόνος τρόπος, τόνισε, για να πληρωθούν οι πιστωτές είναι να υπάρξει ανάπτυξη.
Επομένως, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρξει ένα εύλογο μείγμα πολιτικής αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, τις επενδύσεις και την αναδιάρθρωση του χρέους.
"Περί τα 700 εκατ. ευρώ επέστρεψαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων", δήλωσε επίσης ο Γ. Βαρουφάκης.

(Πρώτη ενημέρωση: Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 20:10)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης