Τελευταία Νέα
Οικονομία

W. Hoyer (ΕΤΕπ): Τα ποσά που έχουν δεσμευθεί στην Ελλάδα «κόβουν την ανάσα» - Θετικά τα στοιχεία για τη χώρα

W. Hoyer (ΕΤΕπ): Τα ποσά που έχουν δεσμευθεί στην Ελλάδα «κόβουν την ανάσα» - Θετικά τα στοιχεία για τη χώρα
«Η ΕΤΕπ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί βιώσιμα προγράμματα στην Ελλάδα»
Η ΕΤΕπ δραστηριοποιείτο στην Ελλάδα πριν ξεσπάσει η κρίση, παρέμεινε στη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης και πρόθεσή της είναι να παραμείνει και μετά την κρίση, ανέφερε σήμερα, Δευτέρα, στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο πρόεδρός της, Werner Hoyer.
Μάλιστα, ο κ. Hoyer επεσήμανε την σπουδαιότητα τη έκθεσης της τράπεζας για την Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με αυτήν τα συνολικά ποσά που εκταμιεύθηκαν για την Ελλάδα από την ΕΤΕπ αγγίζουν τα 16,9 δισ. ευρώ, ήτοι το 9,4% επί του ΑΕΠ της χώρας.
Η ΕΤΕπ δηλώνει πρόθυμη να εξετάσει όσα «βιώσιμα προγράμματα της προτείνει η χώρα, ενώ ο Hoyer επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν προβλέπονται νέα προγράμματα προς χρηματοδότηση αλλά σημείωσε ότι τα ποσά που έχουν δεσμευθεί στην Ελλάδα "κόβουν την ανάσα", σημειώνοντας τεράστια αύξηση την τελευταία διετία.
Η βιωσιμότητα ενός προγράμματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, καθώς «ό,τι χρηματοδοτούμε εμείς αναχρηματοδοτείται στη συνέχεια από τις διεθνείς αγορές , πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών»
«Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε αδύναμα προγράμματα και αυτός ο κανόνας πρέπει να διατηρηθεί, είναι η βάση για ό,τι κάνουμε», επεξήγησε ο Hoyer.
Ως προς τις διαπραγματεύσεις και την συμφωνία του Eurogroup, ο κ. Hoyer, ανέφερε πως με την απόφαση που ελήφθη ξεκίνησε μια καθοριστική διαδικασία για την οποία ελπίζει «ότι θα καταλήξει σε πρακτικά αποτελέσματα τους επόμενους τέσσερις μήνες ενώ εξίσου σημαντικές είναι οι επόμενες 24 ώρες μέχρι η συμφωνία να οριστικοποιηθεί».
Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ σχολίασε πως με την Ελλάδα συνδέεται και σε προσωπικό επίπεδο, καθώς έζησε ως μαθητής στη χώρα «την εποχή της δικτατορίας και είναι ιδιαίτερα περήφανος που η χώρα αυτή προχώρησε στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, έγινε μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης».
«Έχω προσωπική δέσμευση με την Ελλάδα. Η ΕΤΕπ είναι παρούσα στην Ελλάδα από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ», κατέληξε ο Hoyer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης