Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ληξιπρόθεσμα: Aνέκυψαν ακόμη και θέματα συνταγματικότητας με τη διαγραφή χρεών

Ληξιπρόθεσμα: Aνέκυψαν ακόμη και θέματα συνταγματικότητας με τη διαγραφή χρεών
Το «άνοιγμα» των 100 δόσεων σε όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από την πλευρά των δανειστών
Ζήτημα αντισυνταγματικότητας φαίνεται να προκύπτει με τη διαγραφή κεφαλαίου, όπως προβλέπει η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη το πλαίσιο της οποίας παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί και στελέχη που έχουν ασχοληθεί με τις πολυάριθμες ρυθμίσεις που έχουν κατά καιρούς εφαρμοστεί, η διαγραφή οφειλών από φόρους (διότι περί αυτού πρόκειται) προσκρούει στο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο απαγορεύει ουσιαστικά κάτι τέτοιο.
Το θέμα της αντισυνταγματικότητας δεν είναι το μόνο το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.
Το «άνοιγμα» των 100 δόσεων σε όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους (και σ' αυτούς που χρωστούν εκατομμύρια στην εφορία) έχει προκαλέσει αντιδράσεις, σε διάφορα επίπεδα, αλλά και από την πλευρά των δανειστών, καθώς επιχειρείται μονομερής τροποποίηση της ρύθμισης.
Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρούνται σχεδόν δεδομένες κάποιες τροποποιήσεις, στο πλαίσιο και της διαβούλευσης που θα προηγηθεί πριν την κατάθεση του νομοθετήματος στη Βουλή.
Ωστόσο, όπως διαβεβαιώνουν από την Καραγιώργη Σερβίας, η φιλοσοφία και το βασικό πλαίσιο της ρύθμισης, δεν αλλάζουν.
Εδικά για το θέμα της αντισυνταγματικότητας τονίζουν ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή ειδικών προκειμένου να εξεταστούν τυχόν «ζητήματα αναλογικότητας ή συνταγματικότητας» τα οποία ενδεχομένως θα ανέκυπταν ώστε η ρύθμιση να κατατεθεί στη Βουλή «χωρίς ψεγάδια» και να ληφθούν υπόψη οι απόψεις διαφόρων επαγγελματικών φορέων.
Σε κάθε περίπτωση, τίθεται ζήτημα με την πρόβλεψη της ρύθμισης να δίδεται η δυνατότητα σε όσους φορολογούμενους έχουν χρέη από φόρους εισοδήματος ή «χαράτσια» ακινήτων έως το τέλος του 2013, να ξοφλήσουν την οφειλή τους καταβάλλοντας εφάπαξ τα μισά από τα χρέη τους.
Όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, με τις σχετικές διατάξεις ένας φορολογούμενος με ληξιπρόθεσμη οφειλή 5.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος του 2012, θα μπορέσει να πληρώσει με δύο χρόνια καθυστέρηση 2.500 ευρώ και να «καθαρίσει» με την εφορία.
Στον αντίποδα, ένας συνεπής φορολογούμενος, με τα ίδια εισοδήματα και τον ίδιο φόρο, προτίμησε να δανειστεί μέσω της πιστωτικής του κάρτας για να πληρώσει με τόκο εμπρόθεσμα το φόρο του.
Αντιδράσεις προκαλεί και το «άνοιγμα» της ρύθμισης των 100 δόσεων σε όλους τους οφειλέτες, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, μετά την σχεδιαζόμενη κατάργηση του ορίου του 1 εκατ. ευρώ.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, εξετάζεται η αύξηση του ορίου αντί της απελευθέρωσής του.
Εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, εκφράζουν πάντως την ικανοποίησή τους για τη ρύθμιση, όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε, τονίζοντας ότι πρόκειται για «πολύτιμη ανάσα».
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκφράζει την ελπίδα «ότι δεν θα εμφανιστεί κάποια εμπλοκή της τελευταίας στιγμής από τους δανειστές».
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλης Κορκίδης χαρακτηρίζει «ευνοϊκή και ελαστική» τη ρύθμιση υπογραμμίζει ωστόσο ότι «συνεπείς φορολογούμενοι αισθάνονται αδικημένοι καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη επιβράβευσής τους».

(πρώτη ενημέρωση 00:32, 20 Φεβρουαρίου 2015)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης