Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νορβηγικό Sovereign Wealth Fund θέλει η κυβέρνηση στη θέση του ΤΑΙΠΕΔ

Νορβηγικό Sovereign Wealth Fund θέλει η κυβέρνηση στη θέση του ΤΑΙΠΕΔ
Oι μετοχές που διατηρεί το ΤΑΙΠΕΔ στις δημόσιες επιχειρήσεις και το «χαρτοφυλάκιο» των ακινήτων θα περάσουν σε ένα νέο Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο
Σκανδιναβικό μοντέλο για την αξιοποίηση των «ασημικών» του κράτους προωθεί η κυβέρνηση θέτοντας από νέα αφετηρία τις αποκρατικοποιήσεις.
Σύμφωνα με αυτό, η υφιστάμενη «προίκα» του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή οι μετοχές που διατηρεί στις δημόσιες επιχειρήσεις και το «χαρτοφυλάκιο» των ακινήτων που έχει στην κατοχή του, θα περάσουν σε ένα νέο Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο αυτό θα λειτουργεί σαν τα Sovereign Wealth Fund της Νορβηγίας στόχος του οποίου δεν είναι η πώληση των «ασημικών» του κράτους αλλά η αξιοποίηση τους μέσω κυρίως συμβάσεων πολυετούς παραχώρησης ή της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων.
Σε αυτό το πλαίσιο το πλαίσιο θα δημιουργηθούν ειδικά «καλάθια» ακινήτων ή μετοχών κρατικών εταιριών για τα οποία το ελληνικό δημόσιο έναντι της αξίας τους θα εκδώσει τίτλους, οι οποίοι στη συνέχεια θα διατεθούν σε εγχώριους και ξένους επενδυτές.
Ειδικά για τα καλάθια των ακινήτων αυτά θα περιλαμβάνουν οικόπεδα και εκτάσεις φιλέτα από διάφορες περιοχές της χώρας που είχαν μπει σε τροχιά πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ και για τα οποία θα «παγώσει» η εκποίηση του με αφορμή την εφαρμογή του νέου προγράμματος των τιτλοποιήσεων από το οποίο θα επιδιώκονται αποδόσεις 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιτλοποιήσεις εσόδων ήταν ένα από τα εργαλεία που σκόπευε να θέσει σε εφαρμογή και η προηγούμενη κυβέρνηση για να πιάσει τον στόχο των 1,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις που είχε τεθεί για το 2014 και ο οποίος ουδέποτε επιτεύχθηκε.
Για το 2105 η τρόικα είχε τοποθετήσει στα 2,22 δισ. ευρώ τον φετινό «πήχη» των εσόδων και για το 2016 στα 3,35 δισ. ευρώ.
Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν τα έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας θα κατευθύνονται στον λογαριασμό για την μείωση του χρέους ήταν θα καλύπτουν μελλοντικές ανάγκες της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η μορφή του νέου Επενδυτικού Ταμείου θα ξεκαθαρίσει με τις προγραμματικές δηλώσεις.
Όπως έγινε γνωστό η σημερινή διοίκηση, ο Πρόεδρος Μανώλης Κονδύλης και ο Διευθύνων Σύμβουλος Πασχάλης Μπουχώρης, θα παραμείνουν στη θέση της για μία ακόμη εβδομάδα.
Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση Ειδικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης