Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Όχι» της ΕΚΤ στην ανταλλαγή ομολόγων – Ζητά πρόσθετες εγγυήσεις από την Ελλάδα

«Όχι» της ΕΚΤ στην ανταλλαγή ομολόγων – Ζητά πρόσθετες εγγυήσεις από την Ελλάδα
«Η ΕΚΤ δεν δέχεται την ανταλλαγή ομολόγων, επιθυμεί την πλήρη αποπληρωμή του χρέους» 
«Όχι» στην πρόταση του Γ. Βαρουφάκη περί ανταλλαγής ομολόγων (bond swap) φέρεται πως λέει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ειδικότερα, αξιωματούχοι της Κομισιόν, μιλώντας στο γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI, εκτιμούν πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αποδεχθεί το σχέδιο της Ελλάδας για το χρέος, έτσι όπως εκφράστηκε χθες από τον Γ. Βαρουφάκη.
«Η ΕΚΤ δεν δέχεται την ανταλλαγή ομολόγων, επιθυμεί την πλήρη αποπληρωμή του υπάρχοντος χρέους» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διαμηνύουν πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία πολιτική συμφωνία, καθώς η Φρανκφούρτη επιζητά σαφείς εγγυήσεις.
Όσον αφορά το ζήτημα της τρόικας, θεωρούν πως η συζήτηση περί κατάργησης της τριμερούς επιτροπής προς το παρόν βρίσκεται εκτός του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης.
Πάντως, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν εκφράζουν την πεποίθηση πως Αθήνα και Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε συμβιβασμό.
Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως μέχρι στιγμής οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης τάσσονται εναντίον των προτάσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
«Ο ρόλος του Juncker έγκειται στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Ας σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας αύριο, Τετάρτη, θα συναντηθεί με τον J.C. Juncker και τον F. Hollande.
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της στον J.C. Juncker προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία – γέφυρα, όπου θα εξασφαλίσει στην Ελλάδα τη συνέχεια της ρευστότητας και θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία για το δημόσιο χρέος» καταλήγουν οι αξιωματούχοι της Κομισιόν.


Φόβοι της Κομισιόν πως η Ελλάδα δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα του haircut: Η πρόταση Βαρουφάκη είναι… κόλπο
Φόβους πως η Ελλάδα δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα του haircut εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ειδικότερα, πηγές από την Κομισιόν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τις νέες προτάσεις του Γιάννη Βαρουφάκη.
«Χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες» σημειώνουν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «η πρώτη αντίδραση είναι κάτι περισσότερο από σκεπτική».
«Υπάρχει ανησυχία πως η πρόταση της Ελλάδας συνιστά ένα απλό τρικ, το οποίο αποσκοπεί στην υλοποίηση του haircut» εξηγούν οι ίδιες πηγές.
Ας σημειωθεί πως η νέα πρόταση της Ελλάδας περιλαμβάνει την «ανταλλαγή ομολόγων» (bond swap) και όχι την επιλογή του haircut.
«Ο Βαρουφάκης είναι έξυπνος, αλλά υποβαθμίζει τα προβλήματα και το θεσμικό πλαίσιο μεταξύ της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης