Τελευταία Νέα
Οικονομία

To σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ της ενδιάμεσης συμφωνίας - Αποπληρωμή χρέους ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ - Καταργείται το ΤΑΙΠΕΔ

To σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ της ενδιάμεσης συμφωνίας - Αποπληρωμή χρέους ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ - Καταργείται το ΤΑΙΠΕΔ
Στην Αθήνα έρχεται και ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ
Ενδιάμεση συμφωνία, με ανοικτή την ημερομηνία ολοκλήρωσής της, θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση στους ευρωπαίους εταίρους, στο πλαίσιο της «νέας σχέσης» που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μετά την ακύρωση του Μνημονίου.
Το χρονοδιάγραμμα αυτής της συμφωνίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία αποπληρωμής των ομολόγων που ωριμάζουν το επόμενο διάστημα με αιχμή τις λήξεις Ιουλίου - Αυγούστου, 5,1 δισ. ευρώ και 3,69 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Τους βασικούς άξονες του νέου κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο θα εκτείνεται από το θέμα του χρέους μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στις επαφές που ξεκινάει από αύριο με Ευρωπαίους Αξιωματούχους.
Μετά τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ, εισιτήριο για την Αθήνα ετοιμάζεται να βγάλει και ο επικεφαλής του Euroworking Group Tόμας Βίζερ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.
Θα ακολουθήσει επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, ο οποίος προέβη χθες σε δηλώσεις για τη νέα κυβέρνηση και τις προοπτικές συνεργασίας.
Μιλώντας σε γαλλικά ΜΜΕ ανέφερε ότι «το Παρίσι είναι σε θέση να διευκολύνει τον διάλογο Ελλάδας – Γερμανίας», ενώ όσον αφορά το χρέος διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν μιλάει για διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Αυτό θα σήμαινε την μεταφορά του βάρους από τους Έλληνες φορολογούμενους σε Γάλλους, Γερμανούς, Βέλγους και άλλους Ευρωπαίους. Πρέπει να βρεθούν τρόποι για να γίνει πιο βιώσιμο.
Ο ίδιος ο πρόεδρος ο Ολάντ μίλησε με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί και εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα πριν την Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες συνάντηση επίκειται και με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Βασικά συστατικά στοιχεία της ενδιάμεσης συμφωνίας που θα προτείνει η ελληνική πλευρά στου δανειστές θα είναι το «κούρεμα» των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια και η σύνδεση αποπληρωμής του χρέους με βάση την ετήσια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Δηλαδή η Ελλάδα δεν αποπληρώνει στην τρόικα ομόλογα που λήγουν αν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της αύξησης του ΑΕΠ. Ουσιαστικά το χρέος θα «παγώνει» και θα μετακυλίεται χρονικά.
Αυτό θα είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων η κυβέρνηση - μέτρο το οποίο δεν αποκλείεται να συνδυαστεί και από τις αποφάσεις που θα πάρουν οι δανειστές (επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, επιτόκια).
Το στίγμα της τακτικής και των προθέσεων της ελληνικής πλευράς έδωσε άλλωστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά την συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Ούτε ρήξη ούτε και συνέχιση μιας πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή. Έχουμε σχέδιο. Η Ελλάδα από την Κυριακή το βράδυ είναι μία χώρα που έχει τη δική της άποψη και γνώμη και κατανοούμε ότι και οι άλλες χώρες έχουν τα δικά τους κοινοβούλια. Γι’ αυτό μιλούμε για διάλογο και όχι τσαμπουκάδες» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η κατάργηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι τα έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ να περάσουν σε νέο φορέα ο οποίος θα αποτελέσει βασικό χρηματοδοτικό βραχίονα του ασφαλιστικού συστήματος, όπως άλλωστε είχαν υποσχεθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά ποτέ δεν εφάρμοσαν.
Στο μέτωπο της φορολογίας προωθείται πλήρης ανασχεδιασμός των εισπράξεων στον τομέα του ΦΠΑ καθώς χάνονται πολύτιμοι πόροι για τον κρατικό κορβανά λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.
Ωστόσο, έντονος είναι ο προβληματισμός για το εφικτό της συγκέντρωσης εσόδων 3 δισ. ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου και της παραοικονομίας καθώς η λύση του προβλήματος βρίσκεται στον «πατριωτισμό» των φορολογουμένων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης