Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παγώνουν έως τον Φεβρουάριο του 2015 τα νέα σκληρά μέτρα της Τρόικας που...θα επιβληθούν με την ECCL

Παγώνουν έως τον Φεβρουάριο του 2015 τα νέα σκληρά  μέτρα της Τρόικας που...θα επιβληθούν με  την ECCL
Oι επικεφαλής της τρόικας δεν θα βγάλουν εισιτήριο επιστροφής αν δεν ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που δρομολογεί η κυβέρνηση κατόπιν εντολής των δανειστών με αιχμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας βάζουν όλα τα ανοικτά μέτωπα με την τρόικα στο «ψυγείο».
Από την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το δημοσιονομικό «κενό» μέχρι και την ενισχυμένη πιστωτική γραμμή ECCL.
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μπορεί να έρχονται σήμερα στην Αθήνα, όχι όμως και οι επικεφαλής που θα καθυστερήσουν να βγάλουν εισιτήριο επιστροφής αν δεν ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου, τελευταία ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας οι πιστωτές θα παρακολουθούν στενά την πολιτική διαδρομή που θα έχει η χώρα, μεταθέτοντας για το 2015 τις διαπραγματεύσεις. Είτε αυτές θα γίνουν με την υφιστάμενη κυβέρνηση εφόσον συμπληρωθεί ο «μαγικός» αριθμός των 180 βουλευτών, είτε με αυτή που θα προκύψει μετά την διενέργεια των εθνικών εκλογών.
Εφόσον συμβεί το δεύτερο, δηλαδή δεν υπάρξει συμφωνία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η Αθήνα οδηγηθεί σε κάλπες μέσα στον Ιανουάριο τότε τα μέτρα που ζητά η τρόικα για μην «φουσκώσει» περαιτέρω το έλλειμμα του 2015 θα κληθεί να τα ψηφίσει η νέα Βουλή.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το νέο «πακέτο» λιτότητας που θα επιβληθεί θα είναι τόσο σκληρό που το «σοκ» για τα νοικοκυριά θα είναι μεγάλο.
Αυτό θα περιλαμβάνει νέες αυξήσεις φόρων (στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο ΦΠΑ), περικοπές μισθών και κυρίων συντάξεων αλλά επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα θίξει ακόμη και τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Εικάζεται ότι τα μέτρα αυτά θα ανοίξουν τον δρόμο για την νέα πιστωτική γραμμή και την δόση των 7,2 δις. ευρώ που εκκρεμεί από την πέμπτη αξιολόγηση.
Σήμερα πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης πρόκειται να εκτελέσει μία συμβατική υποχρέωση που απορρέει από το χθεσινό Eurogroup. Nα στείλε δηλαδή την επιστολή με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα θέτει εγγράφως τα δύο αιτήματα:
*Την παροχή δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος - έως τα τέλη Φεβρουαρίου-
* Την ένταξης της χώρας στην αυξημένη πιστωτικής γραμμής ECCL του ESM από την 1η Μαρτίου του 2015
Και τα δύο αυτά αιτήματα αναμένεται να εγκριθούν σε συνεδρίαση του EuroWorking Group που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη. Επί της ουσίας το Eurogroup στη χθεσινή του συνεδρίαση έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τα δύο αυτά ελληνικά αιτήματα, τα οποία όμως πρέπει να αποτυπωθούν σε επίσημο κείμενο από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες έγκρισης από όσα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Παράλληλα, σήμερα αναμένεται και το report της τρόικας στο οποίο θα καταγράφεται η μέχρι σήμερα πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση με κορυφαίο «αγκάθι» σε αυτές να αποτελεί το δημοσιονομικό «κενό».
Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν από σήμερα την αποτίμηση των μέτρων που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά για να κλείσει η δημοσιονομική «τρύπα» στα έσοδα του 2015 «χτενίζοντας» μία προς μία τις «γκρίζες ζώνες» του προϋπολογισμού. Το «μπουγιουρντί» θα το μάθουμε τον Φεβρουάριο…
Να σημειωθεί ότι η τρόικα πρότεινε την παράταση της διαθεσιμότητας των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως το τέλος Φεβρουαρίου και οι Βρυξέλλες αναμένεται να εγκρίνουν το σχετικό αίτημα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης