Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξαφά: H καθυστέρηση του PSI, ισχυρό επιχείρημα υπέρ της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους σήμερα

Ξαφά: H καθυστέρηση του PSI, ισχυρό επιχείρημα υπέρ της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους σήμερα
Εφάπαξ μείωση του χρέους χωρίς ανάπτυξη και δημοσιονομική σταθερότητα δεν οδηγεί σε βιωσιμότητα
H ανταλλαγή του ελληνικού χρέους το 2012 πέτυχε μια ιστορικά άνευ προηγουμένου ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 106 δισ. ευρώβ, αλλά υπήρξε «πολύ μικρή και έγινε πολύ αργά» για να αποκαταστήσει την βιωσιμότητά του, επανέλαβε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της E.F. Consulting, Μιράντα Ξαφά, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα: «Δημόσιο Χρέος Μεταρρυθμίσεις και Αναπτυξιακές Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας».
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Centre for International Governance Innovation (CIGI) και το Ίδρυμα Konrad Adenauer (KAS).
Όπως τόνισε, ένα βαθύ κούρεμα από την αρχή του πρώτου πακέτου διάσωσης 110 δισ. ευρώ το 2010, υπό την απειλή νομοθετικών ρυθμίσεων, θα είχε θεωρηθεί κίνηση βαθύτατα καταναγκαστική, εφόσον θα υποχρέωνε τους ιδιώτες ομολογιούχους να επωμιστούν το σύνολο των δανειακών αναγκών της Ελλάδας.
Όμως η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης πέρα από τα μέσα του 2011 περιόρισε το ύψος του χρέους που μπορούσε να κουρευτεί, καθιστώντας αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας, σημείωσε.
Η κυρία Ξαφά τόνισε ότι η καθυστέρηση στο PSI και η εξαίρεση των τραπεζών του Ευρωσυστήματος αποτελούν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της μερικής διαγραφής του χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα σήμερα.
Όμως το αδύναμο διαπραγματευτικό σημείο της Ελλάδας παραμένει η μη εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που θα βοηθούσαν να καταστεί το χρέος βιώσιμο με την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης.
Με το μάτι στις κάλπες η κυβέρνηση προσπαθεί να αναβάλλει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η αντιπολίτευση υπόσχεται επιστροφή στο παρελθόν.
Η εκτόξευση του spread μόλις η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρώιμα «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα δείχνει πόσο λίγη πίστη έχουν οι αγορές στην εμπέδωση της προόδου που έχει συντελεστεί.
Εφάπαξ μείωση του χρέους χωρίς ανάπτυξη και δημοσιονομική σταθερότητα δεν οδηγεί σε βιωσιμότητα, κατέληξε η κυρία Ξαφά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης