Τελευταία Νέα
Οικονομία

Tην παράταση του μνημονίου εξετάζει η ΕΕ - Αμετακίνητη η τρόικα, δεν επιστρέφει στην Αθήνα - Νέο e-mail στέλνει η κυβέρνηση

Tην παράταση του μνημονίου εξετάζει η ΕΕ - Αμετακίνητη η τρόικα, δεν επιστρέφει στην Αθήνα - Νέο e-mail στέλνει η κυβέρνηση
Η τριμερής εμφανίζεται επιφυλακτική στην απόδοση του πακέτου που προτείνει η Αθήνα
(upd3)Νέο e-mail, με επιπλέον στοιχεία στις διευκρινήσεις που ζητά η τρόικα, θα αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση, είτε σήμερα αργά το βράδυ, είτε αύριο το πρωί.
Η κίνηση αυτή κρίνεται επιβεβλημένη, μετά τις παρατηρήσεις και τις περισσότερες δεσμεύσεις που ζητά η τρόικα με το απαντητικό της email στα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά.
Ωστόσο, κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματολογίας για την ορθότητα των ελληνικών προτάσεων και όχι στην αποδοχή νέων μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τριμερής εμφανίζεται επιφυλακτική στην απόδοση του πακέτου που προτείνει η Αθήνα και ζητά διευκρινίσεις για τα 500 εκατ. ευρώ που εκτιμά ότι θα εισπράξει η κυβέρνηση από την ενίσχυση του μέτρου συλλογής των αποδείξεων και της λαχειοφόρου αγοράς.
Η λύση του νέου e-mail προκρίθηκε μετά από σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Στο μεταξύ, αναβλήθηκε τελικώς η τηλεδιάσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών.
Όπως έγινε γνωστό από ανώτατη κυβερνητική πηγή - αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη - τελικώς δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.
Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται...
Σημειώνεται πως χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την τρόικα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να αποδεχθεί παράλογες και αδικαιολόγητες πιέσεις.
Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, η οποία χαρακτήρισε πολύ συχνό φαινόμενο την ανταλλαγή email με την τρόικα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
«Ποιος το διάβασε το e-mail αυτό και τα ξέρει όλα τόσο καλά κιόλας;» αναρωτήθηκε σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 η κα. Βούλτεψη αναφερόμενη στα όσα διέρρευσαν περί του περιεχομένου του.
«Δεν είδε στον ύπνο του κανένας το e-mail της τρόικας.
Είναι πάρα πολύ νωρίς για να είναι τόσο πολύ ενημερωμένοι» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία χαρακτήρισε την ανταλλαγή e-mail ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και την τρόικα πολύ συχνό φαινόμενο.
«E-mail υπάρχουν πολλά, υπάρχει διαρκής επικοινωνία και το έχω πει πολλές φορές» είπε χαρακτηριστικά η κα. Βούλτεψη, υπογραμμίζοντας «ότι όταν ένα e-mail φτάνει ξημερώματα και δεν έχει πάει να το ανοίξει ούτε ο υπουργός και κάποιοι ξέρουν το περιεχόμενό του, νομίζω ότι τότε πολύ σωστά έστειλε το μήνυμα χθες ο πρωθυπουργός και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Ε.Ε: Πιθανή η τεχνική παράταση του μνημονίου
Πιθανή θεωρείται η τεχνική παράταση του ελληνικού μνημονίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επισημαίνει ότι η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν τη διαπραγματεύση πάνω σε ζητήματα προϋπολογισμού.
Η ΕΕ εξέφρασε την ελπίδα η τρόικα να επιστρέψει στην Ελλάδα πριν την 8η Δεκεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς.

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ
Σταθερό στη θέση του περί μη λήψης νέων μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα δηλώνει το ΠΑΣΟΚ στον απόηχο των πληροφοριών ότι η τρόικα απέστειλε απαντητικό email.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει ότι εάν η τρόικα ζητά διευκρινίσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα τις δώσει ίσως σε μια τηλεδιάσκεψη, η οποία μπορεί να γίνει το απόγευμα.
Πάντως, το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι αναμένει να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του απαντητικού email της τρόικας, προκειμένου να πάρει θέση σε όσα λένε οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας
Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν χθες τηλεδιάσκεψη μεταξύ τους, χωρίς παρουσία - εκπροσώπηση της ελληνικής πλευράς.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, διεφάνη πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στη σκληρή του θέση, αμφισβητώντας ορισμένες από τις ελληνικές θέσεις.
«Απαιτούνται πρόσθετες διευκρινίσεις και επιπλέον συζητήσεις ακόμα και μεταξύ των δανειστών», διαμηνύουν κορυφαίοι αξιωματούχοι.
Η ελληνική πλευρά στοχεύει στην επιστροφή της τρόικας το συντομότερο δυνατόν.
Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται ικανό να συμβεί πριν το Σάββατο.
Εάν η τρόικα δεν επιστρέψει στην Αθήνα έως το Σάββατο, τότε η ημερομηνία επιστροφής της μετατίθεται για μετά το Eurogroup της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου.
Όπως όλα δείχνουν, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, δεν αποκλείεται να μεταβεί, χωρίς συμφωνία στις αποσκευές του, στις Βρυξέλλες για το Eurogroup.
Όμως μπορεί να επιστρέψει μαζί με την τρόικα στην Αθήνα, αμέσως μετά το Eurogroup της Δευτέρας.
Εάν συμβεί αυτό, δεν αποκλείεται οι πολιτικές αποφάσεις για την Ελλάδα να ληφθούν σε έκτακτο Eurogroup πριν την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

(Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 22:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης